#KPVF16: Maak kennis met Pendants

"Onze fans zijn lekker eigenzinnig, maar ze kunnen nog wel wat nieuwe relschoppers gebruiken."

Redactie 3VOOR12/Friesland ,

Na maanden van voorrondes en halve finales, is het op 4 juni zover: de finale van de Kleine Prijs van Fryslân! Zes finalisten zullen strijden om de winst in Neushoorn. Wie zal eerdere winnaars als Daily Bread, Sväva, The Homesick en Abdomen opvolgen? Om je vooraf alvast een kans te geven kennis te maken met de bands en artiesten, hebben we ze een vragenlijst voorgeschoteld. De finalist die we dit keer aan je voorstellen is Pendants.

Wie zijn jullie?
"Wij zijn Pendants. Voor wie van ontleden houdt, zijn we Piter, Gosse, Tjerk en Anne Martin."

Wat voor muziek maken jullie?
"Indierock met funkinvloeden. Grooves, catchy tunes en een beetje over de top."

Hoe lang zijn jullie bezig?
"We zijn in 2015 begonnen met jammen. Fris voor de dames, fruitig voor je vader. Ons eerste optreden was in oktober vorig jaar."

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?
"Drie leden speelden eerder in een band met een totaal andere stijl, NewSense Memory. Onze bassist begaf zich al langer in de gegoede kringen met zijn eigen bandjes en via vrienden."

Waar komen jullie vandaan?
"We zeggen Leeuwarden, daar zijn we ook het vaakst, maar wij komen oorspronkelijk allemaal uit Noord-Oost Friesland, uit dorpen die je moet googlen om te weten waar ze liggen. Slechte plekken voor sterallures, maar we doen ons best."

Door wie of wat worden jullie als band geïnspireerd en waarom?
"Ah, de vergelijkingen. We halen veel inspiratie uit groovende bands zoals The Talking Heads en De Staat, omdat zij lekker puntig, kort, uitbundig én theatraal kunnen zijn.

Een goede sfeer is niet persé meer reverb of een strijkorkest, dus we gaan niet moeilijk doen om maar moeilijk te klinken. Voor de rest zijn we niet vies van een experiment. Dat maakt het live voor onszelf leuk, maar ook voor ons publiek."

Wat is het leukst aan muziek maken of aan een band zijn?
"Die momenten dat alles perfect samenkomt. Dat kan live zijn, bijvoorbeeld als het publiek ineens mee gaat zingen of volledig schaamteloos een feestje bouwt, maar ook in een oefenruimte kan soms het kwartje vallen. Soms is een song in één keer perfect, maar meestal moet je eerst door een zee van ouwe kaas voordat je precies hebt wat je wilt. Als dan de kopjes na de laatste klank knikken, van onszelf, of het publiek, dan voel je je beter dan The Beatles!"

Wat hopen jullie in de komende jaren te doen en te bereiken?
"Allereerst moeten jullie naar ons komen kijken. Als jullie niet weten wie of wat we zijn, kun je blijven oefenen tot je een ons weegt. Nu we weten wat we kunnen en wat we willen doen is het tijd om onszelf te promoten als een zwoele zomeravondband, maar misschien ook wel als een troostende herfstband of een kom-uit-je-winterdipband. Daarin kunnen we natuurlijk een kickstart van de Kleine Prijs goed gebruiken, maar met hard werken kun je veel bereiken. 

Voor we Ahoy uitverkopen, willen we jullie graag eerst laten lachen en dansen. Jullie kennen ons nog niet, of nog maar net. Optreden dus. Je krijgt nu door wat je van ons kunt verwachten. En als je onze naam dan ziet, denk je misschien wel: "Oh ja, Pendants, dát wil ik nog eens zien." Dan is het tijd voor EP’s, grotere zomerfestivals, Pendants badmode en sieraden en misschien wel een keertje ergens op het hoofdpodium. Maar jullie komen eerst."

Als jullie even mochten dromen, wat zou dan het meest ultieme zijn om te mogen doen als band?
"Op een eigen tour mogen. Een goeie dan. Geen roadtrip in een huurbusje, maar het vliegtuig en een tourbus in. We gaan elkaar zo ontzettend haten, maar dat is toch waar je het als band voor doet. Als mensen in een volledig andere wereld dan mee kunnen zingen met onze liedjes, kun je ons opvegen."

Waar gaat jullie muziek over? Is er een bepaald overkoepelend thema of onderwerp waar jullie graag over willen vertellen?
"Overkoepelende thema’s zijn heel leuk, maar niet voor ons. We zingen liever over (rare) mensen, dingen of gebeurtenissen. Misschien is dat het wel: de knipoog in de liedjes. Niet zoals Douwe Bob, though. Zo’n knappe knul en wat kan 'ie goed zingen.

Soms is een thema maar een woord, of is het thema wat je er zelf van wilt maken. Er zitten nummers tussen waar meer gevoel in zit, maar je komt niet naar een Pendants show om de diepere krochten van de ziel te ontdekken. Natuurlijk is niet alles licht verteerbaar, uitgekauwd of moeilijk te verwerken, maar alles komt met een dosis gezonde zelfspot."

Zijn er leuke dingen die de komende maanden op de planning staan voor jullie?
"Niet zoveel als we zouden willen. Meedoen met de Kleine Prijs is eigenlijk onze vuurdoop. De balletjes beginnen nu te rollen. We spelen wel, op wat kleinere locaties, maar met het bereiken van de halve finale zijn we al meer in the picture gekomen. Via FrieslandPop krijgen we mogelijkheden om op te treden en ook programmeurs zoeken contact. Studenten van Stenden zijn bezig met een showcase en een managementplan. We moeten weer aan de promo, natuurlijk, maar we focussen ons nu ook écht op de finale. In it to win it, toch?"

Wat betekent deelname aan de Kleine Prijs voor jullie en wat hopen jullie er vooral uit te halen?
"Publiek. We spelen altijd voor het publiek. Onze fans zijn lekker eigenzinnig, maar ze kunnen nog wel wat nieuwe relschoppers gebruiken. De Kleine Prijs is ook een uitstekende manier om te groeien als band. Je speelt toch op toplocaties met goed geluid, goede andere bands en krijgt bruikbare feedback op je performance van andere muzikanten. Die contacten zijn ook belangrijk. Onmisbaar als je groter wilt worden."

Wat is het eerste dat jullie doen, mochten jullie de finale winnen?
"Het prijzengeld omzetten in stuivers en er een zwembad van maken. Met een duikplank. Eerlijk gezegd: Het winnen van de Kleine Prijs zou een fantastische opstap naar eeuwige roem zijn. Als we winnen, gaan we natuurlijk een feestje bouwen. Misschien kunnen we nog iets aparts bedenken, maar de leukste apartigheden gebeuren spontaan."

De finale van de Kleine Prijs van Fryslân vindt op 4 juni plaats in Neushoorn. Tickets koop je HIER.