#KPVF16: Maak kennis met Feral Tides

"Pim hebben we gevonden via een advertentie op internet, waar zijn moeder op had gereageerd."

Redactie 3VOOR12/Friesland ,

Na maanden van voorrondes en halve finales, is het op 4 juni zover: de finale van de Kleine Prijs van Fryslân! Zes finalisten zullen strijden om de winst in Neushoorn. Wie zal eerdere winnaars als Daily Bread, Sväva, The Homesick en Abdomen opvolgen? Om je vooraf alvast een kans te geven kennis te maken met de bands en artiesten, hebben we ze een vragenlijst voorgeschoteld. Eerste finalist die we aan je voorstellen is Feral Tides.

Wie zijn jullie?
"Wij zijn Feral Tides. We zijn een vijfmans formatie met twee multi-instrumentalisten in de gelederen. Op zang hebben we Pim Limburg, Vincent Fokkema speelt elektrische gitaar, Luuk Stellinga speelt saxofoon, toetsen en percussie, Hylke Kramer speelt basgitaar en toetsen en achter de drums hebben we Sybolt Friso."

Wat voor muziek maken jullie?
"Onze muziek valt over het algemeen onder het genre psychedelische bluesrock, met hier een daar een uitschieter richting de hardere rock genres of soms de meer jazzy stijlen. Kenmerkend voor onze muziek zijn vooral de saxofoon en het orgel."

Hoe lang zijn jullie nu bezig?
"In de huidige bezetting iets meer dan een jaar."

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?
"Voornamelijk via de middelbare school. Sybolt, Hylke en Vincent jamden eerst al een tijdje wat samen, tot op het punt er eigenlijk zang bij moest komen. Pim hebben we uiteindelijk gevonden via een advertentie op internet waar zijn moeder op had gereageerd. Heel toevallig bleek Pim ook in Wijnjewoude te wonen en zodoende is hij bij de band gekomen.

Luuk is in aanraking gekomen met de band toen hij voor een volledig onafhankelijke reden zijn saxofoon mee had genomen naar de middelbare school. Hij werd aangesproken door Hylke, die een klas hoger zat. Hylke vertelde dat de band het idee had om een saxofoon toe te voegen. We spraken af dat Luuk bij slechts één optreden mee zou spelen, maar het oefenen daarvoor vonden we zo gezellig dat hij uiteindelijk een vast bandlid is geworden."

Waar komen jullie vandaan?
"Oorspronkelijk woonden we allemaal in de buurt van Wijnjewoude. Dus daar is onze thuisbasis. Inmiddels wonen Hylke en Sybolt op kamers in Groningen. We oefenen nog steeds in de garage bij Vincent thuis op het platteland van Wijnjewoude."

Door wie of wat worden jullie geïnspireerd en waarom?
"Door de muzikale rijkdom uit de jaren '60 en '70, maar ook door veel hedendaagse bands. Denk aan Pink Floyd en The Doors, maar ook aan DeWolff, Tame Impala, PAUW en Birth of Joy.

Het gaat er ons in ieder geval om dat je echt een band hoort en ziet spelen. De dynamiek en geluiden die bands als deze produceren vinden we te gek. Het is fantastisch dat we al deze bands zo makkelijk kunnen leren kennen door het internet. Zonder het internet waren we hoogstwaarschijnlijk een andere band geweest."

Wat is het leukst aan muziek maken, of aan een band zijn?
"Dat zijn een paar dingen. Optreden voor een enthousiast publiek is fantastisch. We kunnen onze energie er in kwijt. Het muziek creëren aan de andere kant werkt ontspannend. Door de muziek kunnen we onze creativiteit en inspiratie kwijt. De momenten tijdens het jammen waarop een spontaan idee ontstaat en de muziek echt tot leven komt zijn magisch."

Wat hopen jullie in de komende jaren te doen en te bereiken?
"We zijn een live band, dus dan willen we natuurlijk zo veel mogelijk spelen. Het liefst samen met artiesten die we vet vinden, en die zijn er genoeg in Nederland! Als de mogelijkheid zich aan dient, zouden we ook wel eens naar het buitenland willen. Dus dan is het belangrijk dat je op Eurosonic veel speelt. Ook staat een eigen album hoog op ons wensenlijstje. De komende zomer gaan we veel nummers schrijven en gaan we zelf demo’s proberen op te nemen. Hier hebben we veel zin in."

Als jullie even mochten dromen, wat zou dan het meest ultieme zijn om te mogen doen als band?
"Woodstock '69 natuurlijk! Aangezien de tijdmachine nog uitgevonden moet worden gaan we voor festivals als Coachella, Glastonbury en Lollapalooza. Een wereldtour lijkt ons ook wel leuk. Maar het allerhoogste om als band te bereiken is erkend worden als pionier van een nieuw genre, dat is ontstaan uit ons eigen authentieke geluid."

Wat vertelt jullie muziek? Is er bijvoorbeeld een bepaald overkoepelend thema?
"Pim maakt de teksten bij onze muziek. Vaak hebben onze teksten een maatschappij kritische boodschap. Hier zitten veel verborgen boodschappen en metaforen in verwerkt over thema’s die niet heel vrolijk zijn.

Het luisteren naar de muziek alleen is al genoeg om een soort van verhaal te horen. We vinden het dan ook niet erg om een nummer van 10 minuten te spelen, zo lang de stukken maar goed verbonden zijn met elkaar."

Zijn er leuke dingen die de komende maanden op de planning staan voor jullie?
"Er staan nog wat leuke optredens op het programma. We openen onder andere op de dag van de finale nog de Jun fan Peije in Drachten, waar ook The Tightropes, King of the World, Friends of the Family, Bintangs en Danny Vera zullen spelen.

De zomervakantie wordt een periode waarin we veel nummers schrijven en onszelf de kunst van het opnemen gaan aanleren in de garage bij Vincent thuis. Hierbij gaan we onder andere veel met effecten experimenteren en hopen we wat gave, unieke dingen te ontdekken."

Wat betekent deelname aan de Kleine Prijs voor jullie, en wat hopen jullie eruit te halen?
"Het is erg leuk om op deze manier kennis te maken met het bruisende muziekwereldje van onze provincie, en om te spelen op gave podia zoals Iduna en Neushoorn. De Kleine Prijs helpt ons in het ontwikkelen van onze muziek, met de feedback die we na de voorronde en halve finale hebben ontvangen."

Wat is het eerste dat jullie doen, mochten jullie de finale winnen?
"Wijnjewoude uitroepen tot Culturele Hoofdstad van 2017, terwijl Pim een gek dansje doet. Luuk gaat daarna zijn moeder bellen dat hij later thuis komt. En we gaan bier drinken, behalve Vincent. Hij drinkt wijn."

De finale van de Kleine Prijs van Fryslân vindt op 4 juni plaats in Neushoorn. Tickets koop je HIER.