#KPVF16: Maak kennis met Dat Schilt

“Door het spelen in Dat Schilt zijn we allemaal gegroeid als mens én muzikant.”

Redactie 3VOOR12/Friesland ,

Na maanden van voorrondes en halve finales, is het op 4 juni zover: de finale van de Kleine Prijs van Fryslân! Zes finalisten zullen strijden om de winst in Neushoorn. Wie zal eerdere winnaars als Daily Bread, Sväva, The Homesick en Abdomen opvolgen? Om je vooraf alvast een kans te geven kennis te maken met de bands en artiesten, hebben we ze een vragenlijst voorgeschoteld. De finalist die we dit keer aan je voorstellen is Dat Schilt.

Wie zijn jullie?
“Dat Schilt, een Nederlandstalige rock & roll band uit Leeuwarden. We zijn met z’n drieën. David Wolgen is de drummer, Dennis van Someren speelt bas en Harmen Schilt speelt gitaar en zingt.”

Wat voor muziek maken jullie?
“Nederlandstalige rock & roll met wat alternatieve invloeden. Gooi De Heideroosjes, De Dijk, Guns N' Roses, Led Zeppelin en een beetje jazz in een blender en dan heb je een indicatie van onze sound. Het belangrijkste is dat  de muziek oprecht is en een verhaal vertelt dat de luisteraar kan raken.”

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?
“We hebben elkaar ontmoet op de Academie voor Popcultuur hier in Leeuwarden. Harmen liep met  het idee rond om een Nederlandstalige rockopera te schrijven en vormde langzamerhand een band  om zich heen om dit tot realiteit te maken. Uit het idee voor de plaat is de band ontstaan. Sindsdien  zijn we verder gegroeid en steeds meer gegroeid tot een hechte eenheid.”

Door wie of wat worden jullie als duo geïnspireerd en waarom?
“Elk bandlid heeft een verschillende achtergrond en smaak qua muziek. Wat ons verbindt is liefde  voor vette riffs en de drang om mooie liedjes te schrijven met een oprechte boodschap. Veel tekst is  gebaseerd op gebeurtenissen uit ons eigen leven. Een aantal bands die we als grote inspiratie bron  zien zijn: Led Zeppelin, Guns N' Roses, The Scene, Doe Maar, Steely Dan, Incubus en David Bowie.”

Wat is het leukst aan muziek maken of aan een band zijn?
“Je versterkt elkaar en daagt elkaar uit, zowel op persoonlijk vlak als op muzikaal gebied. Door het  spelen in Dat Schilt zijn we allemaal gegroeid als mens én muzikant. De sfeer is altijd te gek voor,  tijdens en na een optreden. Eén van mooiste dingen die je kan gebeuren als muzikant is als mensen  na de show naar je toe komen en zeggen dat het ze geraakt heeft of dat ze zich herkennen in de  sfeer, de tekst, de boodschap van je liedjes. En daarnaast genieten we natuurlijk van de grote  hoeveelheden gratis bier.”


Wat hopen jullie in de komende jaren te doen en te bereiken?
“De rock opera verfilmen, toeren langs clubs en zalen in het gehele land, een nieuwe single en een  nieuwe plaat opnemen en wederom uitbrengen op vinyl. Kei hard aan de weg timmeren dus. En  daarnaast natuurlijk ongelofelijk veel lol trappen terwijl we dit doen.”

Als jullie even mochten dromen, wat zou dan het meest ultieme zijn om te mogen doen als band?
Harmen: “Optreden in Paradiso met een aantal liedjes die iets betekenen voor zoveel mensen dat ze  nog jaren lang worden gedeeld en geluisterd.”
Dennis: “Hoe mooi zou het zijn als heel Nederland straks een liedje als ‘Huttenbouwers’ mee kan zingen? Daarnaast zou het gaaf zijn als we, ondanks het taalverschil, internationaal mensen kunnen bereiken.” 
David: “Lekker ongedwongen blijven toeren en muziek maken op elke plek waar Nederlands gesproken wordt.”

Waar gaat jullie muziek over?
“Los van de rockopera, die natuurlijk deels autobiografisch is, verschilt dit per nummer. Een overkoepelend thema voor ons zou kunnen zijn: het in leven houden van de ‘rock & roll spirit’. En  dan gaat het niet om hard feesten, weinig slapen en neervallen op het podium, maar om het geloof dat muziek de wereld nog steeds kan redden.”

Zijn er leuke dingen die de komende maanden op de planning staan voor jullie?
“We kijken heel erg uit naar de finale natuurlijk! We hebben net een reeks optredens achter rug door heel Friesland en hebben voor de zomer weer een paar festivals staan. Voor het najaar zijn we op dit moment bezig met plannen en boeken van een aantal shows buiten Friesland.  Ondertussen schrijven we druk door aan nieuw werk.”

Wat betekent deelname aan de Kleine Prijs voor jullie en wat hopen jullie er vooral uit te halen?
“Deelname aan de Kleine Prijs betekent voor ons een versnelde groei als band. Je komt ineens terecht op grotere podia en krijgt een goed beeld van hoe je overkomt als band. De feedback die je ontvangt na een show helpt je goed te kijken naar jezelf. Je leert concreet te worden over wat er nog  beter kan. Daarnaast zien wij het als een podium om bekender te worden bij een wat breder publiek. We hopen dat we naar aanleiding van de Kleine Prijs meer optredens kunnen boeken, en dat meer mensen ons en onze muziek leren kennen.”

Wat is het eerste dat jullie doen, mochten jullie de finale winnen?
Harmen:
“Veel mensen bedanken, veel bier drinken, en misschien stage-dive ik het publiek in!” 
Dennis: “Is er champagne?” 
David: “Super bezopen worden.”

De finale van de Kleine Prijs van Fryslân vindt op 4 juni plaats in Neushoorn. Tickets koop je HIER.