#KPvF16: De eerste halve finale in Het Bolwerk in Sneek

Pendants en O, Kutjes plaatsen zich voor de finale

Tekst: Theo van der Veer | Foto's: Fabian Samidjono ,

Na acht voorrondes komt het er nu op aan voor twaalf Friese bands. Verdeeld over twee halve finales strijden zes bands om een plek in de finale van de Kleine Prijs van Friesland 2016. Vrijdagavond vindt de eerste halve finale plaats in het oudste poppodium van Friesland, Het Bolwerk in Sneek. Een redelijk gevulde zaal ziet vanavond dat er weer hele leuke dingen gaande zijn op muzikaal gebied in onze provincie.

Bij deze eerste halve finale is het deelnemersveld gevarieerd, zij het wel heel erg gitaar georiënteerd. Al met al vormen de deelnemers een mooie dwarsdoorsnede van het muzikale landschap in Friesland. Er is metal tot Nederlandstalige elektropop. Aan de jury de ondankbare taak om uit deze zes acts twee winnaars te kiezen. Deze keuzecommissie bestaat beide halve finales uit Peter Voor de Wind (Rookies Agency), Marije de Vries, zangers bij Wonder en Bente Hout, zangeres/bassist bij oud-KPvF winnaar Sväva en tevens hoofdredacteur bij 3VOOR12/Friesland.

De metal komt deze halve finale van de Art of Pain, een kwintet met als boegbeeld de energieke zangeres Janneke de Boer. De band plaatste zich door de voorronde in Buitenpost te winnen. Gaandeweg de set lijkt de band vanavond meer in zijn spel te komen, het einde is dan ook sterk. Ook actief in deze voorronde was het rauwe Nederlandstalige elektropopduo O’ Kutjes. De band staat in Sneek door de wildcard die aan hen is toebedeeld door Friesland Pop. Met hun even bizarre als indrukwekkende optreden geeft het tweetal Nãni Dustpuss en ¥oni Loveless haar visitekaartje af.


Datzelfde mag gezegd worden van Pendants. Het indiepopkwartet laat, onder aanvoering van Piter Reitsma, het beste in zich naar boven komen. Vol zelfvertrouwen werkt de band een strakke set met pakkende, melodieuze indiepop songs af. Pendants staat als een huis vanavond! Datzelfde kan gezegd worden van Smiley Vires. De vier die vorig jaar ook al meededen aan de Kleine Prijs, maar toen strandden in de halve finale in Drachten, laat ook het publiek genieten van een enthousiast optreden. Vooral het goede gitaarwerk valt op.

Enthousiasme ontbreekt ook niet bij Sanctuary! Het optreden van de zes D’Drive studenten die elkaar hebben gevonden in deze band kenmerkt zich in de spelvreugde van, in het bijzonder van zanger Mark Nijboer en zangeres Eline Waerts. Zij brengen de powerrock songs van de band met veel overgave. Dit laatste ontbreekt ook niet bij de het bluesrock duo Poets and Addicts uit Leeuwarden. Drummer David  Wolgen laat zich helemaal gaan achter zijn drumkit en neemt en passant de vocalen ook voor z’n rekening. Maar ook het aandeel van Tom Schriemer is niet gering. Zijn vette grooves maken het geheel af. Hier staat dan ook een goed op elkaar ingespeelde band!

Na het juryberaad van ruim twintig minuten komt het hoge woord eruit: Pendants en O, Kutjes gaan door naar de finale op 4 juni in Neushoorn. Opmerkelijk genoeg overleefde deze twee bands en mochten ze hier spelen vanwege de wildcard die Friesland Pop aan ze gunde. Via zo’n zelfde soort kaart kunnen de ‘verliezende’ bands van vanavond ook nog de finale bereiken, al moeten ze daarvoor wel een week plaats nemen in de wachtkamer. Omdat de jury deze pas bekendmaakt na de halve finale in Drachten, volgende week vrijdag 22 april.

---
Gezien: Halve Finale Kleine Prijs van Friesland
Waar: Poppodium Het Bolwerk, Sneek
Wanneer: Vrijdag 15 april 2016