#KPvF16: De tweede halve finale in Iduna in Drachten

Feral Tides en Dat Schilt naar de finale in Neushoorn

Tekst: Theo van der Veer ,

Na acht voorrondes komt het er nu op aan voor twaalf Friese bands. Verdeeld over twee halve finales strijden zes bands om een plek in de finale van de Kleine Prijs van Friesland 2016. Vrijdagavond vindt de tweede halve finale plaats in Poppodium Iduna in Drachten. Een redelijk gevulde zaal ziet vanavond dat de toekomst van de Friese popmuziek weer voor enkele jaren gewaarborgd is.

Voor de tweede halve finale van de Kleine Prijs kent een gitaar georiënteerde deelnemersveld. Van bluesrock tot Nederlandstalige gitaarrock. De hedendaagse Friese bries leunt erg op het zessnarige instrument. Het trio dat vanavond oordeelt over wie wel en wie niet naar de finale gaat bestaat evenals bij de halve finale in Sneek uit Marije de Vries, zangers bij Wonder en Bente Hout, zangeres/bassist bij oud-KPvF winnaar Sväva en tevens hoofdredacteur bij 3VOOR12/Friesland en ‘nieuw’ is Tzanto Koot van Rookies Agency.


The Blue uit Leeuwarden strooit, als eerste vanavond, met vette grooves. De vier die nog maar kort in deze samenstelling spelen zijn allen zeer begaafde muzikanten en tonen met verve dat hun deelname aan deze halve geen lucky shot is. Alleen die ‘cover’ van Prince, hoe sympathiek ook, hadden de heren achterwege mogen laten. Ook geen lucky shot is Dat Schilt uit Leeuwarden. Het trio maakt Nederlandstalige gitaarrock. Het energieke trio, onderaanvoering van Harmen Schilt zet een levendige show neer. Iets dat de band wel toevertrouwd is. Een nerveus begin wordt om gezet in een ijzersterk slot van de set. Het is gedreven en zeer origineel.

De heren van Brightside hebben al de nodige podiumervaring als coverband Beauty Kees, maar ook met eigen, origineel materiaal kunnen ze goed uit de voeten. De liedjes van de heren zijn braaf, maar liggen goed in het gehoor. Ondanks het gepolijste geluid blijft de band boeien en verveelt het warme stemgeluid van zanger gitarist Kees van der Berg niet. Eveneensgoed in het gehoor liggend zijn de countryliedjes van Wine & Willow. Het duo dat zich bedient van een akoestische gitaar en twee stemmen die elkaar goed aanvullen. De twee zetten,  ondanks de  minimalistische setting en instrumentarium een prima show neer, waarbij de interactie met het publiek essentieel is en in het tweede nummer horen we zowaar een hit!


Zeer overdonderend is het optreden van Feral Tides. De heren trekken vanaf het begin de aandacht en dat blijft zo tot aan de laatste klanken van het optreden. Het psychedelische gitaargeluid van de vijf staat als een huis waarbij de uitgesponnen solo’s, compleet met orgel en saxofoon, naar meer smaken. Voor heel even herleven de jaren zestig in Iduna. Als laatste in deze halve finale mag Blisss aantreden. Het trio verrast met een aantal zeer pakkende powerpop liedjes, waaraan een vleugje ska en punk toegevoegd zijn. Het stuitert alle kanten op met Blisss en het is vooral frontman Robin Schingenga die de show maakt. Het optreden is een zeer aangename ervaring. Het mag echter allemaal nog wel iets creatiever en wanneer Blisss die stap weet te zetten, zal de toekomst er rooskleurig uitzien voor de band.

Uiteindelijk zijn het Feral Tides en Dat Schilt die door gaan naar de finale, tot grote verrassing van, vooral, henzelf. Een nieuwe generatie Friese muzikanten staat op en deze twee bands zijn daar een goed voorbeeld van. In de finale nemen ze het sowieso op tegen O, Kutjes en Pendants. Friesland Pop beraadt zich de komende dagen over de laatste twee finaleplaatsten. De ‘verliezende’ bands uit beide halve finales maken nog aanspraak op deze wildcards. De finale van de Kleine Prijs van Friesland 2016 vindt op 4 juni voor het eerst plaats in Neushoorn in Leeuwarden.

---
Gezien: Halve Finale Kleine Prijs van Friesland
Waar: Poppodium Iduna, Drachten
Wanneer: Vrijdag 22 april 2016