#Freeze16: Nieuwe datum en locatie voor Freeze Festival #Freeze16: Nieuwe datum en locatie voor Freeze Festival

Meerdaags gaan in december moet de horizon verbreden

, Redactie 3VOOR12/Friesland

#Freeze16: Nieuwe datum en locatie voor Freeze Festival

Meerdaags gaan in december moet de horizon verbreden

Redactie 3VOOR12/Friesland ,

Dit jaar viert Freeze Festival haar twintigste verjaardag! Daarbij verschillen zowel het decor als de periode waarin het festival plaatsvindt ten opzichte van de voorgaande negentien edities. Het festival verhuist van het vroege najaar naar de koude decembermaand en zal voor het eerst plaatsvinden in Neushoorn. De eerste namen zijn ook al bekend. The Cool Quest, Pendants, Foxos, Lional komen In het weekend van 9, 10 en 11 december naar Leeuwarden

Door het festival uit te smeren over drie dagen schept dit mogelijkheden om naast het reguliere programma nog enkele nieuwe programma-onderdelen toe te voegen. Niet alleen de datum en de lengte van het festival zijn nieuw, ook de lokatie is nieuw. Na negentien jaren gehuisvest te zijn geweest in De Harmonie is overstap naar Neushoorn voor programmeur Titus van ‘t Veer een logische: “Hoe fantastisch het Harmonie-pand ook is, het brengt ook beperkingen met zich mee. Met name de schaalgrootte en de investering die gedaan moet worden om het Freeze-gevoel op te roepen deed ons wat afdrijven van de kern: Fries talent etaleren en een spannend en uitdagend programma samenstellen. Wat dat betreft is Neushoorn een jas die ons beter past. Door meerdaags te gaan in december kunnen we bovendien de Friese Popawards integreren en ook onze horizon verbreden; alle drie dagen krijgen hun eigen draai.” Tevens zal ‘de week van de Friese Popcultuur’ nieuw leven ingeblazen worden. Deze wordt logischerwijs afgesloten tijden het Freeze festival.

De eerste bands zijn inmiddels ook geboekt. Hoewel tegenwoordig in Zwolle residerend is The Cool Quest een van de uithangborden van de Friese popcultuur. Dat de band haar vijfjarig jubileum op Freeze viert is dan ook niet meer dan terecht. Met een groot en speciaal optreden zal er worden stilgestaan bij het eerste lustrum van de band.

Natuurlijk ontbreekt ook de meest recente winnaar van de Kleine Prijs van Fryslân niet op Freeze Festival. De heren van Pendants, die enkele weken geleden tijdens die 'Kleine Prijs' zowel de publieks- als juryprijs wonnen, zien we dus ook terug in december.

De andere twee bands komen van ver over de landsgrenzen. Uit Duitsland komt het elektronica duo Foxos en uit Schotland Lional, die donkere indiepop maakt. Denk aan Joy Division, Interpol of The Smiths. Allebei de bands spelen in Leeuwarden in het kader van Excite, het muzikale uitwisselingsproject voor jong Europees waar namens Nederland de Popfabryk bij is aangesloten.

- - -
Freeze Festival vindt plaats van 9 t/m 11 december in Neushoorn, Leeuwarden. De kaartverkoop begint binnenkort. Freeze Festival wordt georganiseerd door Friesland Pop.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland