#DOA16: 13 STEPS en Kjeld gedreven metal tegenpolen #DOA16: 13 STEPS en Kjeld gedreven metal tegenpolen

Dokk’em Open Air zoomt in op muzikaal contrast in Friese metalscene

, Tekst: Jurgen de Raad | Foto's: Rick Slagter

#DOA16: 13 STEPS en Kjeld gedreven metal tegenpolen

Dokk’em Open Air zoomt in op muzikaal contrast in Friese metalscene

Tekst: Jurgen de Raad | Foto's: Rick Slagter ,

De organisatoren van Dokk'em Open Air hebben voor de elfde editie de mouwen goed moeten opstropen om tot mooie keuzes te komen wat betreft de Friese openers van het metalfestival. Uiteindelijk mochten, uit een overvloedig aanbod van 25 bands, het Leeuwarder hardcore/metalcore gezelschap 13 STEPS en de uit de Friese Wouden afkomstige blackmetal ‘treurwilgen’ van Kjeld, zich tot de gelukkigen prijzen. In de Ierse pub Paddy O´Ryan te Leeuwarden spreekt Jurgen de Raad met twee opgetogen bandleden van respectievelijk Kjeld en 13 STEPS: gitarist Werner Hofstra en zanger Erik van den Akker.

Jullie zijn door de organisatie van Dokk’em Open Air gekozen uit een aanbod van maar liefst 25 bands. Hoe mooi is dat? Geef eens een glimp van de vreugde. En, samenvallend, een beschrijving van de reden om je juist voor dit festival in te schrijven.

Werner: “Het is ontzettend gaaf om met je band op een festival als DOA te staan! Het feit dat je in je achtertuin speelt, voor het thuisfront, is een voorname reden voor de inschrijving. Dokk´em was daarbij al voor lange tijd een doel voor ons. En ja, Kjeld maakt Friestalige metal. Ook dat speelt enigszins mee in de wens er op te willen treden.”
Erik:13 STEPS was uiteraard ook erg blij met de uitverkiezing. We hebben besloten het dit jaar iets rustiger aan te doen met optredens. Onze bassist is kortgeleden vader geworden. De bandprioriteiten zijn daardoor bijgesteld. We besloten in ieder geval bandcontests aan te schrijven. Zo deed 13 STEPS mee aan de Metal Battle (een landelijke contest, voorafgegaan door regionale voorrondes). In april eindigden we daar als derde in de finale. Het was vervolgens een mooi stokpaardje om DOA een mail te sturen. Dat viel blijkbaar goed in de smaak! Wauw... Je wordt wel uit een groot bandaanbod gekozen, dan heb je het toch verdomd leuk gedaan! DOA is een zekere vervanger van Wâldrock, dat een mooi stuk vergane glorie is en garant stond voor een geweldig lokaal feestje. Prachtig als je dan met je band op hetzelfde soort festival mag staan dat tegelijkertijd een mooie thuiswedstrijd is!”


Het kan zijn dat jullie optredens het één en ander aan leuks gaat opleveren. Hoe kijk je daar tegenaan?

Erik: “Met 13 STEPS zit je muzikaal wat tussen de genres in. Je hoort er hardcore in terug, maar ook metal. Misschien dat je op een groter en meer gevarieerd metalfestival als DOA zomaar bezoekers weet aan te spreken die voornamelijk van deathmetal houden (13 STEPS verwerkt deathcore in zijn stijlendans). Dit festival is dan een goede gelegenheid om dergelijke liefhebbers te bereiken die jou en je band ontdekken. Zo in de trant van: ‘Hey, dit heb ik niet eerder gehoord! Dat valt buiten mijn radar’.”
Werner: “Qua blackmetal biedt DOA dit jaar, buiten Kjeld om, eigenlijk niets. Het zou mooi zijn als wij eveneens de aandacht kunnen trekken van mensen die onze vorm van metal normaliter niet zo waarderen of er niet echt bekend mee zijn. Ik weet het niet, het is moeilijk inschatten bij een breder opgezet metalfestival. Een mooi streven is dat je de mensen in ieder geval kan laten horen en zien waar je toe in staat bent, hen kan overtuigen van je kunnen. En de band is op dit moment niet heel bekend. DOA zou daarin een opstapje kunnen zijn."

Hoe is het verder gesteld met de bandambities?    

Erik: “Enige jaren terug besloten we een hobbyband te blijven. 13 STEPS heeft bandleden met een gezin. Praktisch gezien een reden om onder meer niet meer alle weekenden op te treden, dat is gewoonweg ondoenlijk. Het is heel leuk als je je bandshirtjes verkoopt en mensen je wat volgen, zulke dingen. Maar daar houdt het verder eigenlijk wel mee op. Ooit waren er meer professionele ambities om aan de top te komen. Het hield een investering in op meerdere fronten. Maar, zo bleek, in de realiteit niet één die haalbaar was.”
Werner: "We proberen het maximale eruit te krijgen, met de tijd die we hebben. Live spelen geeft ons een grote kick. Het is een grote ambitie om dat, in de tijd die ons gegeven is, zo veel mogelijk te doen."

Openen op een festival is niet altijd even makkelijk. Wat is jullie verwachting hierbij?

Werner: “Kjeld speelt op klaarlichte dag. Vanuit atmosferisch oogpunt niet een eenvoudige opgave. Verder heb je te maken met publiek dat je vaak nog mee moet zien te krijgen in de stemming, op een vroeg tijdstip. En het is nog niet dronken, haha. Ook zal het niet druk zijn op dat moment, vergeleken met later op de dag. Maar, opnieuw lastig in te schatten. Wellicht hebben we een meevaller en zal er al redelijk wat volk bij ons optreden te vinden zijn.”
Erik: “Als een deel van je show leunt op atmosfeer, dan mis je dat op jullie tijdstip van spelen misschien een beetje. Het komt misschien wat minder uit de verf. Wat dat aangaat, heeft 13 STEPS het dus makkelijker.”
Werner: “Klopt. Ondanks het spelen bij daglicht, zullen we ons in ieder geval helemaal geven!”
Erik: “Bij onze show zal het gewoon een knallen-met-die-hap zijn. Steevast de insteek bij 13 STEPS, of we nu als eerste of later op het programma staan. Dat moet ook niet uitmaken, je doet altijd je best.” Lachend voegt hij toe: “Een eventuele onweersbui zou jullie er goed op zetten! Voor de atmosfeer. In dat geval staat Kjeld mooi theatraal op het podium!”
Werner: “Ha, ja! Donder en bliksem, ook prima voor de climax. Geniaal!”
Erik: “13 STEPS staat dan mogelijk verpieterend zijn ding te doen, haha.” 

Jullie kennen elkaar niet persoonlijk. Wel bekend met elkaars band en muziek?

Werner: “Vooraf aan de uitverkiezing op DOA kende ik 13 STEPS niet.” 
Erik: “Ja, ik wist wel van het bestaan van Kjeld af. Ik zag ze al eens live. En, blackmetal... Het is mijn guilty pleasure. Toen ik jonger was, luisterde ik er veel naar. Nu dus minder. In dat opzicht is het voor mij iets rustiger geworden.”
Werner: “Ik had graag een zelfde antwoord willen geven. Maar hardcore en dergelijke doen mij in het algemeen vrij weinig. Ik houd specifiek van atmosfeer en melodie in metal. Elementen die ik vooral veel terugvind binnen de blackmetal. Ik baseer mij er ook op bij het schrijven van nummers.”


Nogmaals geen gering aantal, die 25 aangemelde bands voor DOA. Met betrekking tot Friesland: wat vind je van het huidige metalaanbod en – in het bijzonder – dat van je eigen scene ? 

Erik: “Tja... Ik zou nog niet in een middag tijd op al die bands kunnen komen die zich voor Dokk´em hebben opgegeven. Ik heb de indruk dat in Friesland veel metalbands onder de radar vliegen. Ik krijg wat het gevoel dat een aanzienlijk deel in de oefenruimte blijft hangen. Dus er zal in de provincie mogelijk het één en ander gebeuren op metalgebied, zonder dat je daar goed zicht op hebt. De omgeving van Leeuwarden en Harlingen kent verder een gezonde hardcorescene. Een paar bands daaruit doen het ook internationaal goed, zoals Manu Armata.”
Werner: “Het is volgens mij aardig rustig in de Friese metalscene. Inderdaad verbazingwekkend: het aanbod van 25 bands voor DOA. Ik heb mij er niet zo mee bezig gehouden. Het aantal blackmetalbands in Friesland is minimaal. Naast ons kan ik Tsjuster zo bedenken, die komt net om de hoek kijken. Iduna in Drachten doet redelijk wat, als het gaat om boeken van blackmetal. Hetzelfde geldt voor Kiehool in Burgum. Kjeld stond daar vorig jaar ook nog te spelen. Maar van een blackmetal-scene is in Friesland zeker geen sprake. Dit in tegenstelling tot het zuiden van het land en vooral steden als Rotterdam en Arnhem. Daar leeft blackmetal veel meer, schenken de podia er ruim aandacht aan. Wil je in Friesland blackmetal groter maken, dan zal het bandaanbod op de clubpodia en de festivals nog groter èn breder moeten zijn. Je kan je daartoe dus zeker niet beperken tot alleen Friese bands. Er zal buiten de provincie en buiten Nederland gekeken moeten worden."

Nog iets speciaals te verwachten bij het optreden van je band op DOA?

Werner: “De speeltijd is kort. Maar een half uur. Met bijna twee uur aan muziek heeft Kjeld een zeker luxeprobleem, haha. We gaan in ieder geval één nieuw nummer spelen, afkomstig van een split met Wederganger (Nederlandstalige black uit Arnhem). Die zal later dit jaar uitkomen. En... DOA wordt de vuurdoop voor onze nieuwe gitarist Bile (het Friese woord voor bijl)!
Erik: “We gaan niet zo zeer een speciale set doen. We spelen voornamelijk nummers in een al langer gehanteerde set. Deze staat als een huis. Nummers die vrij nieuw zijn, met name van onze vorig jaar uitgebrachte full-length Maleficent Thoughts. Er zal ook een cover worden gedaan, en wel van Arkangel (metalcore band uit Brussel). Degenen in het DOA-publiek die band en nummer zullen kennen of herkennen, gaan er zeker apeshit op! Het heeft ons althans bij eerdere optredens telkens een leuke pit opgeleverd.”  

13 STEPS trapt op vrijdag 24 juni Dokk’em Open Air af. Een dag later mag Kjeld de zaterdag inluiden.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland