#BFF16: 3VOOR12/Friesland Tipt...

Een combinatie van gepassioneerde, dansbare en ook stevige acts

Redactie 3VOOR12/Friesland ,

Sinds de bevrijding in 1945 hebben wij het voorrecht om onze vrijheid als vanzelfsprekend te mogen zien. In veel landen is die vrijheid niet meer dan een streven. In sommige gevallen zelfs een illusie. Naast het feestvieren, dansen en proosten staan we daarom op 5 mei stil bij de mensen die niet bekend zijn met onze vrijheid. De organisatie van Befrijdingsfestival 2016 legt daarom een gebalanceerd programma op de mat. Feest, vrijheid en solidariteit staan daarbij centraal. 3VOOR12/Friesland zet daarom een paar niet te missen opties voor je op een rij. Want naast publiekstrekkers Miss Montreal, Afterpartees en Danny Vera valt er op de podia weer genoeg te beleven.

Max Meser - Mainstage Oldehove (14:00 - 14:40)
Het wiel heeft Max Meser met zijn sixties rock niet uitgevonden, maar datgene wat hij doet slaat momenteel ontzettend aan. De zanger/gitarist woont in Amsterdam, is afkomstig uit Barcelona en speelt met name muziek uit de Britse gitaarscene uit de jaren '60. Op Eurosonic 2016 bestempelde 3VOOR12 (landelijk) hem nog als een sixties-troubadour waarbij je gerust je vader mee kunt nemen. Dat klinkt dus als toegankelijke muziek voor zowel jong als oud. Aan materiaal heeft de geboren Spanjaard geen gebrek. Dit jaar verscheen namelijk zijn debuutalbum Changes. Met dit album beschrijft hij alle veranderingen die hij ervaart sinds hij in Nederland is komen wonen. 

TenTemPiés - Mainstage Oldehove (15:10 - 15:50)
Zingen om te bevrijden, dat is waar het bij zanger Maurino Alarcón Seguel van TenTemPiés om draait. Chili is het land vanwaar zijn ouders al voor zijn geboorte zijn verbannen. Pinochet regeerde destijds met harde hand en duizenden politieke tegenstanders verdwenen in de gevangenis, werden gemarteld of vonden zelfs de dood. Hoe opgewekt, gepassioneerd en dansbaar de muziek dan ook klinkt, in de Spaanstalige teksten voel je het temperament, de woede en de vechtlust die Maurino wil overbrengen op zijn publiek. Het devies luidt dan ook: muziek voor het hoofd én het lichaam. 3VOOR12/Utrecht noemt de band een festivalzekerheidje.

Meschiya Lake - SENA Talentstage (13:50 - 14:30)
Deze bijzondere dame kon nog wel eens de muzikale verrassing van BFF2016 worden. In de Prinsentuin gooit ze samen met haar band The Little Big Horns een aantal klassieke genres door de mangel. Denk daarbij aan Dixieland, New Orleans en slapsticks. Zeg maar de soundtrack van The Great Gatsby maar dan zonder elektronische toevoegingen. De frivole stem van Meschiya Lake houdt bovendien weinig te wensen over. Nee, deze in Oregon (VS) geboren zangeres behoeft niet veel uitleg. Haar stem, gecombineerd met deze haast vergeten stijlen, vormen een melodieus doch dansbaar geheel. 

Soul Sister Dance Revolution - SENA Talentstage (19:30 - 20:10)
Voor de verrassende namen moeten we bij de SENA Talentstage zijn. Zo is Soul Sister Dance Revolution een Haagse rockband met een heerlijke volle sound. In 2013 kwamen ze met hun debuutalbum Playground Kids en stonden ze inmiddels in het voorprogramma van Imagine Dragons. Bovendien heb je hun single Hold The Line ongetwijfeld voorbij horen komen op de radio. Kortom, SSDR is wel een 'dingetje'. Verwacht stevige indierock met een opvallend 'Brits' tintje à la The Arctic Monkeys en Kasabian.

Wil je weten welke artiesten nog meer in de stad spelen? Klik dan snel naar de website van Befrijdingsfestival Fryslân, scroll vervolgens naar beneden en bekijk het complete blokkenschema.