#WTTV15: Mountain States kijkt uit naar optreden op ‘The Village’

“We hadden er weleens van gehoord maar geen van ons vieren wist precies wat het inhield”

Theo van der Veer ,

Mountain States is een vierkoppige band uit Nijmegen bestaande uit Alex Popelier (gitaar), Bart Vogelaar (drums), Dennis Wintjens (gitaar en zang) en Jeroen Popelier (basgitaar). De heren maken vooral dromerige muziek met melodieën die je even wegtrekken uit het hier en nu, maar het repertoire bevat evenzogoed rauwe en gruizige nummers. 3VOOR12 Friesland sprak, in aanloop naar Welcome to The Village, met bassist Jeroen Popelier.

Hoe is Mountain States ontstaan?
“De band is een paar jaar geleden ontstaan. Toen nog als drietal, destijds met onze goede vriend Niek Leermakers als bassist. Toen hij naar Barcelona verhuisde vanwege zijn werk hebben we de bezetting uitgebreid met een extra gitarist, namelijk Alex. Zijn jongere broer Jeroen heeft vervolgens de basgitaar opgepakt. Nu, een paar jaar later, is dat Mountain States.”

In februari brachten jullie je tweede EP - Kairos - uit, deze stond zelfs een tijdje op de luisterpaal. Hoe waren de reacties?
“We waren natuurlijk in eerste instantie gevleid onze EP terug te vinden op de luisterpaal. Supergaaf! En de reacties die we kregen waren heel positief. We hebben zelf ook het idee dat deze EP alweer een stukje professioneler is dan de vorige, onze eerste, titelloze EP uit 2013. Waar we alle vier heel erg trots op zijn, is dat Burger Records, een notoir indie label uit California, het nummer Hologram op een compilatietape wilde zetten. Dit cassettebandje (Burger Records: Netherlands), waarop een keur aan Nederlandse indie bands staat (waaronder ook The Homesick), is vervolgens ter promotie op het South by South West showcase festival uitgedeeld. Dat er mensen in de VS naar onze muziek kunnen luisteren is natuurlijk onwijs gaaf.

De scene in Nederland is eigenlijk best wel levend. Hoewel redelijk klein van formaat, binnen deze scene worden er vaak shows georganiseerd en er ontspruiten om de haverklap nieuwe bandjes die de moeite waard zijn. Bovendien is het allemaal vrij hecht. We hebben het idee dat de meeste bandjes elkaar helpen, wat erg fijn is.”

Wild Nothing en Real Estate worden vaak genoemd als referenties, maar is dit ook de muziek waar jullie zelf naar luisteren?
“Dit zijn zeker bands waarnaar wij luisteren, zoals we ook naar DIIV, Beach Fossils, Kurt Vile, The War on Drugs, Mac Demarco en het side-project van Real Estate gitarist Matt Mondanile Ducktails luisteren. Maar we houden alle vier ook heel erg van allerlei gedateerde bands die vaak opgehouden zijn te bestaan. Denk aan The Smiths of The Cure bijvoorbeeld. Die optelsom van muzikale invloeden hoor je zeer waarschijnlijk wel terug in de muziek van Mountain States.”

Het is jullie eerste optreden in Friesland, wat verwachten jullie ervan?
“We verwachten dat Welcome to The Village heel gaaf zal zijn. Dat we spelen op een festival waar bijvoorbeeld The Pains Of Being Pure At Heart ook optreedt, vinden we helemaal te gek. Verder is het ook een beetje hopen op mooi weer. We denken dat onze dromerige muziek het goed doet in de zon.”

Kenden jullie het festival Welcome to The Village voordat jullie geboekt werden?
“We hadden er weleens van gehoord maar geen van ons vieren wist precies wat het inhield. Natuurlijk hebben we het even uitgecheckt en gekeken hoe bijvoorbeeld vorige programmeringen eruit zagen. We zijn blij dat we gevraagd zijn. Bovendien ook heel leuk dat we via deze weg ook eens een bezoek brengen aan Friesland.”

Zijn jullie bekend met het programma van deze editie en willen jullie zelf nog bands bekijken?
“Ja, zoals ik al zei is het zonder meer een wens van ons vieren om The Pains Of Being Pure At Heart te zien. Verder zijn The Growlers en Tijuana Panthers ook absoluut de moeite om te checken. Met Yuko Yuko hebben we een paar keer samen gespeeld. Sterker nog, onze allereerste show speelden we samen met hen en The Black Cult. Yuko Yuko is heel hard gegaan en zeker ook tof om hen live weer eens te zien.”

Wat kunnen we van jullie verwachten op Welcome to The Village?
“Hopelijk kunnen we de luisteraars even meenemen in de roes van onze muziek. De mix van een goede festivalsfeer, een zonnetje en het meeslepende van onze muziek zou hier zonder meer aan kunnen bijdragen!”


Hoe ziet de toekomst er uit voor Mountain States?
“We gaan vooral veel live blijven spelen. Enerzijds voor de ervaring, maar ook uiteraard omdat we dit tof vinden. Daarnaast willen we nieuwe muziek schrijven en hierin onze grenzen opzoeken en verleggen. En er komt een videoclip aan voor Hologram van onze tweede EP Kairos. Hier zijn we op het moment mee bezig. Voor de rest blijven we vooral zelf genieten van de band en de muziek die we maken en proberen we dit zoveel mogelijk te delen met de mensen die het tof vinden.”

Klinkt goed! Veel succes daarmee en tot op Welcome to The Village!
“Veel dank! En gauw tot ziens in Friesland!”

Mountain States speelt zondagmiddag van 15:00 tot 15:45 uur op Ravenswoud.