#WTTV15: De Vlaamse Dwergen

De kleinere Belgen uit het programmaboekje samengevat

Tekst: Wouter Hoogland ,

Opvallend aan deze editie van Welcome to The Village is het buitenproportioneel hoge aantal Vlaamse artiesten dat op de poster staat vermeld. Natuurlijk hebben ze met dEUS zo ongeveer wel het neusje van de Belgische zalm te pakken, en Wallace Vanborn is ook inmiddels een gevestigde naam in het festivalcircuit. Desalniettemin zijn, naast deze Vlaamse Reuzen, ook de minder bekende acts zeker de moeite waard. Dit zijn enkele van de Vlaamse Dwergen van WTTV op een rijtje:

Byron Bay (Vrijdag, 21:00 - 21:45 uur, Baaiduinen)
Moeilijk googlebare bands: don’t you just love ‘em. Het eerste wat je krijgt als je Byron Bay zoekt zijn afbeeldingen van een prachtige baai in Australië. Als je daarentegen wat verder zoekt vind je een Gentse band met een talent voor het schrijven van indiefolk-oorbijters met een electronisch randje. Niet voor niets heeft het viertal het tot de finale van de Humo's Rock Rally geschopt, en staan ze geregeld in het voorprogramma van acts als Mister and Mississippi en Ásgeir. Veel laat de Spotifypagina van Byron Bay niet horen, maar het is genoeg om te doen vermoeden dat ze nog wel eens een zeer aangename verrassing kunnen worden.

Pomrad (Vrijdag, 23:15 - 00:00 uur, Grootegast)
Had de organisatie een betere act kunnen programmeren na de headliner op de vrijdagavond? Ik denk het niet. Pomrad sleurt je de hete zomernacht in met electro die we niet meer zo funky hebben gezien sinds de hoogtijdagen van Daft Punk, compleet met synthesizerpartijen waar Bas Brons broek strakker van gaat zitten. Met twee sterke EP’s onder de arm moet het de Antwerpse Adriaan van de Velde geen enkele moeite kosten om de Grootegast om te krijgen.

Soldier’s Heart (Zaterdag, 19:15 - 20:15 uur, Ravenswoud)
Weten jullie het nog, die zegetocht van Daily Bread op de eerste editie van Welcome to The Village? Denk hieraan, maar dan uit België in plaats van Leeuwarden. Dezelfde soort bezwerende wavepop zal het vijftal, onder leiding van Sylvie Kreusch, op de zaterdag door het Ravenswoud laten drijven. Met de nadruk op de donkere synthesizers doet de muziek aan nog zo’n hoogtepunt van de WTTV-geschiedenis denken: Thomas Azier. Laat het duidelijk zijn dat er een zeer reële kans is dat we volgend jaar Soldier’s Heart gewoon in dit rijtje meenemen.

Ostyn (Zaterdag, 21:30 - 22:30 uur, Ravenswoud)
Het is niet verwonderlijk dat dEUS de band van Bert Ostyn meeneemt. De invloed van de reuzen is namelijk duidelijk terug te horen in de indierock van de Gentenaren. Maar de inspiratie komt ook van andere grootheden uit de jaren negentig: luister maar eens naar het Eels-achtige refrein van het lichtvoetige Secretary. Ook noemenswaardig: samen met PAUW vormt Ostyn het tweetal acts dat met een sitargeluid een ontzettend lekker nummer kan creëren.

Tourist LeMC (Zondag, 14:00 - 15:00 uur, Bontebok)
Typhoon is dit jaar niet de enige genre-overschrijdende rapper die 'The Village' aandoet. Ook   Antwerpenaar Johannes Faes is als Tourist LeMC (of kortweg Tourist) lastig te definiëren: de meest passende beschrijving is nog die van ‘rappende troubadour’ met een vleugje kleinkunst, al vindt hij zelf ‘volkszanger’ de mooiste descriptie. Ondersteund door een liveband zal Tourist zijn eer betonen aan het armoedige stadsleven en het onrustige leven van een muzikant. En credit where credit is due: er zijn weinig rappers die met ukelele-begeleiding nog steeds genoeg streetcred hebben om bij TopNotch te worden getekend.