#WTTV15: Verwacht feestje Typhoon

"En wie niet springt… is niet voor de liefde"

Tekst: Theo van der Veer | Foto's: Anna Span ,

Al ruim een jaar dendert de ‘lovetrain’ door Nederland en de machinist heeft maar één boodschap: de liefde ‘Lobi da Basi’. De trein was recentelijk nog niet veel verder gekomen dan station Sneek, maar eindelijk mag ook Leeuwarden live kennis maken met Typhoon en zijn fantastische band. Een betere headliner - met een hoog 'uit je dak’ garantie - had de organisatie zich dan ook niet kunnen wensen voor de vrijdagavond.

DE ACT:
Het tweede album Lobi Da Basi is inmiddels een jaar oud, maar de zegetocht van Typhoon gaat maar door. De man heeft - met zijn fantastische band - inmiddels in elke uithoek van Nederland gespeeld en in sommige misschien wel twee of drie keer. De nummers klinken aanstekelijk, opzwepend en dansbaar en zijn stuk voor stuk ‘hits’ waarvan moeiteloos flarden worden meegezongen.


HET NUMMER:
Bij het laatste nummer Zandloper gaan Typhoon en consorten nog even tot het uiterste. Helaas is het niet altijd mogelijk om André Manuel - die op de plaatversie van dit nummer een glasrol vervult - mee te nemen. Bij deze gelegenheid mag gitarist en muzikaal brein Dries Bijlsma zijn meest schorre stem op zetten tot groot genoegen van het publiek. Ook zij geven liefde terug aan de mannen op het podium door nog een keer alles te geven en te dansen en te springen alsof hun leven er vanaf hangt.
 
HET MOMENT:
Op het moment dat toetsenist Mano Yeah een draagbaren trom om krijgt gehangen, toont hij zich een begenadigd percussionist die de menigte tot een kookpunt weet op te zwepen.

HET PUBLIEK:

Mocht de festivalweide voor het hoofdpodium een concertzaal zijn geweest, dan was deze volledig uitverkocht geweest. De toegestroomde menigte laat zich volledig inpakken door de Zwolse rapper en zijn broer, O-Dog. Al vroeg in de set zorgt het opzwepende IJswater voor het eerste hoogtepuntje en wordt er volop gedanst en gesprongen. Iets wat gaandeweg de set met regelmaat terug zal komen: handen, voeten, alles gaat de lucht in. Het kenmerkt de uitbundigheid.

HET OORDEEL:
Een show van Typhoon is tegenwoordig een bijzondere aangelegenheid. De man beschikt over een fantastische band, met een prima blazerssectie. Het is ook bekend dat Typhoon staat voor het leukste ‘feestje’ van het moment. Voor mensen die dit vaker hebben gezien is het verrassingseffect er nu wel vanaf en zullen inmiddels reikhalzend uitkijken naar nieuw materiaal. Desalniettemin is Circus Typhoon in elk geval een voorstelling die zijn gelijke momenteel niet kent in Nedeland.