#WTTV15: The Growlers sluiten af op Ravenswoud

Onderkoelde rock-'n-roll met grote gunfactor

Tekst: Sjoerd Nota | Foto's: Femme von Steel ,

The Growlers vormen een vijfmansformatie uit Californië. Hun muziek putten ze hoorbaar uit de muzikale geschiedenis van deze zonnige staat. Zelf noemen ze hun muziek beach goth, een eigenzinnige mix van garagerock, psychedelische sixties-invloeden en surfpop, waarmee ze al meer dan tien jaar over de wereld trekken. Op zondag vormen ze de afsluiter op het podium Ravenswoud, daarbij de underdog vormend tegenover rockmachine DeWolff op Grootegast.

HET CONCERT:
The Growlers, Welcome to The Village, Ravenswoud, zondag 19 juli 2015

DE ACT:
Vrij emotieloos staan de bandleden op het podium, waarbij frontman Brooks Nielsen ondanks zijn wat verlegen onhandige performance het middelpunt van de aandacht vormt. Gedurende het optreden komt een aantal keer de gedachte op dat je naar een slecht geregisseerde theater-act staat te kijken, waarbij de bandleden elk moment uit hun rol dreigen te vallen.

HET MOMENT:
De wat apathische recalcitrante houding van de band werkt aanstekelijk. Op een gegeven moment slaat deze over op het publiek dat het securitypersoneel uitdaagt door in de tentpalen te klimmen en met vlaggen te zwaaien en te gooien. Klein hoogtepuntje vormt het op reggae geënte nummer Going gets tough dat zelfs tot een bescheiden moshpit leidt.

HET PUBLIEK:
Moegestreden door een lang weekend vol muziek, laat het publiek zich gewillig meevoeren door the Growlers. Her en der kan er nog een danspasje vanaf. Bij de meesten in het publiek doen the Growlers een glimlach verschijnen. Dat de band de harten van het publiek weet te winnen blijkt wel als de band na het laatste nummer wordt teruggeroepen voor een toegift.

HET OORDEEL:
The Growlers onderscheiden zich niet door muzikale inventiviteit of originaliteit. Toch heeft deze band een enorme gunfactor. Met een onderkoelde theatrale performance en de donkere verhalende teksten van frontman Nielsen krijgt het optreden iets dreigends en onvoorspelbaars.  Met bij velen in het publiek een lach op het gezicht sluiten de Growlers hun onderkoelde ondefinieerbare mix van garagerock, psychedelische sixties-invloeden en surfpop Welcome to The Village op Ravenswoud af.