#WTTV15: Mierzoete hits van The Asteroids Galaxy Tour

Bontebok kleurt Heinekengroen

Tekst: Bente Hout | Foto's: Femme von Steel ,

Een aantal jaren geleden stond The Asteroids Galaxy Tour voornamelijk bekend om “dat liedje in die reclame”. In 2008 was Around the Bend al te horen in een commercial voor de Apple iPod Touch en drie jaar later werd The Golden Age gebruikt voor een commercial van Heineken. Deze laatste betekende een doorbraak in Nederland. Een 3FM Megahit en optredens op onder andere Zwarte Cross en Lowlands waren het gevolg. Maken ze de verwachtingen op Welcome to The Village waar?

DE ACT:
Het brein achter de muziek van Deense band wordt gevormd door Mette Lindberg en Lars Iversen. Live wordt het duo aangevuld met soms een viertal, maar vanavond een drietal muzikanten. In de afgelopen jaren heeft de band bewezen flink wat aanstekelijke pophits te kunnen produceren, waarvan dus ook een aantal is gebruikt voor commercials. 
 
HET NUMMER:
Al ligt het voor de hand, het zijn toch echt de hits die het doen. Na zo’n drie kwartier aan mierzoete nummers vol kekke beats, funky baslijnen en de herkenbare, bijna kinderlijke stem van frontvrouw Mette Lindberg, loopt de band het podium af en weer terug op voor een toegift. Bontebok kleurt Heinekengroen en dan weten we hoe laat het is: tijd om af te sluiten met The Golden Age. Al behoort het inmiddels tot het oudere werk van The Asteroids Galaxy Tour, het nummer behoort nog steeds tot de meest pakkende.
 
HET MOMENT:
Halverwege de set lijkt het publiek ingedommeld. Het juiste moment om voormalig 3FM Megahit Heart Attack in te zetten, vindt ook de band. Gemurmel in het publiek over hoe het broodje Janneke zojuist gesmaakt heeft verdwijnt langzaam naar de achtergrond wanneer The Asteroids Galaxy Tour terecht de aandacht weer herpakt met het nummer. Voor een moment weet de band zijn publiek zelfs te laten springen, dansen en meezingen.
 
HET PUBLIEK:
Al ruim twintig minuten voor The Asteroids Galaxy Tour van start gaat, stroomt de menigte vanuit allerlei hoeken en gaten van het terrein richting Bontebok. Dat de band vooraf al tot één van de hoogtepunten van Welcome to The Village dit jaar gerekend wordt, is zichtbaar. Toch zakt de aandacht en feeststemming na een nummer of twee, drie al wat in. Gevalletje hypeband? Geen idee, maar hoe dan ook gaat tijdens het grootste deel van de set de aandacht van het publiek naar elkaar of het biertje in de hand en fungeert de muziek vooral als gezellig achtergrondgeluid.
 
HET OORDEEL:
De band weet niet de volledige aandacht van de menigte op de festivalweide op te eisen, met zijn ietwat eentonige popnummers, hoewel hij in principe alles heeft wat een goede festivalact zou moeten hebben. De combinatie van de plagerige danspassen van Lindberg en de ingetogen nonchalance van het viertal mannelijke bandleden om haar heen maakt dat The Asteroids Galaxy Tour visueel gezien een goede balans biedt tussen slik, sexy en schattig. Precies hoe de muziek vervolgens ook klinkt, eigenlijk. Zoet als een zuurstok, maar daardoor misschien ook wat te veel binnen de lijntjes.