#WTTV15: T-shirts uit bij Circa Waves

Jonge Britten maken de hype waar

Tekst: Wilbert Elting | Foto's: Rick Slagter ,

Niets wordt zo gehyped als Engelse bandjes. Amper de gitaar om de nek zijn ze al "de nieuwe Oasis". Als er dan ook nog eens een heel erg catchy single uitkomt, is het hek helemaal van de dam. Laatste telg in de zoektocht naar "the next big thing" is Circa Waves. Vier jongens uit Liverpool met een liedje over mooi weer.

HET CONCERT
Circa Waves, Welcome to The Village, Bontebok, vrijdag 17 juli 2015

THE ACT
Britse hypebandjes komen in verschillende vormen. Je hebt bands zoals Arctic Monkeys die een blijvende indruk maken en uitgroeien tot headliners op grote festivals, en je hebt bandjes zoals The View en The Wombats die de rest van hun carrière moeten teren op die ene grote hit en nog jarenlang in de middag op middelgrote festivals mogen spelen voor lallend publiek. Hoe Circa Waves daar in past, dat zal de tijd leren.

HET NUMMER
Een hit in het rijtje Same Jeans en Let’s Dance to Joy Division hebben Circa Waves in ieder geval al. T-shirt Weather heet 'ie, een niemendalletje over mooi weer, meisjes en eindeloze zomers. In de beste Britse traditie rammelt het een beetje en spat de branie ervan af. En het nestelt zich in je hoofd. Ze spelen het nummer, uiteraard, ter afsluiting van hun set. Een beetje rommeliger nog dan op plaat maar het effect is er niet minder om. Dit is een festivalanthem.

HET MOMENT
Terug naar die andere hypebandjes. Daarbij moet het publiek meestal drie kwartier lang zichzelf maar vermaken. Om na een handvol middelmatige liedjes eindelijk te kunnen springen op die ene hit. Onder andere op Best Kept Secret gold dat ook bij Circa Waves. 'Weinig natuurgeweld bij Circa Waves', schreef de recensent dan ook ruim een maand geleden. Opmerkelijk genoeg gaat dat niet op in de Groene Ster. De Britten weten vanaf de eerste minuten te boeien en hebben naast de hit nog wel wat meer te bieden. Fossils bijvoorbeeld, of Good for me, stuk voor stuk sterke, puntige Britpop-liedjes die van begin tot eind blijven boeien omdat ze meer zijn dan rammelende gitaren. Het heeft iets meeslepends en stuwends dat bij andere hypebandjes nog weleens ontbreekt. Hier is toch wel echt de urgentie. En dat zanger Kieran Shudall aardig kan zingen, is ook wat waard.

OOK OPMERKELIJK
Welcome to The Village heeft in zijn korte historie weleens een warmere editie beleefd. Toch trekt bassist Sam Rourke zijn t-shirt al na twee nummers uit. T-shirt Weather is het in Engeland blijkbaar al bij het eerste waterige zonnetje van het jaar. Al waait hij bijna van het podium af, Shudall is opgetogen over het weer. "This is fucking better than English festivals!”, schreeuwt hij het publiek toe. "Cause in England it always rains.”

HET PUBLIEK
Het publiek heeft wel zin in Circa Waves. Het is nog wat te vroeg om er echt een feestje van te maken, maar het redelijk gevulde veld deint toch 50 minuten mee met die vier aardige jongens op het podium. En er is natuurlijk T-shirt Weather dat een golf van herkenning door het veld trekt en zorgt voor het eerste feestje van de dag.

HET OORDEEL
Geen idee of over een jaar of vijf mensen in de kroeg vol trots zullen vertellen dat ze Circa Waves nog gewoon in Leeuwarden hebben zien spelen. Maar de Liverpudlians hebben wel meer in hun mars dan voorgangers als The View of The Wombats of, om maar eens in de Welcome to The Village geschiedenis te duiken, We Were Promised Jetpacks. Niet alleen de hit maar ook de andere nummers hebben genoeg om het lijf om een klein uurtje te boeien. Maar of dit de nieuwe Arctic Monkeys zijn? Schrijf het maar op met heel dun potlood.