#WTTV15: zZz In Beeld

Een aangenaam soort hoofdpijn

Tekst: Marinthe de Hek | Foto's: Bouke Stienstra ,

Twintig minuten later dan gepland murmelt zanger Björn Ottenheim van zZz door de microfoon voor een soundcheck. De verwachtingen lijken hooggespannen: een barstensvol Ravenswoud juicht hem toe. Vanaf de eerste tonen is zZz een hypnotiserende waas met vaste slag.

zZz, Welcome to The Village, Ravenswoud, vrijdag 17 juli 2015
Talking Heads, spookt het door de hoofden. Een katerig orgeltje geeft kleur aan de voorgedragen lyrics van Ottenheim. Je waant je in een foute disco met een bittere nasmaak van de avond dat je 't uitmaakte met je vriendin. Het was toch al kapot. Niks te verliezen en het hart op de tong: het publiek kan zich zorgeloos verliezen in vieze en vastberaden sferen van zZz. Het is een aangenaam soort hoofdpijn.

Contact met het publiek maken de mannen weinig. Ze hebben dan ook de handen vol: met slechts drums en een orgel creeërt zZz een volwaardig rockgeluid dat blijft vasthouden. Waar soms de aandacht verslapt door de schreeuwerige en onverstaanbare teksten, wordt het publiek op tijd heroverd met sterke melodieën en intermezzo's. Het is een omgeving waar The Village zich nog niet gewaand heeft vandaag.

Naarmate de tijd vordert, maakt het duo meer contact, en haalt af en toe even adem tussen nummers door. De setlist is wat stijl betreft ietwat eenzijdig, maar voor een late, beschonken danspartij om de dag te verwerken uitermate geschikt en precies wat de vrijdagavond nodig heeft. Muzikaal gezien blijft de set interessant. Daarnaast: Ottenheim is een sterk karakter dat boeit en blijft boeien. Waar hij voor stevigheid zorgt, kleurt zijn collega. Een goede combinatie die niet veel meer nodig heeft.