#WTTV15: Orange Goblin In Beeld

Welkome dosis haren, gitaren en rondvliegend publiek

Tekst: Marije Heida | Foto's: Rick Slagter ,

Schijn bedriegt als je denkt dat Welcome to The Village alleen indie, pop en andere muzikaal artistiek verantwoorde liefhebbers trekt. Bij Orange Goblin zijn het namelijk de stevige stoner/metalliefhebbers die de tent vullen. De band imponeert al meer dan twintig jaar met wat de één stoner noemt, maar wat naar eigen schrijven op de website geschaard kan worden onder heavy metal. Eén ding is zeker: wat is zo’n dosis haren, gitaren en rondvliegend publiek een welkome aanvulling op het programma!

Orange Goblin, Welcome to The Village, Grootegast, vrijdag 17 juli 2015
Het is half negen in de avond, zo langzaam aan is bij menigeen het alcoholpromilage al behoorlijk op peil en het lijkt erop dat Orange Goblin niet beter geprogrameerd had kunnen worden als op dat tijdstip in Grootegast. Het publiek dat toegestroomd lijkt in grote mate ook simpelweg behoefte te hebben aan een wat steviger uur. In de middag waren de mannen van Wallace Vanborn al druk doende met stevige gitaren, maar deze heren doen er nog een flinke schep bovenop. 

Dit jaar viert de Britse band haar twintigjarig jubileum met een tour in de maand december in eigen land. In 2012 krijgen de mannen met het zevende studioalbum A Eulogy For The Damned de erkenning waar ze al die jaren voor gewerkt hebben. Het album wordt alom geprezen en een de band bereikt een grote publiek. Orange Goblin staat bekend om hun live-performance en na het uitbrengen van dat album krijgen ze nog meer kansen om die status waar te maken. Het album Back From The Abyss dat daarop volgt, borduurt in hetzelfde tempo en intensiteit verder. 

Leader of the pack zanger Ben Ward is met zijn twee-bij-twee postuur een imposante verschijning. Hij heeft een dusdanig charisma dat hij het publiek meteen op zijn hand heeft. Zodra zijn hand het teken geeft ontstaat er dan ook een moshpit waar elke metalliefhebber blij van wordt. Ze stampen de ene na de andere gitaarriff weg, waarbij elke minuut de mannen (en een enkele dame) alsmaar meer worden opgezweept tussen de palen van Grootegast. De live performance van Orange Goblin blijft ook na het optreden op Welcome to The Village onaangetast. Ze spelen met veel charisma, precisie en overgave. Na een stevig uur zijn een flink aantal stoere festivalgangers uitgeraasd en mogen ze met hun vriendinnetjes afkoelen bij Typhoon, of gewoon bier halen.