Scarecrow schrikt Asterikspubliek alles behalve af Scarecrow schrikt Asterikspubliek alles behalve af

Sterke seizoensopener door Franse blueshoppers

, Tekst: Joyce de Bree | Foto's: Ronald de Jong

Scarecrow schrikt Asterikspubliek alles behalve af

Sterke seizoensopener door Franse blueshoppers

Tekst: Joyce de Bree | Foto's: Ronald de Jong ,

Het nieuwe clubseizoen begint in Podium Asteriks. Hoe dit beter te beginnen dan twee blues bands uit te nodigen om te komen spelen, met als hoogtepunt Scarecrow. Deze Franse hiphop-blues sensatie is tijdens Welcome To The Village 2014 één van de meest opvallende acts en daar worden ze omarmt door het Leeuwarder publiek. Het is de derde keer dat deze band in Nederland speelt, waarvan de tweede in Leeuwarden. Na dit optreden lijkt het erop dat het WTTV/Asteriks-publiek deze vier sympathieke Fransen definitief hebben geadopteerd als lieveling.

Het seizoen van Podium Asteriks wordt afgetrapt door Feather & the White, een tweemans formatie uit Amsterdam en - niet te vergeten - Schagen. In november komt hun nieuwe single Harder To Ignore It uit. Zodra gitarist Maarten Intema en drummer/zanger Ron Stoop beginnen, durft het publiek meer naar voren te komen. De aandacht is er meteen goed bij door de uitbundige drums en de bluesy sound. Niet alleen deze blues komt naar voren, maar ook een vlaag van garagerock, country en rock-‘n-roll met af een toe een ruige, goed getimede solo.
 
Het nummer Josephine gaat over de grootste slet van Noord-Holland die erg lekker is, vertelt Stoop vanachter zijn drumstel. Hoewel het nummer ongeveer twee minuten duurt, het kortste in hun set, blijft het deuntje van het refrein in het hoofd hangen. Na ongeveer drie kwartier gespeeld te hebben, vertellen de twee mannen dat ze de volgende keer met de fiets naar Leeuwarden komen. 
 

Na een overweldigend optreden op Welcome to the Village, staan de mannen van het Franse Scarecrow een jaar later in Podium Asteriks. De zaal is inmiddels vol en het publiek wacht geduldig af tot de eerste tonen van dj/rapper Antibiotik Daw klinken, die heerst over zijn dj-set. De andere bandleden staan stil op het donkere, mysterieuze podium. Als Slim Paul begint te zingen - met overigens een heerlijke bluesstem met een onvermijdelijk rauw randje - luistert iedereen aandachtig. Wanneer bassist Jamo funky tonen begint te spelen en de drums erbij komen, is dat een goede reden om een feest te bouwen. Het publiek - vooral op de eerste rij - begint volop te dansen. 


Niet alleen kan Jamo goed met een basgitaar overweg, hij kan ook zingen. De tweestemmigheid tussen Slim Paul en Jamo laat zien dat ze van goede huize komen. Niet alleen worden er nummers van het nieuwe album The Well gespeeld, maar ook van de vorige albums. Scarecrow staat bekend om zijn blueshop, toch hoor je ook andere stijlen naar voren komen. Zo is jazz terug te horen en bepaalde nummers vallen onder het experimentele genre. 

Bassist Jamo praat tussen de nummers door vrolijk en enthousiast met het publiek. Hij maakt wel de fout door ‘danke schön’ te zeggen, waarbij hij als reactie veel boe-geroep terughoort uit het publiek. Deze leert hem dank je wel te zeggen en het is het eerste woord wat hij in het Nederlands heeft geleerd, zegt hij. Jamo stelt de rest van de bandleden voor en ook de licht- en geluidman, die trouw met hen meereizen. Dat de heren bedankt worden is terecht want het geluid is opvallend goed vanavond en het licht erg goed afgestemd op de muziek.  


Gaandeweg het optreden worden aanwezigen in de zaal één voor één ingepakt en groeit de symphatie voor de band per nummer. Tegen de tijd dat ze het podiumverlaten wordt het publiek wild en een paar mensen vooraan beginnen te stampen op de vloer. De liefde voor het publiek is van de gezichten van de Scarecrow-leden af te lezen en als toegiftzet Slim Paul - a capella - Aint Got No Choice in. Er volgen nog een aantal nummers waarbij het publiek meegezogen wordt door met name Jamo, die ogenschijnlijk veel plezier beleeft aan het optreden. Op het shirt van rapper Antibiotik Daw staat 'Hiphop is not on the radio' maar het was zeker wel een deel van de avond in Podium Asteriks. 

---
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: Vrijdag 18 september 2015
Opkomst: Uitverkocht
 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland