2015Festival IJlst: Feestvieren om wat er bereikt is met de Millenniumdoelen

"Maatschappelijk gezien staan we er wereldwijd een stuk beter voor dan we denken"

Tekst: Dolf de Vlugt | Foto's: Erikjan Koopmans ,

Op zaterdag 5 september wordt in IJlst het succes van de Millenniumdoelen gevierd. Binnen 15 jaar heeft de wereldbevolking acht door de VN geformuleerde Millenniumdoelen behaald. Reden genoeg dus voor de organisatie van 2015Festival om qua programmering flink uit te pakken. Tessa Hagen werkt bij campagnebureau BKB en is verantwoordelijk voor de communicatie en programmering tijdens het festival. Peter Dijkstra en Peter Reen mogen op hun beurt namens boekingskantoor Wolf Atlas de muzikale invulling verzorgen.

Muzikaal gezien komt 2015Festival dit jaar met enkele grote namen. Spinvis, Mister & Mississippi en Dotan zijn enkele namen die IJlst zullen bezoeken. Ook Pieter Derks, Dolf Jansen en Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen springen tijdens een vluchtige blik over het programma naar voren. Tessa Hagen werkt sinds 2012 bij campagnebureau BKB en organiseert mede het festival: "Wij programmeren, produceren, communiceren en dit doen we in samenwerking met het Millenniumnetwerk Fryslân. Het 2015Festival wordt al 10 jaar georganiseerd met als doel de Millenniumdoelen onder de aandacht van iedereen binnen Friesland, én daarbuiten, te brengen. Deze editie is de laatste keer dat het plaatsvindt, want het Millenniumnetwerk Fryslân wordt na 5 september opgeheven. Daarom kiezen we deze keer voor een extra uitgebreide programmering." 


Het behalen van de acht Millenniumdoelstellingen is volgens Peter Dijkstra reden genoeg om muzikaal flink uit te pakken: "Vanuit de organisatie was er maar één wens: vieren wat voor grote successen we hebben behaald. De muziek van Douwe Bob, Spinvis en Mister & Mississippi verwoorden bijvoorbeeld het lokale gevoel. Met namen als Terakaft en Combinatie XVI geven we het festival een internationaal, kleurrijk en feestelijk karakter. We zochten iets wat past bij het dorpse karakter van de stad IJlst. Neem nou bijvoorbeeld Dotan die met Home een wereldhit in Nederland scoorde. Het nummer Home staat voor de strijd die we voeren voor het behalen van de Millenniumdoelen. Het ideaal is dat iedereen op deze wereld zich thuis kan voelen en niet op zoek hoeft naar een betere plek elders."

Naast muziek is er op het festival veel ruimte voor dialoog. Inwoners van IJlst hebben hun woonkamer ter beschikking gesteld. Zo kan je ineens in gesprek raken over hiv/aids preventie met Rowlands Kaotcha, directeur van The Hunger Project Malawi. Hagen legt uit waarom naast het muzikale programma veel ruimte is voor debatten en discussies: "Tijdens dit festival willen we laten zien dat het helemaal niet zo slecht gaat in de wereld. Als je naar het journaal kijkt, krijg je vaak een negatief beeld van ontwikkelingslanden. Met deze debatsessies geven we de bezoekers de kans om in gesprek te gaan met mensen uit de hele wereld. Je zult dan zien dat we er maatschappelijk veel beter voor staan dan we denken."


Buiten de bekende namen krijgen we van Dijkstra een aantal namen die we absoluut in de gaten moeten houden: "De naam die je wat mij betreft moet zien is Terakaft. Deze interessante band uit Afrika is weinig te zien in Nederland, dus dat mag je zeker niet missen." Naast de hypnotiserende, dansbare Touareg-rockband tipt Dijkstra ook nog een wat diepgaandere act: "Zelf ben ik benieuwd naar Kening Fan ‘E Greide (King of The Meadows). Dit is een performance van Sytze Pruiksma en Theunis Piersma waarbij de grutto wordt gevolgd. Dit resulteert in een muzikale en visuele reis met vogelgeluiden."

2015Festival vindt plaats op 5 september 2015 (12:00u – 23:00u) op verschillende locaties in de binnenstad van IJlst. Het festival staat in het teken van muziek, theater, wetenschap en kunst. Meer weten over het festival? Klik hier. Meer weten over de programmering? Klik hier!

Bovendien mogen we van 2015Festival ook nog 2x2 tickets weggeven. Hoe win je deze tickets? Simpel! Vertel ons uit welk land Terakaft komt. Als je het weet, mail dan je antwoord naar 3voor12friesland@gmail.com.