BlackboxRed wil bruggen slaan en verbinden BlackboxRed wil bruggen slaan en verbinden

Leeuwarder duo speelt dit weekend in San Sebastian, CH van 2016

, Tekst: Theo van der Veer

BlackboxRed wil bruggen slaan en verbinden

Leeuwarder duo speelt dit weekend in San Sebastian, CH van 2016

Tekst: Theo van der Veer ,

Dat Friese bands de provinciegrens overgaan is geen nieuws meer, de landsgrens over, tegenwoordig evenmin. Maar wanneer ze de landsgrens overgaan met een speciaal doel wordt het interessant! Het Leeuwarder duo BlackboxRed heeft een missie, ze willen de culturele hoofdsteden verbinden met elkaar. De eerste stap is gezet want dit weekend speelt de band in San Sebastian, culturele hoofdstad in 2016.

“Het is een eigen initiatief van Stefan (Woudstra, drummer van BlackboxRed) en mij en komt eerder voort uit een eigen drive en het anders in willen zetten van je band en tour. In plaats van alleen shows te spelen en weer terug te vliegen, gaan we kijken hoe we dit op een ander niveau kunnen inzetten om een langdurige relatie op te bouwen”, aldus Eva van Netten, zangeres en gitarist van de band. “Via BlackboxRed komen er nu weer kansen voorbij. We gaan komende week naar de culturele hoofdstad van 2016: San Sebastian. Het zou zonde zijn om daar heen te gaan en niks met het gegeven CH te doen.”

Van Netten is helemaal vol van dit idee: “We willen kijken hoe we ons netwerk zoveel mogelijk in kunnen zetten om die verbindingen te maken. We zouden bijvoorbeeld gezamenlijke tours kunnen organiseren met vrienden uit andere culturele hoofdsteden.” Het grootste deel van het idee zit nog in de hoofden van Eva en Stefan, maar de eerste stap is nu gezet, doordat we nu enkele optredens doen in San Sebastian. Eigenlijk zijn we bij toeval in contact gekomen met iemand die we hebben leren kennen op Eurosonic. Hij heeft enkele shows voor ons geregeld in Spanje en het komt nu bij elkaar.” Vrijdag staat de band op het Tibidabo Festival in Barcelona en zaterdag en zondag in San Sebastian, respectievelijk op het Kutxa Kultur Festival en een clubshow met Mogwai.

Het is een bewuste keuze van de band om dit in eerste instantie zelf op te zetten. “Leeuwarden 2018 staat hier nu nog buiten. Wanneer er concrete projecten of tours uitkomen is het natuurlijk fijn om ook ondersteuning te krijgen uit de organisaties van de culturele hoofdsteden, dan sta je ook sterker”, meent van Netten. Opvallend is wel dat er tussen de projecten van CH18 vooralsnog weinig muzikale projecten geprogrammeerd staan.

Wat haar betreft blijft het hier dan ook niet bij: “We hebben al een tijd een goed contact met mensen in Aarhus, CH in 2017”, vertelt van Netten. Ze vervolgt: “Er zijn daar ook een paar bands die zin van de CH als uitgangspunt voor een samenwerking zien zitten. Het zou dan ook leuk zijn om namens deze drie steden iets te organiseren, een tour bijvoorbeeld. We denken er overigens ook over na om meer culturele hoofdsteden te benaderen. Wrocław (CH in 2016) zou een optie zijn voor bands om daar te spelen. Er is daar in Polen ook wel een interessante scene die bijna niemand kent.”

Op de vraag wat de muziekliefhebbers van deze samenwerking merken begint van Netten te lachen: “Nu nog niks, dat komt natuurlijk ook omdat het nog ideeën zijn en de eerste stappen nu gezet worden. Het doel is wel om er een concreet project uit te draaien zoals: bijvoorbeeld een project tijdens Welcome to The Village - omdat dit bij uitstek geschikt om dergelijke projecten te presenteren - of gezamenlijke tours. In november komt Nina Coyote & Chico Tornado, een Spaanse band waarmee we in San Sebastian spelen naar Nederland en doen we een Benelux tour.” Het is ook handig voor andere (Leeuwarder) bands, zij hebben daar misschien nog geen contact en een Europees netwerk. Op deze manier liggen er voor hun ook kansen. Het werkt alle kanten op.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland