Gebruikelijke chaos blijft achterwege tijdens feestelijk concert Shantel

Dit keer geen pot Apekooi, wél een compleet feest

Tekst: Dolf de Vlugt | Foto's: Ymkje Veenstra ,

Sommige bands komen op het podium, spelen hun repertoire, bedanken het publiek en vertrekken weer. Bij Disko Boy Stefan Hantel ligt dat iets anders. Bij Shantel en zijn Bucovina Club Orkestar draait het namelijk om samen feestvieren, samen dansen en samen zingen. Dat laatste verliep niet geheel soepel, maar de rest van de ingrediënten waren afgelopen zondagavond in overvloed aanwezig in de Neushoorn.

Sinds zijn laatste optreden in Leeuwarden in 2012 bracht Shantel twee nieuwe albums uit. In 2013 laat hij met Anarchy + Romance de Balkan- en zigeunerinvloeden los. In 2015 brengt hij vervolgens het traditionele geluid weer helemaal terug met Viva Diaspora. Laatstgenoemd album vormt logischerwijs de reden van Shantel’s huidige toer. Daarom brengt de Duitser ook vandaag weer zijn flamboyante begeleidingsband, de Bucovina Club Orkestar, mee naar Leeuwarden. Goed nieuws, want dat betekent dus ook de aanwezigheid van die smaakmakende drummer Marcus Darius en de beeldschone zangeres Tea Mikic. En als je dit hele verhaal ook nog eens kunt beluisteren via het reeds ingespeelde Funktion One speakersysteem, dan mag je tijdens het concert gerust even een gelukstraantje wegpinken.

Maar voor traantjes wegpinken hebben we eigenlijk geen tijd. Want zodra de eerste deuntjes van crowdpleaser Mahalagaesca uit de trombone rollen is het swingpaleis alweer definitief geopend.  De gezelligheid spat eraf, zowel op het podium als op de dansvloer. De zangeres Mikic steelt ondertussen met een betoverende solo de show en Shantel wisselt nieuwe juweeltjes als Nikolaki Mou Amanes en The Kiez Is Alright af met hitjes als Disko Boy en Citizen Of Planet Paprika. Toch ontbreekt er iets tijdens Shantel’s show. Zo nu en dan verloopt de interactie stroefjes en verwacht de Duitser dat het publiek de Servische teksten klakkeloos mee kan zingen. Shantel is hier niet gekomen om enkel een paar liedjes uit zijn mouw te schudden en vervolgens weer de toerbus in te duiken. Of het nou zondagavond, zaterdagnacht of dinsdagochtend is, hij reist naar Leeuwarden af om er weer een feestelijke chaos van te maken.

Uiteindelijk ontbreekt die chaos maar is het feest compleet. Muzikaal gezien valt er niets af te dingen van de band. Aan het einde van de set staan zowat alle vrouwen uit het publiek op het podium. En op het einde vormt Bucovina Original een van de hoogtepunten van de set. Toch is het verschil met het optreden in Romein van drie jaar geleden aanzienlijk. Destijds had je het idee dat je verstrikt was geraakt in een pot Apekooi. Het publiek eindigde het optreden drijfnat door de Champagne en de waterspetters van de drums. Ondertussen zat Shantel zelf verstopt tussen het publiek, ergens onder een stapel vrouwen. Afgelopen zondag was het anders. Het feest was compleet maar deze keer speelde Shantel de Neushoorn niet ondersteboven.