DIFF releast debuutalbum met eigen bier en Friese worst

"Bij goede muziek hoort goed bier en goed vlees."

Tekst: Bente Hout ,

Rootsrockers DIFF behoeven in Friesland inmiddels nauwelijks introductie. Eerder bracht de band al twee EP’s uit. Welcome to DIFF’s (2013) en Second (2015). Singles Put My Life on the Line en Jealousy zorgden voor veel airplay op lokale en regionale radiostations, en ook de landelijke radio pikte het op. De combinatie van retestrak spel en een flinke dosis charisma maken dat de Leeuwarder band van ieder optreden een feest maakt. Vandaag releast het vijftal debuutalbum Count Your Losses, waarvoor ze ook eigen bier lieten brouwen en Friese worsten lieten draaien. 3VOOR12/Friesland's Bente Hout ondervroeg drummer Jelle Gietema over het album.

Vandaag verschijnt jullie nieuwe plaat Count Your Losses. Wat kunnen we hiervan verwachten?
"Negen hele mooie liedjes die een mooi geheel vormen en tegelijk verschillende kanten van ons laten horen. Feest, ballades, maar soms ook hard. Er zit een tegenstelling in de muziek en teksten. Waar de muziek vrolijk is, is de tekst donker. We hebben met onze producer Michiel Cornelisse vrij harde keuzes gemaakt over wat er wel en niet op de plaat moest komen. Verder is het qua sound een eerlijke plaat. We hebben het grotendeels live opgenomen in Electric Monkey studio in Amsterdam."

Trekken jullie op dit album de lijn door van jullie eerdere EP's, of slaan jullie ook nieuwe, of zelfs verrassende wegen in?
"Het is een nieuwe plaat, dus het is wel degelijk anders dan de EP's. Beter ook. Tuurlijk hebben we een herkenbaar geluid, al staan er ook een paar verassingen op. Liedjes als She Ain’t Over Me en Run zijn geen typische DIFF-liedjes, maar passen ons erg goed. Verder hebben we grote stappen gemaakt in hoe we ons opnameproces hebben vormgegeven. Daardoor klinkt deze plaat een stuk beter dan de vorige en hier hebben we weer dingen geleerd waardoor de volgende weer beter gaat worden." 

Jullie presenteren het album met een Bier & Worst-tour. Waarom bier en worst?
"Op z’n simpelst: omdat we het lekker vinden. Daarnaast, bij goede muziek hoort goed bier en goed vlees! Daarom hebben we met de Grutte Pier Brouwerij een bier gebrouwen en met de Worstelaer worsten gedraaid. We merken dat we goed gedijen in bruine kroegen. De eerste EP hebben we gereleased met een kroegentocht met zes shows op één avond in Leeuwarden. Nu doen we dat door het hele land."

Hoe bevalt de tour tot zover?
"Tot nu toe is het heel leuk, we krijgen enorm veel goede reacties. We spelen vaak op plekken waar men ons nog niet kent. Dat is belangrijk voor ons, want met deze tour willen we veel nieuwe mensen bereiken. Dit zorgt er voor dat alle liedjes voor het publiek vaak nieuw zijn en voor onszelf is het een goede test om de nieuwe dingen uit te proberen en aan onze set te werken.

Behalve de incidentele dronkenlap op het podium hebben we nog niet heel veel rare dingen meegemaakt. Oh ja, Oldenzaal, daar vonden ze het bier zo lekker dat ze vergeten leken te zijn dat er ook nog een band stond te spelen. Gelukkig kunnen we daar zelf goed om lachen!"

2016, wat gaat dat jaar jullie brengen?
"We kijken er vooral naar uit om weer nieuwe dingen te gaan maken. De plaat komt vandaag uit, maar voor ons begon dit proces al ergens in januari. Iets uitbrengen geeft ook weer ruimte voor nieuwe muziek. Daarnaast gaan we gewoon weer zo veel mogelijk spelen en hopen we dat mensen de plaat gaan kopen. Tot slot hebben we ook een paar toffe dingen waar we mee bezig zijn, maar het is nog iets te vroeg om daar iets over te zeggen..."

Count Your Losses is vanaf vandaag online te beluisteren en te bestellen. Op 20 november speelt DIFF in Neushoorn, Leeuwarden. Kaarten koop je HIER.