Causes start de landelijke doorbraak in Leeuwarden

Nog voor het debuutalbum een uitverkocht Neushoorn

Tekst: Vincent Meininger | Foto's: Keri Stoelinga ,

Ze stonden al in een uitverkocht Paradiso en op Pinkpop. Vanavond doet de Utrechtse band Causes de nieuwe poptempel van het noorden, Neushoorn, aan. De Britse zanger Rupert Blackman werd door Anouk op straat ontdekt en gevraagd voor haar voorprogramma. Onlangs heeft hij met zijn band een debuutalbum opgenomen. Met hun nog te verschijnen materiaal toeren zij alvast langs de poppodia om het publiek een voorproefje te geven.

Hoe radiovriendelijk de nummers van Causes zijn, blijkt meteen bij aanvang van de band. De catchy refreintjes worden direct, zonder enige aansporing van de kant van de band, naar hartenlust meegezongen. Wat dat betreft heeft zanger Rupert Blackman geen kind aan het publiek dat hij vanavond voor hem heeft staan. Toch geeft hij zich voor de volle honderd procent en weet hij met zijn innemende persoonlijkheid de nummers gepast en geestig aan mekaar te praten: "Ons album is nog niet uit, maar we verkopen wel tasjes. Eventueel kun je die in je cd-speler stoppen".

Met Blackman heeft Causes dan ook een ijzersterke frontman in huis. Hij is veelzijdig qua instrument en zang. Zowel op piano als gitaar kan hij uitstekend uit de voeten en hij beschikt naast een warm, laag register over een puike falsetto. Hij vliegt bij sommige nummers een klein beetje uit de bocht, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd met de harmonieuze achtergrondzang en de strakke band. De band fietst moeiteloos door de setlist heen en laat nergens noemenswaardige steekjes vallen.

Blackman wisselt regelmatig tussen piano en gitaar. Met gemak schakelt hij bijvoorbeeld van de ingetogen pianoballade Lights Beside You naar de uptempo meezinger All for Us. Drummer Simon ruilt zijn mallots (drumstok met zachte tip) om voor drumstokken en waar hij eerst gedempte bekkens en toms liet horen tijdens Lights Beside You, gaat hij bij All For Us juist voor een stevige backbeat met stuwende drumfills. Deze band heeft nog maar een album met elf nummers opgenomen, en toch laten zij vanavond een veelzijdig geluid horen.

Ook de kwaliteit van het geluid is vanavond uitstekend. Het heeft even geduurd voordat Neushoorn eindelijk openging, maar het resultaat mag er dan ook wezen. De gitaarakkoorden klinken helder, de zang prikt goed door de mix heen en het laag van de bas en drums zijn strak. Ook op de lichteffecten is niet bezuinigd. De zaal wordt vanavond getrakteerd op een breed scala aan lichteffecten. Dat het licht en geluid tot in de puntjes verzorgd zijn, maakt dat een concertbezoek bij Neushoorn aanvoelt als een warm bad.

Met herkenbare gitaarintro’s, aanstekelijke refreintjes en dansbare beats maakt Causes gepolijste indiepop. Gezien het enthousiaste publiek vanavond in Neushoorn wordt het nieuwe album zeker een succes. Hun landelijke doorbraak is nog geen feit, maar Leeuwarden is alvast om! 

---

Gezien: Causes en PHOS
Waar: Neushoorn, Leeuwarden
Wanneer: 6 november, 2015
Opkomst: Uitverkocht