BlackboxRed sleept je aan de haren mee door Neushoorn

Leeuwarder duo introduceert Baskische vrienden aan thuispubliek

Tekst: Marije Heida | Foto's: Kristian Zijlstra ,

Het notoire duo Eva van Netten en Stefan Woudstra van BlackboxRed zijn - gelukkig - weer eens voor een optreden in de Friese hoofdstad te vinden. Momenteel touren ze samen met hun Baskische vrienden van Niña Coyote eta Chico Tornado een maand door Nederland, met een klein uitstapje naar België. De duo’s zoeken hun publiek vooral in de kleinere ruimtes van een aantal cafés, en in dit geval een ‘klaslokaal’ in het Neushoorncomplex.

De optredens in Neushoorn zijn tot nu toe vooral te vinden in - uiteraard - de grote zaal, de kleinere Arena en Neushoorn Café. Dat het gebouw nog meer geschikte zalen heeft voor bands om op te treden, blijkt al snel als BlackboxRed en het Baskische Niña Coyote eta Chico Tornado hun intrek doen in een zaaltje ergens boven in het gebouw. Het blijkt een ruimte te zijn waar studenten van de opleiding D’drive oefenen met licht en geluidsinstellingen. Het is de eer aan deze twee duo’s om - met gevaar voor de eerste barsten in de driedubbel geïsoleerde ruiten - uit te vinden wat deze zaal nog meer kan bieden in de avonduren.

Eerder in een interview met Van Netten en Woudstra spreken ze over een plan wat er ligt om Culturele Hoofdsteden, zoals Leeuwarden in 2018, als uitgangspunt te nemen om samenwerkingen aan te gaan met andere bands. Het is een frisse en creatieve insteek waarbij op die manier contacten te leggen in Europa en een slimme manier om met je band de grenzen over te gaan. De eerste stap van het plan is in september gezet als het Leeuwarder duo in een vliegtuig springt richting San Sebastian, om daar op pad te gaan met het duo Niña Coyote eta Chico Tornado. In het kader van de uitwisseling zijn drumster Ursula Strong en zanger/gitarist Koldo Soret deze maand te gast in Nederland en België.

De Basken laten er in ieder geval geen gras over groeien. Vanaf de eerste aanslagen op zowel drumstel als gitaar, is het duidelijk welke kant het op gaat vanavond. Zware, lage geluidsgolven dringen zich door onderbuiken en knikkende knieën zijn niet te voorkomen. De teksten zijn in het Baskisch, dus voor een gemiddelde Nederlander dus onverstaanbaar. Gezien de klank van de taal, samen met het geluid van de band is er geen reden te verzinnen waarom ze dat ook niet zouden doen. De heavy sound komt vooral tot zijn recht in de instrumentale nummers. Tempowisselingen, slimme bruggetjes, een moordend gitaargeluid en de energieke uitstraling van zowel Strong als Soret maken deze band tot een welkome verrassing op de donderdagavond.

Waar ze in de zaal geheel ontspannen zich voortbewegen, is vanaf het moment van spelen tussen Van Netten en Woudstra een stalen brug die hen vol - positieve - spanning verbindt. Of het spelen voor een thuispubliek nu extra lading met zich meebrengt is niet goed te ontdekken, maar in de stem van Van Netten is wel degelijk nervositeit op te merken. Het bijzondere in dit geval is dat juist in combinatie met de vervorming van haar zang die nervositeit de sound ten goede komt. Daarmee speelt ook de kleine, intieme ruimte een rol in het voelen van kwetsbaarheid en spanning. In de zaal staat het publiek oog in oog met zowel frontvrouw als drummer. Geheel volgens traditionele Nederlandse terughoudendheid is er de eerste nummers wat afstand tussen publiek en band, maar al gauw lokt Van Netten met een - tijdelijk ontspannen blik -  de mensen nog dichterbij.

Beide trekken met hun persoonlijkheden én muzikale skills de aandacht van begin tot eind van de set moeiteloos naar zich toe. Het ene na het andere nummer pakt je bij de lurven en sleept je een aantal minuten aan de haren mee de zaal door. Op de één of andere manier hebben ze in elk nummer een manier om je te pakken te nemen. Is het niet de fascinerende sound van Van Netten, dan is het wel het idioot strakke spel van Woudstra of gewoon een retestrak repeterende riff.

Een band als BlackboxRed is een uithangbord voor wat er momenteel gaande is in Leeuwarden op muziekgebied. Ze durven muzikaal gezien en op het gebied van promotie van hun muziek andere paden te bewandelen. Creatief denken, je vasthouden aan eigen ideeën en jezelf durven te zijn, sieren dit duo.