Broeierige spanning tijdens stijlvolle set Beans & Fatback

Avondje Asteriks vol blues, country, gospel, soul en 100 andere stijlen

Tekst: Dolf de Vlugt | Foto's: Ronald de Jong ,

Kletterende beats, en soulachtige grooves stuiterden afgelopen vrijdagavond door Podium Asteriks. Frontman Onno Smit en gitarist Paul Willemsen stonden afgelopen maand nog met The Gospel Sessions in de Lutherse Kerk. Vanavond keren ze terug naar Leeuwarden met Beans & Fatback om hun nieuwe album Heroin Lovestruck te laten horen. DJ Moonshine en Das Audio Combo zijn degenen die tijdens het voorprogramma de avond voorzien van een extra dosis soul.

Want soul bevat de avond absoluut. De collectie 78-toerenplaten van DJ Moonshine kent de ene juweel naar de andere. Op zijn twee klassieke Garrard-spelers en zijn Numark mengpaneeltje lijken zijn oude platen zo goed als nieuw te klinken. Werkelijk alle stijlen van tussen de jaren twintig en zestig van de vorige eeuw passeren de revue. Country, bebop, jazz, en uitbundige gospel komen allemaal voorbij. Gedanst is er weinig maar de setjes van DJ Moonshine vormen een ideale warming-up voor de twee acts die de avond

Het concept van Das Audio Combo is eenvoudig en doeltreffend: zet een drummer en bassist neer en combineer dit met een frontman (André Dodde) die volledig lijkt te improviseren op zijn Moog en Hammond. Dodde neemt op zijn gemak plaats op de travelcase van zijn Moog en schudt vervolgens de ene solo na de andere uit de vingers. De band speelt niet op het podium maar midden op de vloer. In deze intieme setting brengen ze ongecompliceerde funk, soul, gospel en blues dichtbij het aanwezige publiek. Het ongecompliceerde geluid klinkt aangenaam maar blijft ietwat steken in de comfortzone. Daardoor ontbreekt de spanning en lijkt de aandacht aan het einde lichtelijk af te nemen.

Beans & Fatback is geen onbekende naam hier in Leeuwarden. Op 2013 gaf het zevental al een retestrakke set weg op Welcome to The Village. Bovendien stonden frontman Onno Smit en gitarist Paul Willemsen vorige maand nog met The Gospel Sessions in de Lutherse Kerk. Het nieuwe album Heroine Lovestruck kent niets anders dan lovende recensies en dus zijn de verwachtingen hoog. Deze verwachtingen maken ze eigenlijk vanaf tel één al waar. Als er een verkiezing bestaat voor het beste openingsnummer dan verdient Beans & Fatback met hun keuze voor TNT de publieksprijs. Tijdens het intro ontstaat een broeierige spanning die de hele avond niet meer verdwijnt.

Die spanning neemt vervolgens toe tijdens het snellere Point Of No Return. Vuige riffs leunend op diepe beats vormen voor menig bezoeker een goede reden om eens lekker mee te bewegen. Die vuigheid past overigens perfect bij de uitstraling van de band. Onno Smit draagt een karakteristieke hoed waardoor je het idee krijgt alsof de frontman rechtstreeks uit een misdaadfilm is geplukt. Het is dus niet raar dat het nummer Gilda vernoemd is naar de Amerikaande film noir uit 1946. Enkele karaktereigenschappen van deze filmstijl, zoals duisternis en melancholie, hoor je dan ook duidelijk terug in de gitaarmelodieën van Smit en Willemsen.

De set golft qua intensiteit op en neer. Beans & Fatback lijkt daarmee een prima set te hebben samengesteld om het nieuwe album te presenteren. De stijl die ze op het podium neerzetten past uitstekend bij de muziek van de nieuwe langspeler. De verwachtingen zijn vooraf hoog maar met deze set heeft Beans & Fatback het publiek in Podium Asteriks optimaal weten te vermaken.