Een dromerige vlucht naar IJsland met Árstiðir

Wegdromen in de foyer tijdens Noordelijk Film Festival

Tekst: Joyce de Bree | Foto's: Femme von Steel ,

Naast de vele films die te zien zijn in de Harmonie tijdens het Noordelijk Film Festival, zijn er ook bands. Eén daarvan is de IJslandse formatie Árstiðir. Hun muziek kan het best beschreven worden als klassiek beïnvloedde indie folk rock. De band heeft zijn bekendheid gekregen door een video op YouTube, waarbij de mannen a capella een IJslandse hymne zingen - Heyr Himna Smiður - in een treinstation in Duitsland.

Het Noordelijk Film Festival in de Harmonie is al volop aan de gang als Árstiðir aan het soundchecken is in de foyer. De band heeft de dag voor dit optreden in Amsterdam gespeeld en momenteel touren ze een paar dagen door Nederland. Het is hun eerste keer op een filmfestival. Er wordt een stukje van het nummer Shades gespeeld, waarbij de bandleden aanwijzingen geven aan de geluidsmannen hoe hun geluid moet klinken. De bankjes voor het podium zijn al bevolkt. Als de check klaar is, verdwijnen de mannen van het podium.

Na een pauze van een paar minuten wordt de band voorgesteld en deze begint gelijk te spelen. Árstiðir is een IJslandse band uit Reykjavík, met als bezetting Karl James Pestka op de viool, Gunnar Már Jakobsson op de bariton gitaar, Daniel Auðunsson op gitaar en Ragnar Olafsson op piano. Het bijzondere aan deze band is dat de mannen alle vier zingen. Voor hun optredens zijn er ook steeds afwisselende cellisten aanwezig. 


De eerste drie nummers die worden gespeeld zijn afkomstig van het nieuwe album Hvel, dat dit jaar is uitgekomen. Bij het derde nummer Someone Who Cares verrast violist Karl het publiek met zijn gezang en het tegelijkertijd bespelen van zijn viool. Alle bandleden zingen op een magische en geweldige manier samen en er is geen enkele valse toon te horen. Hierna vraagt pianist Ragnar of het publiek wat naar voren wil komen. De ruimte voor de bankjes is nog leeg, terwijl het publiek erop of erachter zit. Deze reageren wat twijfelend, maar langzaamaan durven ze hier te gaan zitten.

Aansluitend volgen de nummers You Just Have To Know of Me en misschien wel één van hun bekendste nummers Ljóð í Sand, hierbij wordt er uitstekend samengespeeld door violist en de cellist. Een paar toeschouwers proberen sommige tonen mee te zingen, vooral van het refrein wat een herhalend deuntje heeft.


In de set is eveneens ruimte voor een instrumentaal nummer. staat ook op het nieuwste album Hvel en begint met het samenspel tussen Olafsson en de gitaristen. Pestka heeft zijn viool neergelegd en een stoel gepakt om ook bij de piano te gaan zitten. Zo wordt de hele piano bezet. Als de cello erbij stroomt zichtbaar dat de IJslandse mannen helemaal in de muziek opgaan. Ze staan met hun ogen dicht op het podium en laten de muziek vloeien. Gunnar Már Jakobsson staat eigenlijk tijdens het hele optreden met zijn ogen dicht. Het publiek geniet mee van deze magische band, dromen wat weg en staren naar deze wonderbaarlijke band. Olafsson vertelt over het nieuwe album en dat alle albums verschillende kleuren hebben. Zo is het eerste gelijknamige album Árstiðir grijs, het tweede album oranje en het derde album Hvel blauw. 
Het laatste nummer dat ze spelen was ook te horen bij de soundcheck, Shades. Dit is een meer mysterieus nummer, met donkere klanken tussendoor. 

Als de laatste tonen klinken, wordt er hard geapplaudisseerd en alle bandleden nemen het applaus dankbaar in ontvangst. Árstiðir neemt je mee op reis naar IJsland, de muziek is betoverend en magisch. 
 
---
Gezien: Árstiðir
Wanneer: Zaterdag 14 november 2015
Opkomst: Goed