3VOOR12/Friesland tipt: week 46

Kort samengevat: films kijken en lekker feesten

Dolf de Vlugt ,

Er is veel te doen in Friesland op muzikaal gebied. Waar moet je heen, wat wil je zien? Vind jij het moeilijk om een keuze te maken? Zie jij door de bomen het bos niet meer? 3VOOR12/Friesland biedt uitkomst. Wekelijks zetten onze medewerkers hun concerttips op een rijtje. Wat is interessant en wat moet je deze week eigenlijk écht gaan zien? Deze week de tips van schrijver/eindredacteur Dolf de Vlugt.

Allereerst, je hebt soms van die weken dat er 1000 activiteiten plaatsvinden in Friesland. Dit weekend is er één van. Uiteraard staat deze week in het teken van het Noordelijk Film Festival. Daarom hebben we het filmoverzicht en de muzikale programmering een eigen plek gegeven. In de poppodia gebeurt daarnaast ook teveel om op te noemen.

Shantel & Bucovina Club Orkestar (Zondag 15 november 2015, Poppodium Neushoorn, Leeuwarden)
Ga je dit weekend voor de 100% swinggarantie? Dan moet je zondagavond in Neushoorn zijn. In 2012 speelden Shantel en zijn Bucovina Club Orkestar de Romein al compleet ondersteboven. Ik wist niet wat ik aantrof: dansende meiden op het podium, een regen van champagne en op de dansvloer werden (denk ik) ongeveer 8 nieuwe dansstijlen uitgevonden. Met dit optreden verdient Shantel dan ook een benoeming in onze top 10 beste optredens in Podium Romein. En als je denkt dat het niet gekker kan heeft de koning van de Balkan Beats ook nog een nieuw album gelanceerd: Viva Diaspora. Hieronder kun je alvast de eerste singel EastWest – Dysi ki Anatoli beluisteren.


Paris/Berlin: 20 Years Of Underground Techno
(Zaterdag 14 november 2015, Stadsschouwburg Harmonie)
Vooruit, toch één tip over #NFF36. Organisator Nokturné timmert de laatste tijd lekker aan de weg met uiteenlopende concepten. Niet alleen organiseren ze binnenkort feestjes met onder andere Voyage Direct (datum volgt nog) en Sebo K, ook staat er een heus Nokturné College met Erik Kessels op de planning. Kortom, goed bezig! Dit weekend presenteren ze op #NFF36 een film over de undergound van Parijs en Berlijn. Moet je hiervoor technoliefhebber zijn? In mijn optiek absoluut niet! Juist degene die meer wil leren over deze abstracte, mechanische, minimalistische stijl zou deze documentaire moeten zien. Na de voorstelling kun je in de Foyer van de Harmonie nog wat napraten en ondertussen je overtollige danspasjes kwijtraken op de beats van Klapf en Nuuver.


Frysk Bloed Festival 2015
(Zaterdag 14 november 2015, Iduna, Drachten)
Wil je dit weekend juist de hectiek van de Friese hoofdstad ontlopen? Pak zaterdag dan Lijn 20 richting Drachten. Daar vindt namelijk de vierde editie van het Frysk Bloed Festival plaats. Het Friese muzieklandschap staat tijdens dit festival centraal. Met bands als Ilanois, Icky Pack en Leonard Ford is de line-up prima geregeld. Ook de rammelende rock & lol van de Sadelrukers schijnen menig feestje al op de kop te hebben gezet. Kortom, 20 Friese acts, 4 zalen en de entree is (jawel) gratis!


BRNS, Nairobi Golf Kid en Santa Fé
(Vrijdag 13 november 2015, Poppodium Asteriks, Leeuwarden)
Op vrijdagavond kun je altijd voor 5 euro terecht bij Poppodium Asteriks. Ook vanavond zijn weer drie acts te vinden die iedere euro dubbel en dwars waard zijn. Als je een beetje van experimentele, mystieke pop houdt zal het Brusselse BRNS je ongetwijfeld aanspreken. Deze vier multi-instrumentalisten hebben menig podium in Europa al bezocht en strijken vanavond neer in Leeuwarden. Nairobi Golf Kid past prima in deze line-up thuis. Dit viertal experimenteert met psychedelisce rock, new wave, post punk en combineren dit met Afrikaanse beats. Kortom, dat wordt weer dansen. Santa Fé is een oude bekende in de Asteriks. Toen het publiek de frontman van Afterpartees begin dit jaar nog op handen droeg, vormde het vijftal van Santa Fé destijds de support.