3VOOR12/Friesland tipt: week 45

Soul, hippe dance en een jubileum waar je u tegen zegt!

Tekst: Wouter Hoogland ,

Er is veel te doen in Friesland op muzikaal gebied. Waar moet je heen, wat wil je zien? Vind jij het moeilijk om een keuze te maken? Zie jij door de bomen het bos niet meer? 3VOOR12/Friesland biedt uitkomst. Wekelijks zetten onze medewerkers hun concerttips op een rijtje. Wat is interessant en wat moet je deze week eigenlijk écht gaan zien? Deze week de tips van eindredacteur Wouter Hoogland.

(vrijdag 6 november, 20:00 uur, Podium Asteriks, Leeuwarden)
Vorige maand stonden drie van de leden al met The Gospel Sessions in de Lutherse kerk, maar nu mogen Onno Smit en zijn kompanen laten horen waar ze écht goed in zijn: twee drummers, een scheurend orgel, en vuig overstuurde gitaren. Beans & Fatback is blue eyed soul zoals het hoort te zijn: niks geen slap geneuzel à la Sam Smith en Adele, maar rauwe uptempo bluesrock van een paar van de beste muzikanten die ons land te bieden heeft. Over hun show op de eerste Welcome to The Village schreven we “Beans & Fatback is een liveband waar zelfs The Black Keys en Jack White nog een puntje aan kunnen zuigen.” We kunnen er rustig vanuit gaan dat ze dat in de afgelopen twee jaar nog niet zijn verleerd. Bij zo’n soulvolle band mag een lekker funky voorprogramma natuurlijk niet ontbreken. Gelukkig hebben we daarvoor de onvervalste orgelband Das Audio Combo, en de 78-toerenplaatjes van DJ Moonshine. Voor een avond met het beste wat Amerika in de vorige eeuw te bieden had moet je dus in Asteriks zijn.
 
Zaterdag 7 november, 21:00 uur, Poppodium Het Bolwerk Sneek
Over de vorige eeuw gesproken: Het Bolwerk bestaat ondertussen ook al sinds 1975! Sinds september zijn ze dit al uitgebreid aan het vieren, maar zaterdag is er een speciaal feestje. Mocht je de afgelopen veertig jaar vrijwilligerswerk hebben gedaan voor het podium, dan kun je daar terecht voor de officiële reünie. Moet je wel even een mailtje voor sturen, anders kom je er niet in. Dit is de grote afsluiter voor het jubileumfeestje, dus degenen die erin mogen kunnen zich verheugen op een hard feestje.
Excuses voor de dooie mus, niet-vrijwilligers.


Demimonde
Zaterdag 7 november, 22:00 uur, Neushoorn Leeuwarden

Ik zal je de dooie mus die Causes heet besparen (want stijf uitverkocht), maar gelukkig kun je dit weekend nog wel in Neushoorn terecht voor het betere danswerk. En met beter bedoel ik raarder, maar is dat niet eigenlijk altijd beter? Misschien. Wat wel zeker is, is dat dit een avond wordt vol trippy synths die je eerder in een sci-fi-horror uit de jaren 80 zou verwachten. Kijk alleen al naar de prachtige, laser-doorspekte trailer die Neushoorn voor vanavond heeft gemaakt.

De line-up is Drvg Cvltvre (je weet dat het hip is wanneer klinkers als medeklinkers worden geschreven), Cyber Commando en Malfunktion. Kijk voor inspiratie nog even een paar afleveringen van Knight Rider, en jaag die kant op.