Recensie: Broken Brass Ensemble - Brasshopper Recensie: Broken Brass Ensemble - Brasshopper

Geeft het album dezelfde energie als bij een live optreden?

, Tekst: Elke Verwoerd

Recensie: Broken Brass Ensemble - Brasshopper

Geeft het album dezelfde energie als bij een live optreden?

Tekst: Elke Verwoerd ,

Ruim een maand geleden was het releasefeest van het album Brasshopper van Broken Brass Enseble in Podium Asteriks. Op het podium hebben de heren zich allang bewezen. Ook in Podium Asteriks ging het dak er weer af. Maar weten de zeven koperblazers en drummer hun energie ook over te brengen op hun nieuwe album Brasshopper?

Voor het album dook het achttal de Electric Monkey Studio in, waar onder andere Caro Emerald en New Cool Collective hun hits opnamen. Naast het ensemble hoor je op het album ook gastbijdragen van Harmen Ridderbos (Town of Saints), Benjamin Herman (New Cool Collective), pianist en jazz zanger Ruben Hein en rapper Rico. Het heeft geleid tot een gevarieerd album, waar hiphop, balkan, jazz, funk en soul samenkomen.  
 

Het eerste nummer Head Start - een kleine teaser - blaast head first door je speakers, gevolgd door het pakkende intro van het nummer Brass Brothers. Het nummer Hoe Het Is, opgenomen met rapper Rico, is al een veelgedraaide hit. Brass met hiphop blijkt een verrassend leuke combinatie, het succes is dan ook gebleken. 


Got The Funk, een hoofdzakelijk instrumentaal nummer, laat je minstens met je hoofd en schouders mee deinen. Je hoort enkel ‘What You Got? Got the funk!’ Die lijn vat het nummer dan ook direct samen. Heel verfrissend is de piano en zang van Ruben Hein in het nummer Baby’s Gone. Het nummer brengt je direct naar het New Orleans van Cab Calloway en Louis Armstrong. Hein weet het Broken Brass naar een hoger plan te tillen.
 

In de nummers Pushin’ Soundsystem – met een wervelende intro van de bariton -, Windsurfing, Wild Man Blues en Voodoo Mama met Benjamin Herman, hoor je echt de kracht van het ensemble naar voren komen. Benjamin Herman brengt een versterkend geluid met bijzondere solo’s in het nummer Voodoo Mama. Het zijn ultieme festivalhits waarbij de energie van de acht mannen in vol ornaat overkomt. Dit geldt evengoed voor het nummer Bouncing off the Walls

De uitsmijter is het gospelnummer I’ll Fly Away samen met zanger van Town of Saints Harmen Ridderbos. Het nummer, dat al vele malen gecovered is en voornamelijk terug te horen in de country, wordt nu in een aanstekelijk dixieland jasje gegoten. Een heuze meezinger, maar daar staat het nummer dan ook om bekend.
 
In het geheel is het een verrassend album met vele muzikale invloeden. Het is fijn om te horen dat het album de juiste energie meegeeft en niet tot in den treure is afgemixt. Is het te evenaren met hoe ze live op het podium staan? Nee. Het blijft een band die live toch het meest tot z’n recht komt.  Desalniettemin is het een album dat je vrolijk stemt en je direct in een feeststemming brengt. 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland