ONDERGRONDS: The Afterveins, Wang Wen en Icky Pack

Lokale, Rotterdamse en Aziatische helden in Café Mukkes

Tekst: Marije Heida en Theo van der Veer | Foto's: Xanne Wijkamp ,

Door omstandigheden - waar ONDERGRONDS zelf weinig aan kan doen - hangt de laatste editie van dit seizoen nog aan een zijden draadje. Gelukkig biedt Café Mukkes de helpende hand en kan deze speciale editie toch nog plaatsvinden, want hoe vaak zie je nu een Chinese band optreden in je stad? Maar ook lokale helden Icky Pack en het Rotterdamse The Afterveins zijn de moeite waard!

Icky Pack
Voor Yorn Overwijk en Jelmer Terwal is de Icky Pack-bal lekker aan het rollen momenteel. Onlangs kregen ze het bericht van de organisatie van de Popronde dat ze het land in mogen tijdens het rondreizende muzikale circus. Spontaan slingeren ze even een vette clip van hun nieuwe nummer Parasitical Blues online, als teaser voor de nieuwe EP die ze deze zomer gaan opnemen. Optreden in Mukkes op uitnodiging van ONDERGRONDS, is voor de mannen een ontspannen aangelegenheid. Overwijk en Terwal zitten en staan er ontspannen bij, en dat ze geliefd zijn in Leeuwarden blijkt wel uit het aantal bezoekers dat opeengepakt staat in de kroeg. Deze band, kan, wil en mag, wat ons betreft ook altijd en overal wel spelen. Want hoewel ontspannen, spelen de heren vol overgave en met een gezonde dosis plezier! 

Wang Wen
Het Chinese Wang Wen bestaat alweer ruim vijftien jaar en waarschijnlijk heeft (bijna) niemand van de aanwezigen tot voor kort van deze Aziaten gehoord. Voor de zes heren uit de Chinese havenstad Dalian zal een bezoek aan Nederland een ‘cultuurshock’ betekenen, voornamelijk vanwege de locatie. In het knusse, maar kleine Mukkes spelen de heren voor een handvol bezoekers, terwijl het in eigen land structureel zalen met een capaciteit van duizend bezoekers uitverkoopt. De inzet en het enthousiasme is er echter niet minder om bij het zestal. Stoïcijns streelt frontman Xie Yugang de snaren van zijn gitaar met een schroevendraaier, om een dreigende hoge toon te produceren. De toevoeging van een trompet (en later een bariton) maken het geluid luchtiger van toon, hierdoor klinkt de band minder grimmig dan Godspeed You! Black Emperor, een naam die door gitarist Geng Xin onlangs genoemd werd als invloed. En toegegeven, muzikaal liggen er parallellen tussen beide bands. Lang uitgesponnen nummers, dreigend maar echt exploderen doet het niet bij Wang Wen. 

Postrock is groot in China en de heren van Wang Wen zijn voorlopers. Daarom is het ook zo uniek om hen hier, op deze locatie te zien spelen. Voor velen een once in a lifetime. Voor de band zelf waarschijnlijk ook. 
 
The Afterveins
De Rotterdamse rockers van The Afterveins spelen vanavond voor de derde keer binnen een half jaar in Leeuwarden. Het verschil met de twee voorgaande keren is dat de heren nu een nieuw wapenfeit in handen hebben, hun meest recente LP Showers. Natuurlijk worden er veel nummers van deze plaat gespeeld, maar er komt ook ouder werk voorbij. Evenals bij de voorgaande optredens gaat het er ruig aan toe. Gruizige psychedelische garagerock schalt door de smalle kroeg van Mukkes waarbij zanger/gitarist Maks Bolhuis en gitarist Xander van Dijck bijna tegen het publiek aanleunen. Ze kruipen zover naar voren dat Van Dijck regelmatig op een haar na de lampen voor het podium raakt door zijn constante gespring. Er is weinig meer over van die heren die kort daarvoor nog uitgeput Café Mukkes binnen kwamen strompelen. Vol energie weet het trio het zaaltje bijna tot een kookpunt te brengen. 
 


---
Gezien: The Afterveins + Wang Wen + Icky Pack
Waar: Alternatief Rock Café Mukkes: ONDERGRONDS, Leeuwarden
Wanneer: Dinsdag 12 mei 2015
Opkomst: Goed