Concertorganisator en manager Sjoerd Cuperus overleden Concertorganisator en manager Sjoerd Cuperus overleden

"Verantwoordelijk voor ruim tweeduizend optredens"

, Redactie

Concertorganisator en manager Sjoerd Cuperus overleden

"Verantwoordelijk voor ruim tweeduizend optredens"

Redactie ,

De Leeuwarder concertorganisator Sjoerd Cuperus is zondagmiddag overleden aan de gevolgen van slokdarmkanker. Cuperus was oprichter van De Ooievaar en naar eigen zeggen verantwoordelijk voor 'ruim tweeduizend optredens.'
Ook organiseerde hij vanaf 1992 de eerste bevrijdings-
festivals in Leeuwarden, het grootste evenement dat hij ooit op poten heeft gezet. Op het bevrijdingsfestival wat morgen plaats zal vinden, zal stil worden gestaan bij het overlijden van Cuperus.

In de jaren zestig was Cuperus, samen met het huidige PAL/GroenLinks raadslid Piet van der Wal, de grote man achter het roemruchtige jongerencentrum Hippo. In 1982 richtte hij concertorganisatie Stichting De Ooievaar op. Achttien jaar lang was hij met deze organisatie verantwoordelijk voor tal van legendarische concerten in Leeuwarden, waaronder John Hiatt in Zalen Schaaf, The Gun Club en My Bloody Valentine in café Brouwershoeck (tot voor kort de Gloppe). In 2002 trok de gemeente de subsidie voor de stichting in, maar Cuperus wilde destijds niet spreken van het einde van De Ooievaar.

Eind jaren zeventig was Cuperus manager van dé Friese bluesman Shakey Sam en de eerste Friestalige folkband Irolt. Halverwege de jaren tachtig behartigde hij de belangen van de Nederlandstalige funk- en freejazzband (Op) de Koffieband én de 'legendarische' Friese pretpunk band Kobus gaat naar Appelscha.

Ook stond Sjoerd Cuperus als jongerenwerker van Het Bolwerk aan de bakermat van de Kleine Prijs van Sneek (opgegaan in de huidige Kleine Prijs van Friesland).

De laatste jaren ontpopte Sjoerd Cuperus zich als amateurhistoricus. Zo was hij onlangs nog bezig met een boek over Dekema State in Jelsum.

Sjoerd Cuperus is vijfenzestig jaar geworden.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland