Hoofdrol voor Blokhuispoort bij nieuw festival Asteriks Hoofdrol voor Blokhuispoort bij nieuw festival Asteriks

Tweedaags bluesfestival vol verhalen en muziek

, Redactie

Hoofdrol voor Blokhuispoort bij nieuw festival Asteriks

Tweedaags bluesfestival vol verhalen en muziek

Redactie ,

Omdat het tweejaarlijkse festival Jailbreak pas volgend jaar weer plaats zal vinden is er begin juni ruimte op de kalender. Reden genoeg voor Podium Asteriks om in deze periode een nieuw festival te organiseren. Opnieuw is het oude gevangeniscomplex het decor, maar het leven áchter de grauwe gevangenismuren zal nu, in tegenstelling tot 'Jailbreak', centraal staan. Verhalen, gedichten en natuurlijk muziek! En welke muziek past beter bij 'het gevang' dan de blues!

Leeuwarden is weer een festival rijker, en wel een bluesfestival. Het festival zal plaats vinden in, hoe kan het ook anders, De Blokhuispoort. Dit gebouw deed eeuwen lang dienst als strafgevangenis. Natuurlijk valt er veel te vertellen over al die jaren, en die verhalen wil Prison Blues nu vertellen. Hiervoor zal tal van (internationale) bluesacts naar Leeuwarden komen en zullen de verhalen eenmalig verteld worden.

Volgens programmeur Peter Dijkstra gaat het muziek programma van Prison Blues terug naar de kern van de muziek, het vertellen van verhalen: “We program-
meren muziek waarbij de bluesverhalen centraal staan. Muziek waar je écht naar kunt luisteren, dus naast de traditionele bluesbands ook bijvoorbeeld singer-songwriters.”

De eerste namen van het programma zijn bekend, uit eigen land komen: Dynamite Blues Band, Bluegrass Boogiemen, Black Bottle Riot en The Pignose Willy’s. Ook de Belgische bands Dario Mars and the Guillotines en Scrappy Tapes zijn reeds bevestigd. Daarnaast zal de naam van Brother Dege uit Lafayette, Louisiana op de poster prijken. “Deze bands vormen een mix van authentieke bluesmuzikanten en een jonge lichting artiesten die deze muziek naar een moderne tijd weten te vertalen”, aldus Peter Dijkstra.

Ruim zeven jaar geleden verliet de laatste gedetineerde de Blokhuispoort. Het oude complex had toen vijfhonderd jaar dienst gedaan als gevangenis. Hoewel de Blokhuispoort tegenwoordig een broeinest is van positiviteit, creativiteit en vertier is dat niet altijd zo geweest. Prison Blues wil daarom ook stil staan bij de ellende die zich tussen de muren van het gevang hebben afgespeeld. Koen Haringa, artistiek verantwoordelijke hierover: “Gevangenisverhalen zijn vaak pure blues: vol van wanhoop, eenzaamheid maar soms ook met hoop. Die verhalen vertellen we met dit programma door, niet alleen letterlijk, maar ook met dans, hiphop, dichters, illustraties en belangrijke personen uit de Leeuwarder gevangenisgeschiedenis”.

Prison Blues vindt plaats op 5 en 6 juni 2015. Tickets zijn te verkrijgen via prisonblues.nl en kosten voor de vrijdag €10,- en voor zaterdag €15,-.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland