#GREIDHOEK15: Interessante line-up kenmerkt vijfde editie Greidhoek' Festival

Alternatief dorpsfeest kiest niet voor de makkelijke weg

Redactie ,

Afgelopen weekend vond de traditionele Bobjûn plaats. Een avond vol gezelligheid voor de vrijwilligers, sponsors en partners van het Greidhoek’ Festival. Het is elk jaar weer een evenement op zich. Er was een hapje, een drankje, een goed gesprek en livemuziek van The Wild Coyotes. Maar minstens zo belangrijk: de jaarlijkse, traditiegetrouwe bekendmaking van de line-up van het festival. Dit jaar vindt de vijfde editie plaats, oftewel het lustrum. Of zoals de fictieve beschermheer van het festival, Bob Ross zegt: "Bob lust rum!”

Het Greidhoek’ Festival is een kleinschalig, maar uiterst gezellig festival in Wommels. Ooit bedacht als tegenhanger van de tent- en dorpsfeesten in de regio, waar volgens de organisatie te weinig goede muziek te beluisteren was, en "wy wolle de bern fan it doarp ek wat kultuer mei jaan", aldus organisator Ate de Boer. En dus zette hij in 2011, met een aantal vrienden het Greidhoek’ Festival op.

Bands die in het verleden op het Wommelse feest speelden zijn onder andere: Meindert Talma, BlackBox Red, Hallo Venray, The Homesick, Sväva en Diff. Stuk voor stuk interessante namen, maar de bands kwamen tot vorig jaar altijd uit eigen land. Dit jaar komt daar verandering in, voor het eerste heeft de organisatie ook een buitenlandse act weten te strikken. Het gaat om de Vlaamse zangeres Ellen Schoenaerts. Het Belgische tijdschrift Humo schreef in 2012: “ze onderstreept haar ambitie met een verpletterend debuut, ‘Feiten.’ - mét punt, ja. Zonder in exhibitionisme of clichés te vervallen opent ze daarop ongegeneerd haar hart en zingt over liefde en lijden.” Het schept verwachtingen!

Daarnaast komen ook The Afterpartees naar Wommels. De band die al menig ingekakt feestje nieuw leven in wist te blazen. Eén van de betere gitaarrock bands die op dit moment in Nederland rondloopt. Noorderslag, Best Kept Secret, Into the Great Wide Open en Pinkpop zijn slechts enkele festivals waar de heren reeds gespeeld hebben.

Een andere toon aangevende band is - of liever gezegd wás - Wiegels Wjukkel-
masine
. De band maakte begin jaren eind jaren tachtig, begin jaren negentig furore en was wereldberoemd in heel Friesland. Vorig jaar kwamen ze nog een keer bij elkaar voor en reünieconcert in hun thuisstad Bolsward, maar die reünie krijgt dus nog een staartje op het Greidhoek’ Festival.

Andere namen die op 12 september optreden op het zwembadterrein in Wommels zijn: Orgaanklap!, Harm's Fork, Casa De La Muerte, Neil Young by Prof. Nomad Sessions (met o.a. Henk Koorn en Bartel Bartels). Daarnaast zal 3VOOR12/Friesland voor de tweede keer een podium cureren op het festival. Hier zullen optreden: DOOXS, Bastard Sugar en de kersverse winnaar van de Kleine Prijs van Friesland, Abdomen. Hier voegt 3voor12/Friesland binnenkort nog een band aan toe.

De vijfde editie van Greidhoek’ Festival vindt dit jaar plaats op zaterdag 12 september op het zwembad terrein in Wommels. Tickets zijn te verkrijgen via greidhoekfestival.nl en kosten €10,-.