#ROMEINDE: De memorabele momenten van negen jaar Poppodium Romein

Veel metal, legendarische hiphop, B-Brave meisjes, boerenkool en hints

Tekst: Marije Heida ,

Aankomend weekend is het zover. We gaan collectief - door middel van twee dagen feest - afscheid nemen van Poppodium Romein. De avonden staan in het teken van afscheid nemen van de prachtige Westerkerk en de nieuwe toekomst in Neushoorn. Samen met zijn Romein-collega’s verzamelt Wietze Meetsma voor 3voor12/Friesland verhalen en legendarische momenten uit de Poppodium Romein archieven. Waar kijken zij met veel plezier, of verbazing op terug?

Het huidige team van Poppodium Romein bestaat uit Klaas Visser (techniek), Vincent de Waal (zakelijk leider), Jort Visser (marketing & publiciteit), Briggit Jongma (horeca/vrijwilligers), Ruben Langerak (productie) en Wietze Meetsma (programmeur). Tot op heden zijn in al die jaren heel veel bands de revue gepasseerd. Uit die enorme lijst met optredens selecteren ze een aantal mooie momenten die hen bijgebleven zijn. Meetsma neemt de honneurs waar en loopt de lijst bij langs en vertelt enthousiast over ‘hun’ momenten en bijzondere optredens.

Metal in Romein
“We hebben veel metalacts gehad, waaronder Volbeat in het voorprogramma van een paar Deense bands (18 november 2006). Zij waren zelfs de opener van de avond. In het persbericht heb ik nog geschreven: ‘Komt dat zien, want deze band staat niet lang meer op een klein podium’. Jaren later spelen ze op grote festivalpodia en zijn ze enorm groot.

Nog een paar van die metalnamen zijn Sepultura en Cradle of Filth. Als je mij in de beginjaren had gevraagd of deze acts in Leeuwarden zouden staan, dan had ik nee gezegd, omdat ze zo groot waren. Op een gegeven moment worden ze toch iets minder populair en dan lukt het wel. Cradle of Filth stond de dag voor het optreden in Romein nog in een zaal met 1500 man en hadden nog een gaatje in hun tourschema. Zodoende dat ze in Leeuwarden terecht kwamen.” 
 

Memorabele hiphop shows
“Een heel apart optreden was die van de Zuid-Afrikaanse rapper Jack Parow in 2011. Hij deed toch ook vaak de wat grotere zalen aan, maar we konden hem boeken. Het was wel op 4 mei, dus de avond van de dodenherdenking. Ik weet nog dat we toen om half negen open zijn gegaan. Wat ik leuk vond is dat de stagiaires die achter de bar stonden, nog van die gekke petten hadden gemaakt. Jack Parow staat bekend om zijn baseball-pet met extreem lange klep. Die hadden de stagiaires ook in elkaar geknutseld en Jack Parow zelf vond dat fantastisch.
 

In het verlengde van memorabele hiphop shows kan ik mij ook nog twee shows van Opgezwolle in 2006/2007 herinneren. Beide shows waren helemaal uitverkocht en van begin tot einde springt iedereen door de hele zaal. Ik heb daarna niet echt meer meegemaakt dat het zo los ging bij een hiphop show in Romein.” 

Romein XL
“We hebben ook De Jeugd Van Tegenwoordig gehad en dat was een enorm succes. Daar ben je dan een hele tijd mee bezig om ze te boeken, en dan lukt het uiteindelijk! Die show hebben we toen opgeschoven onder de noemer Romein XL naar Zalen Schaaf. Dat hebben we ook gedaan met bijvoorbeeld Racoon. Na hun eerste hit kakte het wat in, en we hadden ze geboekt nog voor ze weer een hit scoorden met No Mercy. In eerste instantie zou het een soort try-out worden van hun album, maar toen gingen ze de lift in en hebben we het optreden verplaatst naar een grotere zaal.”
 
Flauwvallende meisjes
“Nog niet zo heel lang geleden hadden we de boyband B-Brave geboekt in Romein, dat liep al snel ‘enigszins uit de hand’. Er lagen om negen uur in de ochtend al meisjes voor de deur. Voor metalconcerten hebben we een pit-crew voor de zekerheid. Het leek hun wel leuk bij een dergelijk optreden te helpen. Waar ze bij een metaloptreden nooit wat te doen hebben, hadden ze het nu drukker dan ooit. Ze wisten ze niet wat hun overkwam, want het waren aan de lopende band meisjes die flauwvielen.”

Noemenswaardige optredens
“Wat ons allemaal ook nog bijstaat is de Strawelte reünie op 13 december 2008. De Friese punkband die drie podia zou bespelen in Dokkum, Drachten en tot slot in Leeuwarden. Nou, dat was ‘s middags al een drukte en ook weer een volle bak. Ze hebben toen ongeveer anderhalf uur gespeeld en het was een gekkenhuis.

Een recenter optreden wat ook bijzonder was, was Blaudzun. Een act die tijdens de Popronde vijf jaar eerder al eens in Romein stond. Maar we wilden hem wel weer eens boeken. Er kwam een plaat uit, dus dat was een mooie aanleiding. In die periode is hij natuurlijk enorm gegroeid. Dat het dan lukt om hem hierheen te halen is fantastisch.

Mijn persoonlijk favoriete optreden is van The Devil’s Blood geweest, een jaren zeventig occult-rockband. Die speelden maar liefst drie uren. Het waren kennissen van mij uit het circuit en een half jaar later besloot de zanger uit het leven te stappen. Het was al een bijzonder optreden, maar daardoor kreeg het nog een extra lading.” 

Nacht van Romein
“Wat ons ook is bijgebleven is de jaarlijkse Nacht van Romein tijdens Oud&Nieuw. Toen Theater Romein overging in Poppodium Romein mocht het ineens niet meer van de Gemeente Leeuwarden. We hadden zelfs al bands geboekt in 2006, maar volgens de gemeente was er geen vergunning. Na jaren leuren kregen we het dan toch weer voor elkaar en zijn er nog een aantal mooie Nachten van Romein geweest. We hebben van alles gedaan, zoals Nineties-feesten en de laatste editie was met Liquid.” 

Boerenkool
“Op een gegeven moment hadden we een hele drukke avond, want Beth Hart stond in de Harmonie en op dat zelfde moment trad John Mayall met zijn Bluesbreakers in Romein op. Die laatstgenoemde wou een vijf sterren diner hebben, en we hebben toen nog speciaal een kok ingehuurd. Na verloop van tijd kwam de blueslegende meneer Mayall even beneden kijken bij ons. Wij zouden net gaan eten en er stond een grote pan boerenkool op tafel. Hij tilt de deksel van de pan en vraagt: ‘Wat is dit?’. Dus wij vertellen wat het is, en toen besloot hij boerenkool te eten en is bij ons komen zitten.”
 
Rare situatie
"Een ander raar moment dat ik heb meegemaakt, is toen we een band met behulp van de politie uit het pand hebben moeten zetten. Ze hadden hun papieren niet in orde, en ik kon ze niet uitbetalen. Het gebeurt wel eens vaker, maar dan regel je dat later in de week even. Daar wilden de heren niks van weten en weigerden dus het pand te verlaten. Ik heb nog eens gebeld met mensen van andere poppodia met de vraag of dat wel eens vaker voorkwam. Nee dus. Heel apart.”
 


Vrienden van Romein

In de loop van de jaren zijn een aantal artiesten zoals Def P en Peter Pan Speedrock vrienden van Romein geworden. Acts die de zaal en organisatie een warm hart toedragen en graag op komen draven voor welke gelegenheid dan ook.

“Def P en Osdorp Posse deden hun een-na-laatste optreden in Romein, de laatste was uiteraard in Amsterdam. Een jaar later heeft Def P samen met de Beatbusters de seizoensopening gedaan en is later nog een paar keer teruggekomen met andere projecten. Andere grote vrienden van Romein zijn de heren van Peter Pan Speedrock. Die hebben hier misschien al wel tien keer gestaan. De eerste keer dat ze in Romein als poppodium speelden was zelfs tijdens de openingsavond in 2006. Een mooi verhaal is nog dat we erachter kwamen dat één van de toiletten vernield was die avond. Later zagen we Dikke Dennis vrijwel naakt met een toiletbril om zijn nek backstage losgeslagen rondlopen. Gelukkig hebben we de dag daarna wel netjes excuses van de heren gekregen.”

De RomEinde avonden vinden plaats op vrijdag 22 mei en zaterdag 23 mei. Op RomEinde dag 1 zijn optredens van lokale acts, reünieshows gepland én nationale surprise optredens. Kun jij al raden wie dat zijn?

RomEinde dag 2 staat in het teken van de Kleine Prijs van Friesland, er zijn tal van optredens en gaat er gedanst worden tot vroeg in de ochtend.

Tickets zijn via de site of aan de kassa verkrijgbaar voor €5,-.