#FSF15: 3VOOR12/Friesland tipt: Fries StraatFestival

Zang, dans en straattheater in de Leeuwarder binnenstad

Redactie ,

De Leeuwarder binnenstad staat komend weekend volledig in het teken van het Fries StraatFestival. Zang, dans en straattheater. Maar daarnaast pakt het Fries StraatFestival ook weer uit met interessante bands en muzikanten op podia op het Gouverneursplein, het Wilhelminaplein, de Prinsentuin en het immer gezellige Klokplein. Nog geen keuze kunnen maken over wat je wilt zien tijdens het Fries StraatFestival? ‘Laat je verrassen’ is voor jou te vrijblijvend? Programmeur Titus van 't Veer zet, speciaal voor 3VOOR12/Friesland zijn muzikale tips op een rijtje.

Gaspard Royant
(Vrijdag 29 mei, 20.45 uur, Gouverneursplein, Leeuwarden)
"Omdat er altijd wel iets te ontdekken moet zijn - vorig jaar bijvoorbeeld Larry and his Flask - halen we dit jaar weer een leuke act uit het buitenland die nog niet eerder in Friesland te zien is geweest. Een songwriter met the looks and the feel van de jaren vijftig en zestig, met rock-, pop- en croonerliedjes die aanstekelijk en vertrouwd klinken. Hij speelde een zeer onderhoudende show op Eurosonic en op het StraatFestival een prima opmaat naar de mannen van The Kik."


It Dockumer Lokaeltsje

(Zaterdag 30 mei, 16.00 uur, Klokplein, Leeuwarden)
"De band beleefde op tijdens Freeze Festival 2014, een grandioze comeback, deze dwarse rockhelden uit 't Friese muzieklandschap. Geen betere plek denkbaar dan het Klokpleintje om de boel eens flink op te schudden. Het is de meest 'rock-'n-roll' hoekje tijdens het festival waar naast oude helden (My Minds Mine) ook het jonge talent het schuim van het bier mag blazen. Kersverse winnaar van de Kleine Prijs, Abdomen, staat er immers ook?"

Sue the Night
(Vrijdag 30 mei, 21.00 uur, Wilhelminaplein, Leeuwarden)
"Een van de meest spelende Serious Talents van 3FM, maar nog weinig in het Noorden te zien geweest. Rijk gearrangeerde folkpop, laverend tussen indie en roots. Klinkt lekker afgebakend... NOT. Net zoals de referenties die genoemd worden: Fleetwood Mac, Bon Iver, Arcade Fire en Madonna. Nou ja, tijd om zelf te luisteren. Ben zelf ook zeer benieuwd hoe het live uitpakt."


Ella & her Man, VanDryver en Musée Mecanique
(Zondag 31 mei, v.a. 14.00 uur, Prinsentuin, Leeuwarden)
In samenwerking met Prinsentuinconcerten is er op zondag ook weer programma in de muziekkoepel. "Voor deze editie gaan we op dit podium voor het mooie luisterliedje met de nodige knipogen richting klassiek. Musée Mecanique stond eerder op het Take Root festival en maakte daar diepe indruk. Dromerige ingetogen maar toch rijke songs; als je van de sfeer van José Gonzalez houdt mag je dit optreden niet missen. Even trots ben ik op de komst van VanDryver; een Nederlands collectief dat indiepop maakt, maar in plaats van een standaard bandbezetting kiest voor een blazerssectie. Dat pakt opvallend fris, soms zelfs dansbaar uit."

Kovacs
(Zondag 31 mei, 18.45 uur, Gouverneursplein, Leeuwarden)
"Een hele fijne afsluiter van het festival, zondagmiddag, met hopelijk een aangenaam najaarszonnetje. Blij dat het Straatfestival weer een groot talent heeft weten vast te leggen, vlak voordat ze echt doorbreekt. Al tapt Kovacs natuurlijk uit een ander muzikaal vaatje dan Jett Rebel; de verwachtingen zijn hoog. Wat wil je met zo'n stem; als je Shirley Bassey en Amy Winehouse kan aanvoeren als vergelijkingen. Ik hoop stiekem op een spannende cover om het  helemaal af te maken."