Droomdebuut voor nieuwe Leeuwarder band 0rwell

Optreden in Cavern Club in Liverpool

0rwell ,

Een nieuwe band, met bekende gezichten voor wie de Leeuwarder muziekscene in de gaten houdt. Uit de restanten van Buffalo Roam, Flying Trashcans, The Montanas en Rooster Rampage, is begin dit jaar de nieuwe band 0rwell in de oefenruimte gestart. Psychedelische art rock, maar met de nadruk op liedjes. Het doel: Een ontzettend vette show van een half uur neerzetten op het International Pop Overthrow festival in Liverpool.

Om een set van een half uur te halen moeten er harde keuzes gemaakt worden, want met maar liefst vier songwriters in de band is er meer dan genoeg materiaal. Materiaal dat uiteindelijk op een conceptalbum terecht moet komen. Grootse plannen dus. En daarbij past een live debuut in de legendarische Cavern Club in Liverpool wat 0rwell betreft prima. De Beatles, The Arctic Monkeys en Oasis hebben in dezelfde club opgetreden. Zelfs Nick en Simon hebben er volgens drummer Sytse Bloem gespeeld. 

Dinsdag 12 mei: Voorbereiding
De wekker gaat al vroeg in de ochtend, op een tijdstip waarop je ook prima naar bed zou kunnen gaan. Even later vertrekken we met twee auto’s vol koffers, instrumenten en bandleden vanuit Leeuwarden richting Schiphol, waar toetsenist Martin Kloos al staat te wachten. Koffers worden ingecheckt en maar even wat harder rennen naar de gate. En daar komt dat gevoel; 0rwell is écht onderweg naar de legendarische Cavern Club in Liverpool, waar de volgende dag gespeeld gaat worden. Eenmaal aangekomen in Engeland is het eerst tijd voor koffie, een stevig Engels ontbijt en in de zon hangen.

Halverwege de middag kunnen we ons intrek nemen in het appartement. Het interieur is veel nepleer en pluche; helemaal gericht op vrijgezellenfeesten met dronken Engelsen. Alle instrumenten hebben de vlucht overleefd en blijken zelfs nog gestemd te zijn. Gelukkig maar. Martin pikt meteen de grootste kamer in. Daar zal hij nog spijt van krijgen, aldus bassist Erwin Pijpker en hij krijgt gelijk.
 

We gaan boodschappen doen, klagen over de prijs van het bier, en gaan ’s avonds ‘eventjes’ naar de Cavern Club en een paar ‘pintjes’ doen. Bij terugkomst is aan de overkant van de gang een groep dronken huisvrouwen in veel te korte rokjes iets aan het vieren. We verstaan ze nauwelijks. Er wordt een bank gesloopt, en weer in elkaar gezet. Alsof de bank er op ontworpen is.  


Woensdag 13 mei: De grote dag

Niemand weet precies hoe laat het is. Er is dan ook geen klok in het appartement die de juiste tijd aangeeft, maar schijnbaar is het tijd voor ontbijt; een goed ontbijt in de stad. Even later slenteren we een beetje door Liverpool, platenzaken in en weer uit. Natuurlijk weer even bij de Cavern Club langs om naar het programma te kijken. Het staat er echt, 0rwell uit Nederland. Vervolgens even eten en daarna bandjes kijken. Mede-Nederlanders Harvest Moon zetten een te gekke show neer. Eric regelt nog een extra optreden voor morgenmiddag in de Cavern Pub.
 


22:00 uur:
We zijn flink op tijd in de Cavern Club en kunnen backstage alles klaarleggen. De band voor ons, Electric uit Redditch, is heel erg goed. Ze zetten de energie voor het optreden. We hebben een kwartier om alles op te bouwen. En dat is krap, zeker als het niet allemaal vloeiend gaat. Er gaat water over de effectpedalen van de bassist, en die doen niks meer. De geluiden van de toetsenist werken niet. Hij murmelt iets over midi instellingen en ander technisch gedoe. 

We herpakken onszelf snel en zetten (al zeggen we het zelf) een te gekke set neer. We verkopen een flink aantal demo-cd’s voor de symbolische prijs van een pond. Anderen willen graag een link naar waar ze het online kunnen luisteren: 0rwell.nl. Erwin droogt z’n pedalen bij de verwarming in de badkamer, die niet uit lijkt te kunnen. Martin duikt achter de computer, die nu wel blijkt te werken. 

Donderdag 14 mei: Een extra optreden
14:00 uur: Waar is de dag gebleven? Er worden meer vijf-liter tanks drinkwater gehaald, want het chloorwater in Liverpool kan ons niet echt bekoren. We slenteren wat rond en maken ons op voor het extra ingelaste optreden om half vier ’s middags. Het is een klein podium, maar het past. De computer doet het weer, en ons optreden loopt als een droom. Het wordt steeds drukker in de kleine pub, en we trekken duidelijk publiek van de andere podia naar ons toe. Het is goed dat we flyers hebben meegenomen, want er wordt om gevraagd. Geen tijd voor een status update: maar we voelen ons goed!
 


21:00 uur: De afsluiter. De Beatles pastten in de kelder, maar Eric zit al bijna met z’n hoofd tegen het plafond. We spelen alsof alle energie die in ons zit op moet. En dat wordt gewaardeerd door het publiek. Het dak lijkt er af te gaan. Nog meer demo-cd’s verkocht, we gaan op de foto met een Belgische fan en zetten handtekeningen. We zijn tevreden. Tijd om het te vieren.  

Vrijdag 14 mei: Veel koffie
11.00 uur: We moeten het appartement uit. Damn, wat is het vroeg. Wanneer waren we eigenlijk bij Temple Lane? Koffie, koffie, en meer koffie. Thomas laat even z’n ogen rusten in een winkelcentrum tegenover een Disney winkel. Iets later arriveert de beveiliging en vraagt of hij op wil staan. Het winkelende publiek belde dat er iemand onwel was geworden. Niks aan de hand gelukkig. Meer koffie.

14:00 uur: We vertrekken ruim op tijd naar het vliegveld. De bus die op de heenweg in drie kwartier van het vliegveld in de binnenstad was, lijkt er een sport van te maken om bij elke bushalte te stoppen. Nog meer koffie, een broodje en koffers inchecken. Stukje vliegen, en dan ben je ineens weer in Nederland. Moe, maar voldaan, en heel erg gelukkig met een beetje heimwee naar het podium.

 


0rwell bestaat uit (vlnr): Thomas Venema - gitaar; Chris de Graaf - gitaar/zang; Eric Spaan - gitaar/zang; Martin J. Kloos - Toetsen/ Computer/zang; Sytse Bloem - drums/zang; Erwin Pijpker - bas/geschreeuw

In het kader van de reünie optredens tijdens RomEinde Dag 1 staan een aantal heren van 0rwell vanavond op het Romein podium. Chris staat met zijn vrienden van Echoland op het podium, en Eric, Sytse en Erwin blazen nog één keer Buffalo Roam nummers de zaal in. Overige 0rwell leden zijn te vinden in de zaal, dus twijfel niet om ze te vragen naar hun prachtige trip.