DIFF kijkt uit naar eigen feestje DIFF kijkt uit naar eigen feestje

DIFF presenteert haar tweede EP 'Second'

, Tekst en foto's: Henk Rigter

DIFF kijkt uit naar eigen feestje

DIFF presenteert haar tweede EP 'Second'

Tekst en foto's: Henk Rigter ,

Het is knus in de oefenruimte van DIFF. Aan de muren hangen tapijten en op de kasten en piano staan het type lampen die ook bij je oma niet zouden misstaan. Op deze manier mogen de mannen ook graag hun podium aankleden als ze optreden en het is hier waar de EP-release in Asteriks wordt voorbereid. Er wordt gelachen, Hertog Jan is altijd binnen handbereik en er is vooral heel veel zin. Zin in het eigen feestje.

De tweede EP heeft de vrij eenvoudige titel Second meegekregen en mag gezien worden als een dwarsdoorsnede van wat DIFF tegenwoordig allemaal kan. Gewoon, vier mooie en eerlijke liedjes, zo vinden de mannen. Het is de bedoeling dat in november het eerste echte album verschijnt, waarna 2016 het jaar moet worden waarin Nederland wordt platgespeeld. In de tussenliggende periode wordt er doorgegaan waar men mee bezig was, voluit repeteren en liedjes schrijven. Want anders komt die plaat nooit af. 

Maar eerst dus die presentatie, vanavond in Podium Asteriks. De show is een mijlpaal voor de band, die voor het eerst ziet hoe een zaal speciaal voor hen wordt uitverkocht. Dat dit in slechts twee weken gebeurde, maakt het er nog mooier op. Het is de bedoeling dat het een groot feest wordt, niet in de laatste plaat voor de bandleden zelf. Jezelf entertainen staat op de eerste plaats. Want natuurlijk merkt het publiek het dat je het naar je zin hebt, waardoor er een geweldige energie-uitwisseling kan ontstaan. 

Het verschil met de presentatie van de eerste EP, zit 'm daarnaast ook in de ervaring. Ondertussen heeft DIFF meer dan 100 shows achter hun naam staan. Zoals het een goede band betaamt, zijn de leden in die tijd vrienden geworden. Vrienden die elkaar hebben gevonden in toewijding, muzikaliteit en de overtuiging dat ze het als band gaan redden.

Deze dynamiek zorgt ervoor dat DIFF meer is dan zes goede muzikanten die hun instrument bespelen en zichzelf als band ook nog altijd verrast. Elk bandlid is bereid om in dienst te spelen van een ander, als dat nodig is.

Een ander gevolg van de ervaring in deze band, is dat de live-optredens altijd anders klinken. Doordat de groep elkaar vertrouwd, is er tijdens het spelen ruimte voor imperfectie, spontaniteit en vooral, gevoel. Vrijwel iedereen in de band is het er over eens dat de gitaarsolo van Lennard Fopma in A Darker Place To Stay ontzettend mooi is. Maar omdat DIFF de hele plaat live heeft opgenomen is deze take, in zijn imperfecte schoonheid, wel uniek. Geen enkel liedje wordt ooit hetzelfde gespeeld en dat heeft, volgens de band, een enorme charme. 

Over de teksten, die dan weer fictief, dan weer autobiografisch zijn, wil de band niet teveel kwijt. Zanger Diff Rouw schrijft nog steeds zoals altijd; cynisch en duister. Maar als mensen uit een tekst vol frustratie iets positiefs halen, is het ook goed. Iedereen heeft recht op zijn eigen interpretatie en het is juist die verscheidenheid aan reacties die de teksten mooi maken.

Vanavond in een uitverkocht Podium Asteriks hoopt DIFF op veel interactie met het publiek en zijn alle bandleden erg benieuwd naar de reacties op de EP. Voor de pechvogels die geen kaartje hebben kunnen bemachtingen voor het feest van vanavond, is de EP te beluisteren via de luisterpaal van 3voor12. 

De deuren van Podium Asteriks gaan om 20.00 uur open, waarbij voorafgaand aan de EP presentatie van DIFF de zaal opgewarmt wordt door support-act Jack Bottleneck

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland