3VOOR12/Friesland tipt: week 13 3VOOR12/Friesland tipt: week 13

Rocken met Claw Boys Claw, feesten met Broken Brass Ensemble en op muzikale kroegentocht in Leeuwarden...

, Tekst: Marije Heida

3VOOR12/Friesland tipt: week 13

Rocken met Claw Boys Claw, feesten met Broken Brass Ensemble en op muzikale kroegentocht in Leeuwarden...

Tekst: Marije Heida ,

Er is veel te doen in Friesland op muzikaal gebied. Waar moet je heen, wat wil je zien? Vind jij het moeilijk om een keuze te maken? Zie jij door de bomen het bos niet meer? 3VOOR12/Friesland biedt uitkomst. Wekelijks zetten onze medewerkers hun concerttips op een rijtje. Wat is interessant en wat moet je deze week eigenlijk écht gaan zien? Deze week de tips van eindredacteur Marije Heida.

Claw Boys Claw + Sprokkelhout
(Vrijdag 27 maart, 20.00 uur, Iduna, Drachten)
Sinds 1983 staat Claw Boys Claw - mede dankzij frontman Peter te Bos - bekend als één van de opwindendste live-acts die Nederland in huis heeft. In de beginperiode zijn de heren vooral populair en geliefd in het undergroundcircuit. In de jaren negentig proberen ze voet aan de grond te krijgen boven de grond, door wat meer toegankelijkere muziek te maken. Uit deze periode ontkiemt de ballad Rosie als een prachtige bloem in de Nederlandse Top 40. Zes weken lang siert dit nummer de hitlijst, waarbij vooral de stem van Te Bos indruk maakt. In de jaren negentig worden de grote festivals aangedaan zoals Parkpop, Pinkpop en Roskilde. De optredens en opnames van nieuw werk gaan met tussenpozen, en na 2000 staat de band voor een jaar of zes stil. In 2013 komt hun laatste album Hamer uit, en dat is meteen het startsein voor weer een goede batterij optredens, waaronder in Iduna. Het werd weer eens tijd. In het voorprogramma staat de Fries/Groningse Sprokkelhout.

Broken Brass Ensemble ft. Harmen Ridderbos ft. Spotrockers
(Vrijdag 27 maart, 20.00 uur, Asteriks, Leeuwarden)
Het wordt gegarandeerd feest in Podium Asteriks, want de vrolijke blazers van Broken Brass Ensemble presenteren hun nieuwe hippe langspeler. De basis van het geluid van deze achtkoppige aangelegenheid bestaat uit een mix van de traditionele New Orleans-brass met blues, funk en hiphop. De heren werden in het hele muzikale proces de afgelopen maanden bijgestaan door een aantal gastmuzikanten. Onder andere Ruben Hein, Town of Saints-zanger Harmen Ridderbos, Rico en Benjamin Herman dachten mee over de sound van deze band. De release van het debuutalbum was eigenlijk al in december gepland, maar het duurde allemaal toch iets langer dan gehoopt. Gelukkig, wat in het vat zit verzuurt niet, dus drie maanden later mogen ze dan toch los. Voor de gelegenheid treden ook Harmen Ridderbos en Spotrockers aan voor gastoptredens. Dat wordt een maximaal aantal muzikanten per vierkante meter op het Asteriks podium. Om de dansspieren alvast los te krijgen staat het Leeuwarder Ananazz paraat voor de preparty.

Friesland Pop Live!
(Zaterdag 28 maart, vanaf 19.30 uur, diverse locaties, Leeuwarden)
In het kader van de talentontwikkeling en het bieden van een podium voor Friese acts organiseert Friesland Pop een muzikale kroegentocht door Leeuwarden. Het is voor het eerst dat dit evenement plaatsvindt in de hoofdstad. Eerdere edities van Friesland Pop Live! vonden plaats in Harlingen en Drachten. Op acht locaties in de stad zijn twaalf optredens te vinden die verschillende muziekgenres vertegenwoordigen. Van singer-songwriter tot jaren negentig grunge, alles komt voorbij.
Om 19.30 uur gaan bijvoorbeeld de tafels en stoelen aan de kant in Café de Spoek voor een optreden van de rockband Blue Senses. Om de hoek bij Café Mukkes gaan rond 22.00 uur de versterkers op tien en word je onder andere weggeblazen door de heren van Abdomen. Voor de ontspanning strijk je neer in Barrevoets, en als je de nieuwe EP wil beluisteren van Midday Winter dan ren je naar Paddy O’Ryan. Genoeg keuze dus. En dat is nog niet eens alles. Andere bevestigde namen zijn: Heleen Roosdorp, Troubadour Bruno, 10 TO GO, Nicsz, Brigs, Tim Tells en Daan van Beijeren, Heartgrown en Wallstreet. De verschillende acts zijn naast Mukkes, De Spoek, Paddy O’Ryan en Barrevoets te vinden in Café Scooters, de Stee, Kelder65 en Fire Café.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland