3VOOR12/Friesland tipt: week 12

Nieuwe bandjes ontdekken bij ONDERGRONDS, Blackmetal uit de donkere Friese Wouden en Soulvolle Seventiesrock uit Nijmegen...

Tekst: Theo van der Veer ,

Er is veel te doen in Friesland op muzikaal gebied. Waar moet je heen, wat wil je zien? Vind jij het moeilijk om een keuze te maken? Zie jij door de bomen het bos niet meer? 3VOOR12/Friesland biedt uitkomst. Wekelijks zetten onze medewerkers hun concerttips op een rijtje. Wat is interessant en wat moet je deze week eigenlijk écht gaan zien? Deze week de tips van hoofdredacteur Theo van der Veer.

ONDERGRONDS: Soviet Grass (BE) + Sprokkelhout + Aircraft
(Donderdag 26 maart, 20:30 uur, De Gloppe, Leeuwarden)
De jongens en meisjes van ONDERGRONDS weten je elke keer weer te verrassen met drie uitermate interessante bands. Daar ligt ook de kracht van de ONDERGRONDS avonden: nieuwe bandjes ontdekken voor nog geen 3 euro. Ook de line-up van de aanstaande editie liegt er niet om. Uit Friesland komt Aircraft, een kakelverse band met een lange geschiedenis. Het kwartet maakt rauwe rocknummers met een psychedelisch tintje en nonchalante zang. De tweede band is er een waarvan de naam de laatste weken met regelmaat voorbij komt: Sprokkelhout. Onlangs hebben deze Groningers hun debuutalbum, ‘We Dealt the Cards but Forgot How This Game Starts’ uitgebracht. Op dit album klinken de echo’s uit de jaren negentig door: Pixies, dEUS en Radiohead worden als - voor de hand liggende - inspiratiebronnen genoemd. De laatste band die ten tonele zal verschijnen in café De Gloppe is het Belgische Soviet Grass. Onvervalste (blues)rock uit Brugge: “Soviet Grass maakt recht-toe-recht-aan rock met vele gitaarsolo’s en bijpassende nummers die gaan over seks, drugs en rock-‘n’-roll. Niet moeilijk doen, dat is het motto. In Eindhoven speelde Soviet Grass een zeer sterke show waarbij alles klopte” schreven onze collega’s van 3VOOR12/Eindhoven. Als dit geen aanbeveling is…

Kjeld CD-presentatie "Skym" en Wederganger en Laster
(Vrijdag 20 maart, 20:00 uur, Poppodium Romein, Leeuwarden)
Het blijft een bijzonder fenomeen, Friestalige black metal. Voor de heren van Kjeld is het de normaalste zaak van de wereld. Nadat de heren in 2010 al met de EP ‘De Tiid hâldt gjin Skoft’ kwamen is er nu een volwaardig debuut, Skym. Noem het gerust een mijlpaal in de Friese muziekgeschiedenis. “Geïnspireerd door de Friese geschiedenis, samen met oude rituelen, mythen en gebruiken, kan Kjeld's muziek gekenmerkt worden door een mix van koude atmosferische passages en brutale aanval. Gezangen worden uitsluitend gedaan in de Friese taal, want dit is de enige manier om verbinding te maken met het allesomvattende begrip” aldus een passage uit de bio van de heren… Kjeld, opererend vanuit de donker Friese wouden, zal het album komende zaterdag op gepaste wijze presenteren in Poppodium Romein. Het publiek zal opgewarmd worden door de Nederlandstalige metalbands Laster uit Utrecht en het Arnhemse Wederganger. Het beloofd een duivels feestje te worden in Romein.

Navarone en Orange Skyline
(Zaterdag 21 Maart, 20:00 uur, Poppodium Iduna, Drachten) 
De heren van het Nijmeegse Navarone debuteren in 2012 met A Darker Shade Of White. Een album, gebaseerd op soulvolle seventiesrock met een vleugje grunge en alternatieve rock. De naam was gevestigd. Noorderslag en het onvermijdelijke DWDD volgden. In mei 2014 verscheen het tweede studioalbum, Vim and Vigor, wat opgenomen werd met Vance Powell, linkerhand van Jack White. Op dit album laat de band naar eigen zeggen een “volwassen en experimenteler geluid horen”, maar klinkt de band ook toegankelijker. Live is Navarone ook zeer de moeite waard! Ronkende gitaren, een orgel, en in de persoon van Merijn van Haren kent de band een begenadigd zanger die ook de hoogste tonen moeiteloos haalt. In het voorprogramma Orange Skyline uit Groningen. Een band met een voorkeur voor Britpop, van The Kinks tot aan de Arctic Monkeys. Ga dat zien mensen!