BlackboxRed brengt nieuwe single met animatievideo uit BlackboxRed brengt nieuwe single met animatievideo uit

“Meestal maken we video’s met ‘echte mensen’ en een script.”

, Tekst: Theo van der Veer | Foto's: Rick Slagter

BlackboxRed brengt nieuwe single met animatievideo uit

“Meestal maken we video’s met ‘echte mensen’ en een script.”

Tekst: Theo van der Veer | Foto's: Rick Slagter ,

BlackboxRed is al enige tijd een toonaangevende band binnen de Leeuwarder popscene. De band brengt begin dit jaar de EP Beak to Beak uit. Deze is opgenomen in Leeuwarden en bevat vier nieuwe nummers. Gisteren bracht het duo de tweede single, van de EP uit: ‘Ghost Limb’ met een gloednieuwe videoclip. Deze clip is gemaakt is door Tim Zweistra. Daarnaast stond de band in januari op Eurosonic en trekt het deze zomer naar Spanje. Reden genoeg voor een update. 3VOOR12/Friesland sprak met de dame en heer van BlackboxRed.

“De video is echt heel mooi geworden. Het is de eerste keer dat we een animatie video lieten maken. Best spannend! Meestal doen we het met ‘echte mensen’ en een script en nu dachten we: ‘Laten we kijken of we onze ideeën ook over kunnen brengen in animatie’. Tim Zweistra, die onze video’s maakt is daar heel goed in, dus dat is heel cool”, vertelt zangeres/gitarist Eva van Netten enthousiast.

Ghost Limb is afkomstig van Beak to Beak. “Die plaat is goed ontvangen”, vertelt drummer Stefan Woudstra. “Het zijn maar vier nummers, maar iedereen is enthou-
siast. Iedereen die we spreken heeft een ander favoriet nummer. Grappig om te merken dat het toch allemaal goede nummers zijn.” Dat maakt het volgens Eva ook zo moeilijk om een single te kiezen: “Straks zijn ze allemaal een keer favoriet en wat moet je daar dan mee? Je leest in recensies terug wat je voor ogen had, qua sound. Ze hebben het echt begrepen of het komt echt zo over.” 

Deze EP komt twee jaar na de vorige plaat The Gunner and The Ghost. Voor de band een bewuste keuze om nu met een EP te komen. “We waren nieuwe nummers aan het schrijven, ook een nieuwe live set en die wilden we presenteren in een kort, krachtig statement. Vier nieuwe nummers die de live set representeren, en dat is ook wel gelukt”, aldus Eva. Daarom vindt ze dat het niet nodig is om te wachten tot er voldoende nummers liggen voor een volwaardige langspeler. “Ik denk niet dat je zo snel met een nieuwe langspelers moet komen, dat zou te geforceerd worden, zo van: we moeten nu weer dertien liedjes schrijven.”

Opnieuw duikt BlackboxRed de studio in met Chris Hamilton, Eva hierover: “We kennen Chris al sinds 2010, toen hebben samen met hem in Mukkes gespeeld. Daar speelde hij met zijn toenmalige bandje (LOS). Ze vroegen of wij daar ook wilden spelen en van het een kwam het ander.” Volgens Stefan is het niet beklemmend om telkens met dezelfde producer te werken: Nee, juist niet! Chris is iemand die begrijpt waar wij naar toe willen. Hij heeft een ontspannen manier van werken, begrijpt onze sound en de intentie.” “Hij wil ook wel experimenteren”, meent Eva. “Het blijft altijd wel vernieuwend. Met Chris zit je niet vast aan een studio, niet steeds dezelfde sound op dezelfde plaats. We willen altijd op een andere locatie opnemen, die niet gemaakt is voor muziek, opnieuw ontdekken hoe alles moet klinken. Dat blijft juist heel spannend.”

Voor de opnames van de nieuwe EP komen Eva en Stefan met het idee om deze op te nemen in hun eigen repetitiehok. Eva hierover: “Een uitdaging omdat we in onze eigen stad zaten. Dat hadden we ook nog nooit gehad, we hadden onszelf eigenlijk afgesloten en dan een week zitten, opnemen en dan gewoon maar met z’n drieën zijn en met wilde dieren om ons heen, haha . Dit keer kwamen er opeens allemaal mensen langs. Dat was best wel raar. Maar het was ook wel weer en goede ervaring, om mensen tijdens het proces dingen te laten horen.” Het opname proces wordt er volgens Eva dan ook niet door verstoord. Of ze het weer zouden doen betwijfelt ze: “Voor nu was het wel goed. Ik was wel steeds bezig wie er nu weer langs zou komen of mee zou luisteren, terwijl ik aan het zingen zou zijn. Wel anders dan toen we in Frankrijk zaten.” Maar volgens Stefan niet minder leuk: “Juist de uitdaging, zelf de studio opbouwen vanuit het niks.” Volgens Eva zit er nog rek in de samenwerking met Chris Hamilton. “Hij groeit ook nog steeds als producer, werkt inmiddels best wel met grote artiesten en daar kunnen wij ook weer veel uithalen. Hij heeft voor ons ook het geluid gedaan op Noorderslag.”

Over experimenteren gesproken; een jaar geleden neemt BlackboxRed samen met MAASK Born Free op. Iets wat de band al een tijdje wou volgens Eva. “Een wild idee wat we altijd al tof vonden. We wilden ook graag eens met hem werken. Dit nummer spelen we live ook regelmatig, maar we wilden het eens anders doen. Wij dachten aan MAASK en hij vond het supervet.” Maar volgens Stefan ook super om mee te werken. “Joost (Maaskant) is ook experimenteel in het genre wat hij speelt.” Ook dezelfde werkwijze, meent Eva: “Eveneens geen geschoolde muzikant. Gewoon ergens op rammen en kijken wat eruit komt en daarmee heel goed worden, heel cool!” Of er meer van dit soort samenwerkingen in het verschiet liggen kan Eva nog niet zeggen. “We hebben nog niet iets gepland, maar wij vinden het wel leuk om zoiets te doen. Sowieso doen we altijd wel een cover, meestal van een nummer wat niet direct bij ons past, maar wat we dan gaan vormen naar ons geluid.”

Naast de band hebben Eva en Stefan ook nog hun ander werkzaamheden. Voor hen valt dit prima te combineren met de band, Stefan: “Ik geef vooral les als slagwerk docent, het is half om half, qua werkzaamheden en dat is dus prima te combineren. Door de week geef ik les en in het weekend spelen we dan.” Ook voor Eva vallen haar werkzaamheden bij managementbureau Wolf Atlas goed te combineren met de band: “Eigenlijk draagt alles wat ik doe bij aan de band. Opdrachten aan nemen die je netwerk vergroten, waar je later met de band iets aan kunt hebben, voor band gerelateerde dingen en andersom ook.”

Recentelijk is de band op tour geweest door Finland en er staan optredens in Spanje op het programma: “Daar werken we nu aan met een Nederlandse jongen die daar woont. Hij had ons gezien op Eurosonic, we zijn gaan mailen en nu liggen er opeens allemaal plannen”, meent Eva. Volgens Stefan ook een goede volg-
ende stap: “Met Nederland zijn we wel klaar, er is hier geen scene. Het buiten-
landse publiek is ook veel leuker, daar ligt meer onze doelgroep.” Hij vindt dan ook dat Eurosonic daar voor hun zinvol voor is geweest. “We hebben daar de eerste contacten gelegd voor het buitenland. Nu dus Spanje en eerder al Duitsland, elke keer als we daar komen is het leuk en gaan de mensen helemaal uit hun dak”. In Keulen en omstreken heeft de band al een aardige schare fans en we speelt daar dan ook veel. Stefan nogmaals: “Je moet er zelf iets voor doen, want misschien word je dan uitgenodigd voor een festival, maar dan moet je er zelf ook wat van maken. Het gaan niet vanzelf.” Eva: “Als je niks doet weet niemand dat je speelt. Als je goed contacten kunt leggen en mensen uitnodigt, dan heb je er zeker wel wat aan. Deze Spanjaard hadden we dan toevallig niet uitgenodigd, die kwam aanwaaien. Als je daarna maar wel in contact blijft.” De missie is volgens Eva dan ook dat elke show weer een show oplevert. Stefan: “Anders is het ook geen goede show geweest. Als je een goede show aflevert en met mensen gaat praten.”

Veel toeren dus deze zomer voor BlackboxRed. Maar hoe staat het met plaatmateriaal? Stefan hierover: “We zijn aan het schrijven, maar dit jaar is de EP nog de hoofdfocus.” Waar de band over schrijft is volgens Eva moeilijk uit te leggen. “Hele donkere praktijken. De EP gaat bijvoorbeeld over - je ziet het ook wel aan de hoes - het binnenstebuiten keren van lichamen en lichaamsdelen. Het is heel erg gefocust op het lichaam. Het is niet per se autobiografisch. Nou ja, sommige delen wel en andere weer niet. Die zijn geïnspireerd op wat we hebben gelezen of wat je boeit op het nieuws, of in een film. Wij zitten altijd wel een beetje in de donkere thema’s. Dat zie je ook terug in de clips.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland