#OEROL15: Verrassend muziekprogramma Oerol #OEROL15: Verrassend muziekprogramma Oerol

Programmering deels uit handen gegeven

, Redactie

#OEROL15: Verrassend muziekprogramma Oerol

Programmering deels uit handen gegeven

Redactie ,

Muziekliefhebbers stonden toch even beduusd te kijken toen Camping de Kooi dit voorjaar bekend maakte dat het roemruchte poppodium op de camping dit jaar niet opgebouwd zou worden. Een hoop gesteggel tussen de camping en de organisatie lag hieraan ten grondslag. Toen daar ook nog eens het nieuws bovenop kwam dat er in het Bostheater eveneens geen muziek meer geprogrammeerd zou worden, zagen de meeste muziekliefhebbers het somber in.

Maar nu, sinds enkele dagen druppelen de laatste bevestigingen binnen en lijkt het erop dat Oerol met een nog breder en gevarieerder popprogramma komt dan ooit te voren. Goed, de gevestigde namen en Oerol-veteranen als Spinvis en Typhoon sieren weer ‘als vanouds’ de poster en ook het programma van de Westerkeyn mag onderhoudend genoemd worden. Verwachte publiekstrekkers als Alamo Race Track, Janne Schra en Typhoon zullen het podium in Midsland beklimmen. Maar er is ook ruimte voor relatief bekende bands, die je daar niet zo gauw zou verwachten, zoals Afterpartees, Rats on Rafts en Half Way Station.

Op het andere festivalterrein - Oerol kent twee centrale podia voor muziek, waarvan de Westerkeyn in Midsland staat en de Betonning op West Terschelling - pakt de organisatie het dit jaar anders aan, innovatiever zou je bijna kunnen zeggen. Voor het muzikale programma van de Betonning is er naar samenwerkingsverbanden gezocht. ‘Oerol geeft de regie uit handen’, zoals ze het zelf verwoorden, middels zes gastcuratoren. De organisatie van Oerol meldt: “De afgelopen jaren is het festival voor muzikanten een plek geworden van experiment, onderzoeken en uitproberen. De Betonning is dit jaar het muzieklaboratorium van Oerol: de muzikale smeltkroes waar samen het experiment wordt gezocht en gevierd.”

De muzikanten Colin Benders (aka Kyteman), Spinvis, Wende en Typhoon zijn door de organisatie ‘aangesteld’ als gastcurator op de Betonning. Ook zijn de buren van Vlieland (Into The Great Wide Open) ingevlogen om mee te denken over een dagvullend programma en zullen de Friese festivals Explore The North en Welcome to the Village hun krachten bundelen en op zondag 14 juni tal van interessante acts programmeren. Hiermee lijkt het festival een andere koers te willen varen en is er meer ruimte gekomen voor vernieuwende muziek. Eerlijk is eerlijk; de laatste jaren teerde Oerol toch wel vaak op dezelfde namen.

Muziektheater, zoals dat er afgelopen jaar was met de gedanste opera KINTSUKUROI van Spinvis en Saartje Van Camp of Bidonville van de Kift staan dit jaar niet op het programma. Waarschijnlijk omdat  het aanbod aan muziektheater dit jaar schraal is. Beide stukken gooiden vorig jaar overigens zeer hoge ogen op Oerol en oogsten veel lof.

Naast het reguliere programma kent Oerol een steeds groter groeiend off schedule program. Bijna elke kroeg of eettent weet wel een of meerdere interessante artiesten te lokken om te komen spelen. Mensen als Typhoon, Spinvis, André Manuel of Tim Knol zijn inmiddels kind aan huis op het Friese Waddeneiland en spelen dan ook met evenveel plezier in een kleine kroeg alsop het hoofdpodium in West of op Midsland. Dat maakt Oerol zo bijzonder. Deze editie van Oerol zal ongetwijfeld weer beter worden dan de vorig, alleen blijft het reuze jammer dat het poppodium op Camping de Kooi, om welke reden dan ook, dit jaar niet opgebouwd zal worden.

De gastcuratoren op de Betonning (West-Terschelling) dit jaar zijn:

Vrijdag 12 en zaterdag 13 juni: Spinvis
Zondag 14 juni: Explore the Village (Explore the North en Welcome to The Village)
Maandag 15 en dinsdag 16 juni: Colin Benders (Kyteman)
Woensdag 17 en donderdag 18 juni: Typhoon
Vrijdag 19 juni: Wende
Zaterdag 20 juni:
Into The Great Wide Open

Voor meer informatie en kaartverkoop kijk op: oerol.nl

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland