3VOOR12/Friesland tipt: week 23 3VOOR12/Friesland tipt: week 23

Blues, rock, trash, punkabilly en... luisterliedjes

, Tekst: Theo van der Veer

3VOOR12/Friesland tipt: week 23

Blues, rock, trash, punkabilly en... luisterliedjes

Tekst: Theo van der Veer ,

Er is veel te doen in Friesland op muzikaal gebied. Waar moet je heen, wat wil je zien? Vind jij het moeilijk om een keuze te maken? Zie jij door de bomen het bos niet meer? 3VOOR12/Friesland biedt uitkomst. Wekelijks zetten onze medewerkers hun concerttips op een rijtje. Wat is interessant en wat moet je deze week eigenlijk écht gaan zien? Deze week de tips van hoofdredacteur Theo van der Veer.

Prison Blues festival
(vrijdag 5 en zaterdag 6 juni, Blokhuispoort, Leeuwarden)

Waar de Blokhuispoort met regelmaat het decor is van menig festival of evenement, mag de oude strafgevangenis zelf ook wel eens in de schijnwerpers staan, moeten de organisatoren van het Prison Blues festival gedacht hebben en waarom ook niet? Het gevang kent een rijke geschiedenis, van kommer en kwel, eenzaamheid en verdriet. De verhalen, voor zover achterhaald en bewaard gebleven, worden komend weekend verteld door voordragers die dat kunnen, zoals Joost Oomen, Laurens van der Meulen en rapper Kuo W. Ho. Maar naast gesproken woord is er ook plaats voor gezongen woord. Met tal van internationale blues acts, zoals The Dynamite Blues Band, Black Bottle Riot, Brother Dege en The Tightropes. Prison Blues begint vrijdagavond met drie fijne bands in het cellenblok. Zaterdagmiddag zet het festival zich voort met nog meer muziek en wordt er afgesloten met een ode aan Herman Brood, die naar verluid ook ooit zijn intrek heeft moeten nemen in Leeuwarder Huis van Bewaring.


Bellwether Showcase

(Zondag 7 juni, 15:00 uur, Stadsschouwburg De Harmonie, Leeuwarden)
Friesland is weer een organisatie rijker op het gebied van popmuziek. Bellwether is een nieuw platenlabel en een talentagency, dat gerund zal worden door Geert van der Velde, Marcel Kamphuis en Bente Hout. Hoewel de officiële aftrap in september plaats zal vinden, licht Bellwether zondagmiddag al een tipje van de sluier op. In de Harmonie zullen drie artiesten uit de stal van Bellwether acte de presence geven; naast The Black Atlantic (solo) en Sväva zal de nieuwe Friese band Sun Kissed Mountains zijn debuutoptreden verzorgen. Benieuwd? Je bent, naar het schijnt, zondagmiddag van harte welkom in de Bentacera Zaal van Stadsschouwburg De Harmonie.


Romein XS: Joe Buck Yourself, Viva Le Vox en The Hooten Hallers

(Maandag 8 juni, 21:00 uur, Alternative Rockcafe Mukkes, Leeuwarden)
Wie dacht dat Poppodium Romein definitief haar laatste adem heeft uitgeblazen, heeft het mis. Als een van de laatste stuiptrekkingen organiseert het poppodium - zonder vaste woon of verblijfplaats - samen met  Alternative Rockcafé Mukkes nog een alleraardigst avondje met muziek. Onder de noemer Romein XS komen een drietal Amerikaanse acts, Joe Buck Yourself, Viva Le Vox en The Hooten Hallers op maandagavond spelen in het café aan de Kleine Hoogstraat. Joe Buck kennen we nog als gitarist van Th’ Legendary Shack Shakers. Tegenwoordig is Joe Buck en nog minstens zo opstandig: ‘Hellbilly punk rock is niet je oma's hillbilly muziek’. Voor Buck zal het overigens hard werken worden, samen met Tony Bones zal hij ook nog het podium op gaan als Viva Le Vox, een experimentele punk, rock, roots band. Uit hetzelfde vaatje tapt The Hooten Hallers, wellicht nog een vleugje blues erbij, maar minstens zo energiek als de twee voorgaande acts. Het zou wel eens een bijzonder avondje kunnen worden in café Mukkes. En dat op maandag!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland