Lefties Soul Connection maakt indruk met fijne funk Lefties Soul Connection maakt indruk met fijne funk

Soul, jazz en funk kleuren de vrijdagavond in Asteriks

, Tekst: Henk Rigter

Lefties Soul Connection maakt indruk met fijne funk

Soul, jazz en funk kleuren de vrijdagavond in Asteriks

Tekst: Henk Rigter ,

Het blijft een bijzonder gegeven dat je op een willekeurige vrijdagavond in Leeuwarden vrijwel altijd terecht kunt in Podium Asteriks om dan voor een habbekrats naar drie leuke bandjes te kijken. Dit maal stond de avond in het teken van funk en soul, wat door Yanesh!, Tommy Moustache en Lefties Soul Connection meer dan prima werd ingevuld.

Yanesh!

Vaak gebeurt het niet dat Asteriks al tijdens het voorprogramma zo goed als vol staat, maar Yanesh! krijgt het voor elkaar. Overigens niet toevallig, want dit optreden was van een zeer hoog niveau. Wat kun je er verder over zeggen? De band rond zangeres Yanesh Sjoerdstra speelt een warme mix van soul, funk en een tikje wereldmuziek, wat zonder arrogantie en vol bravoure ten gehore wordt gebracht. De zangeres, die doet denken aan een soort mini-Eryka Baduh, zingt vol overtuiging, waar de potentie bijna uitstraalt. Dat geldt overigens ook voor de overige bandleden, die elkaar goed aanvoelen. De connectie met het publiek is oprecht en het kost Yanesh! dan ook weinig moeite om de zaal op te warmen voor de rest van de avond.

Tommy Moustache

Het meest buiten de lijntjes van deze avond wordt er gekleurd door Tommy Moustache. Het kwartet gaat gekleed in een bordeauxrode coltrui die hip was in 1978 en jawel, de heren hebben een snor. De één beter dan de ander, maar een snor is een snor. Qua muziek is het grandioos, al is de energieke en instrumentale jazz vooral weggelegd voor de liefhebber. De muzikanten zijn waanzinnig op elkaar ingespeeld en de ene tempowisseling volgt op de andere. Maar hoe goed ze technisch misschien ook zijn, het geheel zou ook niet misstaan in een hoekje van een winkelcentrum, of als iets hippere liftmuziek. 

Van een klik met het publiek is totaal geen sprake en de band lijkt er zich amper bewust te zijn dat er mensen naar ze staan te kijken. Halverwege de set kondigt een gitarist met monotone stem aan dat er nog een liedje komt, en dat is zo'n beetje het hoogtepunt van de interactie met het publiek. Goed, Tommy Moustache is - als je het opzoekt - een band met een verhaal. Helaas heb je daar tijdens een live set weinig aan.  

Lefties Soul Connection

De pret begint bij Lefties Soul Connection al bij het opbouwen. Als er een Hammond orgel het podium op wordt gedragen met daarnaast een Leslie speaker, dan staat een band al met 1-0 voor. Vanaf de eerste toon is het gelijk feest en zet Lefties Soul Connection een strakke en opwindende set neer. Als de gitarist een snaar breekt, weet de zanger zonder problemen het publiek mee te krijgen. Het duurt een minuutje of drie voordat de gitarist weer ten tonele verschijnt, zonder een enkel saai moment. Dan weet je als band wel te improviseren. Na dit korte intermezzo wordt het feestje doorgezet alsof er niks aan de hand is en het publiek vermaakt zich opperbest. Dit is een ervaren groep muzikanten en de zaal wordt professioneel gevuld met lekkere groovy funk. Als Lefties Soul Connection het podium afloopt, schreeuwt het publiek om nog een liedje. De pianist komt terug het podium op en terwijl er alweer wordt gejoeld, vraagt hij aan de organisatie of ze nog één liedje mogen doen. Helaas voor de band, maar vooral voor het publiek, mag dat niet. Zo komt er toch een vrij abrupt einde aan een zeer solide optreden van deze bijzonder effectieve funkband.
 
---
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: Vrijdag 30 januari 2015

Opkomst: Goed 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland