Wallace Vanborn trapt op het gas maar zoekt nog de juiste versnelling Wallace Vanborn trapt op het gas maar zoekt nog de juiste versnelling

Sterke programmering Podium Asteriks met BlackboxRed als uitblinker

, Tekst: Marije Heida | Foto's: Xanne Wijkamp

Wallace Vanborn trapt op het gas maar zoekt nog de juiste versnelling

Sterke programmering Podium Asteriks met BlackboxRed als uitblinker

Tekst: Marije Heida | Foto's: Xanne Wijkamp ,

Het is een avond van gedaantewisselingen in Podium Asteriks. Bijzonder vriendelijke mensen die bij de eerste aftel van de drummer veranderen in podiumbeesten. Zowel Eva van Netten van BlackboxRed, als Ian Clement van Wallace Vanborn krijgen blikken in hun ogen tijdens het optreden die zowel fascinerend als indrukwekkend zijn. Abdomen wekt sympathie met hun optreden dat met gesloten ogen vooral het beeld opwekt van Kurt Cobain en consorten.

De drie jonge mannen van Abdomen lijken uit een tijdmachine te zijn gestapt. Halverwege de set is de gedachte die opkomt dat deze jongens twintig jaar te laat geboren zijn. De grunge druipt er van af en de nummers zitten lekker recht toe rechtaan in elkaar, waarbij slimme intro’s en goede samenzang van drummer en zanger veelbelovend zijn. Tijdens het optreden groeien de heren qua performance en wordt het gaandeweg interessanter om naar ze te kijken en te luisteren. De eerste EP is in de maak, en 2015 kan wel eens een leuk jaar worden voor dit trio.

Voor BlackboxRed is 2015 al goed van start gegaan met de presentatie van hun EP Beak to Beak tijdens Eurosonic Noorderslag. Het tweetal imponeert met hun kracht en subtiele agressie. De blik in de ogen van zangeres/gitariste Van Netten zuigt je richting het podium, terwijl het dynamische spel van drummer Stefan Woudstra je omver blaast. Samen trotseren en breken ze alle wetten van het geluid. De zang van Van Netten wordt afwisselend vervormd en haar gitaar lijkt geluiden te produceren gelijk aan drie gitaristen en een basgitaar. Regelmatig zoekt ze contact met Woudstra en lijken ze samen te smelten tot één geluidsbarrière. BlackboxRed ligt positief zwaar op de maag, en is daardoor uiterst verteerbaar

Wallace Vanborn heeft nog een belofte staan bij de programmeurs van Asteriks om op te treden. Het zeer goed ontvangen derde album The Orb We Absorb is sinds oktober 2014 een feit en na een tour in Duitsland trappen ze het rondje Nederland af in een uitverkocht Asteriks. De trend van minimale bezetting, maar maximaal volume zet zich door bij de stonerrock van Wallace Vanborn. Om maar met de deur in huis te vallen, hakken ze de eerste palen om met het nummer Supply & The Damned. Gelijk daar is de transformatie zichtbaar van vriendelijke Belgen naar podiumbeesten pur sang. Frontman Ian Clement laat duidelijk horen dat hij in meerdere volumes en toonhoogtes zijn stem in de macht heeft. Bij het tweede nummer The Bee and the Buzz wisselen de brul- kop- en zangstem elkaar opvallend goed af. Tussen de nummers door zijn de woorden die Clement spreekt vervolgens weer charmant en bijna onverstaanbaar.

Het is ook noemenswaardig om Clement te waarderen om zijn eerlijkheid als het gaat om het optreden: “Daar waar we het ene nummer geniaal spelen, is het volgende weer heel slecht.” Het grootste deel van het publiek lijkt daar geen oordeel over te vellen, want in de voorste regionen zijn vanaf het begin liefhebbers geactiveerd tot het vormen van een moshpit. Dat de kracht niet alleen ligt bij het stemgeluid van Clement bewijst het slotnummer Cowboy Panda’s Revenge dat geheel instrumentaal is. De microfoon wordt aan de kant gezwaaid, de gitaarregisters gaan open en met een loom en zwaar intro vervolgen ze hun stonerpad. Het wisselt af van traag naar scherp, waarbij het gevoel overheerst dat dit nog wel dertig minuten mag duren.

Helaas is ook Podium Asteriks gebonden aan regels omtrent geluidsoverlast, dus moeten gitaarversterkers uiteindelijk uitgeplugged worden. Met een veelbelovend Abdomen, een imponerend BlackboxRed en sterk Wallace Vanborn mag deze avond de boeken in gaan als een optimaal geprogrammeerde en indrukwekkende avond.

---
Gezien: Wallace Vanborn + BlackboxRed + Abdomen
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: Vrijdag 23 januari 2015
Opkomst: Uitverkocht
 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland