Hilbrandt, Sväva en The Homesick over het spelen tijdens Eurosonic

Vrijwillig opgaan in de massa of hopen op een doorbraak?

Tekst: Marije Heida ,

Eurosonic is een muzikale happening die op de kaart staat als het grootste Europese showcase en muziekconferentie festival. Statistisch gezien is de kans op een doorbraak van een lokale band helemaal niet zo groot in de massa van het aanbod, maar toch. Ga je er voor? Of is spelen in Groningen tijdens deze dagen al gewoon de moeite waard? Met deze vraag ging 3voor12/Friesland op pad en zocht een aantal Friese acts op in de binnenstad van Groningen.

Het is zien en gezien worden deze dagen in Groningen. Geen kroeg, poppodium of locatie met een verhoging in het midden van een zaal, is vrij van muziekmakende mensen. Vanuit Friesland zijn meerdere organisaties die een kroeg reserveren voor een showcase met een programma aan Friese acts. Onder de noemer Friese Lente presenteert Friesland Pop, in samenwerking met Freesonica en de Popfabryk, op vrijdagmiddag vijf Friese bands in café The Crown. Na afloop wordt de boel weer ingepakt en verhuist het Friese circus naar Klub Troubadour in de Peperstraat om daar uit te pakken als Friesland Pop Talentstage met de drie bands Sväva, Hilbrandt en The Homesick.

Het aanbod van de Talentstage showcase van Friesland Pop is met zorg uitgekozen. De drie bands Hilbrandt, The Homesick en Sväva zijn een bijzonder mooie selectie aan Fries talent, waarbij vooral creativiteit en exclusiviteit belangrijke speerpunten zijn.

Sväva
wint in 2013 de Kleine Prijs van Fryslân en beginnen daarna de prachtige dream- en indiepop liedjes binnen te dringen in de hoofden van menig muziekliefhebber. Een jaar later domineren de heren van The Homesick uit Dokkum de Kleine Prijs. De jaren tachtig-cult druipt er vanaf en met een veiligheidsspeld uit het oor van een willekeurige punker uit die periode, prik je al gauw door de laag ongein heen en stuit je op goed uitgekiende liedjes. Hilbrandt presenteert met een indrukwekkend optreden afgelopen november tijdens Explore the North het bijzondere album Haven.

Eurosonic kan voor een act een mogelijkheid zijn om uit te breken uit de vertrouwde habitat. Aan de andere kant is het ook realistisch om te denken dat je helemaal niet gezien wordt. Het is interessant om te onderzoeken hoe de leden van de drie bands aankijken tegen de kansen van doorbraak, de verwachtingen en wellicht de hype rondom Eurosonic.

Voor Sväva is het wel een duidelijk verhaal. Vorig jaar maakten ze al indruk op bookings- en managementbureau Friendly Fire tijdens Eurosonic. “Toen ze ons vorig jaar benaderden vonden we het eigenlijk nog wat te vroeg om het buitenlandse avontuur aan te gaan. Eind 2014 zijn we dan toch toegetreden tot de stal van Friendly Fire. Zij vertegenwoordigen ons en de nadruk tijdens deze editie van Eurosonic is het maken van buitenlandse contacten. We willen graag spelen op binnen- en buitenlandse festivals dit jaar”, vertelt gitarist Michelle Hindriks.

Waarschijnlijk is het optreden van Hilbrandt uniek in zijn soort tijdens het Groningse festival. Op de vraag wat optreden op Eurosonic betekent voor een gezelschap als Hilbrandt, geeft frontman Laurens van der Meulen aan: “Hilbrandt is niet het type act dat kan profiteren van het fenomeen Eurosonic. Het is voor ons een mooie gelegenheid om op te treden. We werden gevraagd door Friesland Pop en daarom we staan hier, maar niet met als doel ons in de kijker te spelen bij het grote publiek. Het heeft tijd nodig om een bepaald publiek te bereiken. Mijn grote voorbeeld en inspiratie is Meindert Talma. Hij heeft er ook 10 tot 15 jaar over gedaan voordat zijn verhaal bekend werd. Dus het optreden van vandaag beschouw ik als kans om op te treden op een mooie plek, in een fijne stad waar ik graag ben. Dat is het.”

Met een Groningse eierbal achter de kiezen en in de hoop op het scoren van een pittige versie van gefrituurde fenomeen, laat Jaap van der Velde van The Homesick doorschemeren dat een internationale carrière niet op hun prioriteitenlijst staat. “Optreden in het buitenland boeit niet zo. Een bak geld en een Hummer is een grotere wens. Optreden is gewoon leuk. Bij voorkeur eigenlijk ook wel in Groningen. Leeuwarden is wel dichterbij - een groot voordeel - maar het publiek hier is eigenlijk leuker.” Een heimelijk verlangen ooit op het prestigieuze metalfestival Dokk’em Open Air te staan is er wel. Ach, en waarom ook niet? Ongetwijfeld schudden deze creatieve, licht absurdistische breinen - tot ieders verbazing - moeiteloos een spetterende jaren tachtig hardrock set uit de mouw. 

Drie bands met drie verschillende belangen voor het optreden in Groningen tijdens het festival. Voor alle drie valt wat te zeggen, en te hopen. Sväva zou een mooi visitekaartje af kunnen leveren in binnen- en buitenland als het gaat om het vertegenwoordigen van Friese popmuziek. Hilbrandt kan, net als Meindert Talma en Spinvis, een fenomeen worden en zich onderscheiden binnen de Nederlandstalige muziek. En laat de jongens van The Homesick lekker gaan. Dat komt wel goed.