Wolf Atlas: van afspraken op een bierviltje naar een succesvolle onderneming

Drietal heeft hoge verwachtingen voor Eurosonic/Noorderslag

Tekst: Marije Heida | Foto's: Coen Waltmans ,

In aanloop naar Eurosonic/Noorderslag 2014 komen drie mensen tot de conclusie dat samenwerken geen gek idee zou zijn. Eva van Netten, Peter Reen en Peter Dijkstra besluiten hun gehele arsenaal aan showcases op een hoop te gooien en onder één noemer te presenteren. Daarmee gooien ze meteen hoge ogen, want de recensies over de Friese popscene zijn lovend. De lancering van booking- en managementbureau Wolf Atlas is een feit.

In een typisch jaren tachtig pand, dat door Carex behoed wordt van leegstand, is het in eerste instantie niet makkelijk de oprichters van het bedrijf te vinden. Ietwat gedesoriënteerd treffen we in een hoekje van het pand een kantoorruimte aan, die doet vermoeden dat we goed zitten. Grote vellen papier met speelschema’s van bands, een draagbare platenspeler naast de deur, een bak met lp’s ernaast en koffie. Hier gebeurt het.

Wolf Atlas bestaat nu precies een jaar. Wat voor de oprichters het hoogtepunt was, bedrijfsmatig gezien, vat Peter Reen helder samen. “Het hoogtepunt was het hele proces waarin alles tot stand is gekomen. Het ging allemaal op een hele natuurlijke
manier. Eva moest meerdere malen optreden met BlackboxRed tijdens Eurosonic, ik had showcases geboekt, maar Eva en Peter Dijkstra ook. We kwamen tot een som van 25 showcases in totaal en zo ontstond het idee om de bands onder één noemer te presenteren.” En zo geschiedde. Binnen anderhalve week - of vijf avonden in de kroeg, volgens Dijkstra - beklinken ze de oprichting van een nieuw Fries booking- en managementbureau. Daarmee spelen ze tevens in op een niche in de Friese popscene, want eigenlijk is er tot op dat moment maar één boeker actief in Friesland.

Inmiddels zijn de ondernemers een jaar verder en staat wederom Eurosonic/Noorderslag voor de deur. Waar vorig jaar de posters een week van te voren nog ontworpen moesten worden - bij wijze van spreken - is nu des te meer focus op het promoten van de zes bands die Wolf Atlas vertegenwoordigd. Op het lijstje staan Broken Brass Ensemble, BlackboxRed, MAASK, Yuko Yuko, The Homesick en meest recente aanwinst, het Groningse Wolvon. “We gaan veel tijd en energie steken in het maken van afspraken tijdens de komende dagen in Groningen. De hele Europese muziekscene komt daar samen: bands, boekers, promotors, labels, alles en iedereen. Door veel contacten te leggen en te kletsen kun je de bands een stap verder helpen, vooral op internationaal gebied. Een aantal van onze bands hebben die stap al gemaakt, maar een aantal ook niet”, legt Reen uit. “Er is internationale interesse vanuit het buitenland voor BlackboxRed, maar ook voor MAASK. Daarvoor hebben we afspraken staan, maar ook bijvoorbeeld zakelijke afspraken voor Yuko Yuko. Zij maken nu een goeie slag, maar moeten ook een volgende stap gaan maken.”

Dat Eurosonic meer is dan alleen showcases van bands en een grote internationale koffiekantine, blijkt wel als Dijkstra vertelt over het evenement Music Hack Day, waarin Yuko Yuko een rol in gaat spelen. “Ik kwam in gesprek met iemand van Chordify, één van de deelnemende ICT bedrijven. Zij kraken codes van bijvoorbeeld YouTube filmpjes en zetten die om in akkoordenschema’s. Die processen zijn ze nog aan het doorontwikkelen. Ze waren geïnteresseerd in Yuko Yuko voor een opnamesessie en zodoende zijn we benaderd. De sessie wordt opgenomen en live gestreamd. Dat zijn ontzettend leuke dingen om aan mee te doen.”

Wat betreft vraag vanuit bands heeft Wolf Atlas niks te klagen. Meerdere verzoeken komen dagelijks binnen in de mailbox. “Helaas kunnen we niet tegen iedereen ‘ja’ zeggen”, legt Van Netten uit. “Je moet alle bands goed de aandacht kunnen geven en je merkt dat als een band groter wordt, er ook veel meer tijd in gaat zitten. Uitbreiding is wel altijd mogelijk en is ook een ambitie, maar voor nu hebben we heel veel werk aan de huidige bands. Wat wel scheelt is als een band zelf al heel ondernemend is, zoals bijvoorbeeld Wolvon. Dan heb je meer een sturende functie.”

Wat tijdens ons gesprek duidelijk naar voren komt is het enthousiasme, maar ook de ontspannenheid die ze alle drie uitstralen. In het afgelopen jaar zijn veel processen met een natuurlijke flow en charme op gang gebracht. Wolf Atlas maakt optimaal gebruik van de bloeiende popscene die nu leeft in Friesland. Reen geeft ook duidelijk aan dat het werken met en binnen allerlei andere projecten een groot voordeel is: “De afwisseling maakt dat het allemaal leuk is en veel en hard werken aan iets gaat dan vanzelf.” Dat de ambitie aanwezig is om Wolf Atlas door te laten groeien wordt vooral merkbaar als van Netten aangeeft deze werkzaamheden uiteindelijk dagelijks te willen hebben. Ook het aantrekken van meer partners, dan wel personeel, is iets dat speelt in de achterhoofden van de drie. Voor nu is het van belang om een week lang te knallen in Groningen om daarna de balans weer op te maken voor de volgende periode.

Op 14 t/m 17 januari presenteert Wolf Atlas tijdens Eurosonic/Noorderslag op verschillende locaties in Groningen haar roster, bestaande uit Broken Brass Ensemble, MAASK, BlackboxRed, Yuko Yuko, The Homesick en Wolvon.