Friese bands maken wederom indruk op Noorderslag

Spelen, aandacht genereren en hopen op een doorbrak

Tekst: Theo van der Veer | Foto's: Berber Hogendorp ,

Noorderslag is de staalkaart van de Nederlandse popmuziek. Wie het eerste weekend van januari in de Oosterpoort in Groningen mag spelen op dit prestigieuze festival, behoort sowieso voor een jaar tot de eredivisie van de Nederpop. Ook nu sieren weer enkele Friese bands de poster, een tendens die al enkele jaren gaande is. Yuko Yuko, Sväva en The Cool Quest hebben op basis van hun prestaties en potenties een uitnodiging ontvangen voor deze negenentwintigste editie.

De Oosterpoort in Groningen is het decor van het Noorderslag festival. Een festival als alle anderen, met exotische eetgelegenheden en penetrante bakluchten, maar uniek omdat hier louter Nederlandse bands geprogrameerd worden. Bij binnenkomst van het theater is de foyer een ophoping van mensen, enkele commerciële activiteiten vinden er plaats en jassen worden ingenomen bij een garderobe. Op een centraal gelegen podium staat al een band te spelen. De volledige aandacht zullen ze deze avond niet krijgen. Wachtenden en passanten zullen hooguit enkele minuten luisteren, voordat ze opgaan in de massa. 

Een deel van die massa zoekt de bovenzaal op, hier moet het vanavond gebeuren voor Yuko Yuko. Het afgelopen jaar viel de naam Elias Elgersma met regelmaat, in locale media, op hippe weblogs en op Facebook. Elgersma doet er zelf alles aan om op ludieke wijze de aandacht op te eisen. Yuko Yuko is een uit haar voegen gegroeid soloproject, wat inmiddels uitgegroeid is tot een vijfkoppig band. Ineens gaat het snel met de Friese formatie uit Dokkem. Het landelijke 3voor12 pikt ze afgelopen jaar op en bombadeert ze tot een band die in 2015 in de gaten moet worden gehouden. Het is merkbaar dat de naam rondzoemt in popland. De bovenzaal is stampvol en de cultact geeft een goed optreden. De respons uit de zaal is tevens positief. Bij de uitgang staat iemand van het management te glunderen. De aandacht waarop ze hoopten heeft Yuko Yuko vanavond ruimschoots gekregen. 

Enkele etages lager speelt aansluitend Sväva in de kelder. Het Leeuwarder kwartet staat al iets langer in het middelpunt van de aandacht dan eerder genoemde band, en weet daar goed mee om te gaan. Het optreden op Noorderslag is de bekroning van een jaar hard werken. Bijna gaat het nog mis voor het Friese kwartet. De instrumenten worden in een verkeerde zaal afgeleverd, maar gelukkige arriveren ze tijdig in de kelder. Het optreden begint dan ook op het gewenste tijdstip, niks aan de hand eigenlijk. Ook op het podium is er niks aan de hand. Dat wil zeggen; eigenlijk is er wel wat aan de hand want daar staat namelijk een uiterst profesionele band een zeer goed optreden te geven. Ook Sväva mag niet klagen over de publieke belangstelling. Voor hun waren het drie dagen hard werken, maar deze band is ambitieus en het gaat ze goed af. 

Terwijl in de Grote Zaal de Zwolse rapper Typhoon grote indruk maakt en voor velen uitgroeit tot het hoogtepunt van Noorderslag, bereiden elders in het pand enkele stadgenoten zich voor op hun optreden. Want hoewel Zwolle tegenwoordig de uitvalsbasis is voor The Cool Quest, heeft de band wel degelijk Friese roots. Aan de rand van de nacht speelt het hiphop gezelschap in de knusse CBK Triadezaal. 

Ook The Cool Quest kende een succesvol jaar, waarin het opgepikt werd door de nationale radio (3FM en Radio6), het mooie album Funkin’ Badass uitbracht en veel toerde. Noorderslag is voor hun dus ook de kers op de taart. De zaal waarin ze spelen beschikt over een ruime bar waar het goed vertoeven is. Maar dat is ver weg van het podium en rapper Vincent Bergsma en zijn band lijken hier weinig last van te hebben. Het publiek vooraan evenmin, zijn laten zich de muziek en het optreden van wel gevallen en deinen een beetje mee met de beats. Ook The Cool Quest kan terugkijken op een geslaagd optreden op Noorderslag. 

Een weekje Groningen leert ons dat de Friese popmuziek er goed voorstaat, tientallen bands op Eurosonic en drie bands op Noorderslag, in goedgevulde zalen. De aandacht is gewekt. Enkele bands staan serieus op het punt om door te breken, terwijl de nieuwe bands alweer staan te trappelen om datzelfde traject te bewandelen.