3VOOR12/Friesland tipt: week 5 3VOOR12/Friesland tipt: week 5

Funky vrijdag, dub in Drachten en blues in het Bolwerk

, Wouter Hoogland

3VOOR12/Friesland tipt: week 5

Funky vrijdag, dub in Drachten en blues in het Bolwerk

Wouter Hoogland ,

Er is veel te doen in Friesland op muzikaal gebied. Waar moet je heen, wat wil je zien? Vind jij het moeilijk om een keuze te maken? Zie jij door de bomen het bos niet meer? 3VOOR12/Friesland biedt uitkomst. Wekelijks zetten onze medewerkers hun concerttips op een rijtje. Wat is interessant en wat moet je deze week eigenlijk écht gaan zien? Deze week de tips van schrijver/redacteur Wouter Hoogland.

Lefties Soul Connection, Tommy Moustache, Yanesh!

(Vrijdag 30 januari, Podium Asteriks, Leeuwarden)

Bij deze stel ik voor om vrijdag de dertigste om te dopen tot Funky Vrijdag. Waarom? Omdat waarschijnlijk de beste funkband van Nederland naar Podium Asteriks komt: Lefties Soul Connection. Mocht het stukje ‘soul’ in de naam je afschrikken, wees gerust. Het soulgenre is misschien vaak een valkuil voor clichés, maar LSC zeilt hier met gemak omheen. Luister maar eens naar de titeltrack van hun nieuwe plaat, Akathisia. Mocht het geluid van scheurende orgels niet genoeg zijn om je naar Leeuwarden te trekken, laat het dan zijn minst de saxofoon van het jazzy-maar-toch-o-zo-aanstekelijke Tommy Moustache proberen. Mocht dat nog steeds niet overtuigend genoeg zijn, dan haalt de zwoele praatzang van de Leeuwardse Yanesh! je vast over om Asteriks even een bezoekje te brengen.


Jah Sessions met Un-Cover, Jose en Messian Dread


(Zaterdag 31 januari, Poppodium Iduna, Drachten)

Ik heb me laten vertellen dat het in het zuiden des lands al flink gesneeuwd heeft. Nu heb ik hier in het noorden nog wienig zien vallen, maar mocht het hier nog koud worden, geen zorgen: zaterdag begint de zomer al in Drachten. Iduna presenteert dan de eerste Jah Sessions-avond, waar reggae, dub en dancehall de boventoon zullen voeren. De eer om deze eerste editie te headlinen valt ten beurt aan Un-Cover, een soort Friese reggae-superband die, anders dan hun naam doet vermoeden, ook eigen werk zal laten horen. De Kaapverdische Jose mag de avond met zijn Chaplin-achtige podiumpresentatie openen, en gevierd producer/radiohost Messian Dread staat achter de draaitafels.

Blues Night VII met
My Brainbox, Dynamite Blues Band,
The Unchained DJ
Zaterdag

(Zaterdag 31 januari,
Het Bolwerk, Sneek)

Ja, je kan natuurlijk vrijdagavond naar Poppodium Romein voor de Professor Nomad sessies: A Tribute to Neil Young, maar als je een echte legende in levende lijve wil zien zul je zaterdag toch naar het Bolwerk in Sneek moeten. Bij My Brainbox speelt namelijk de meest succesvolle gitarist die ons kikkerlandje ooit voort heeft gebracht: Jan Akkerman. De ondertussen 68-jarige man is nog steeds snel genoeg met zijn vingers om de solo van Hocus Pocus mee te kunnen pakken. Dat het voorprogramma dan weer het zoveelste dertien-in-een-dozijn bluesbandje is zien we dan maar even over het hoofd.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland