#DOA15: Baldadige zanger Shining keert zich tegen het publiek #DOA15: Baldadige zanger Shining keert zich tegen het publiek

Zanger slaat zich tierend en scheldend door de set heen

, Tekst: Sannette de Groes | Foto's: Minze Dijkstra

#DOA15: Baldadige zanger Shining keert zich tegen het publiek

Zanger slaat zich tierend en scheldend door de set heen

Tekst: Sannette de Groes | Foto's: Minze Dijkstra ,

Na de positieve energie van Madball is het tijd voor een portie depressieve blackmetal van Shining uit Zweden. De naam van de band heeft niets te maken met het boek The Shining van Stephen King, maar staat volgens zanger Niklas Kvarforth voor ‘het pad naar verlichting’. Wat tegenstrijdig is omdat de teksten depressief en suïcidaal zijn. Het publiek geniet nog na van Madball en is volop aanwezig na het optreden van de New Yorkse hardcoremetalbandl, en het is even omschakelen dus. De band wordt aangekondigd als 'de aller-slechtste blackmetal band'.

HET CONCERT:
Shining, Dokk'em Open Air, Rockhand Stage, 19 juni 2015

DE ACT:
Shining is door zanger Niklas Kvarforth opgericht in 1996 en komt uit Halmstad, Zweden. De zanger was er vroeg bij want op dat moment was hij nog maar twaalf jaar. De eerste EP van de band komt uit wanneer de zanger inmiddels veertien is, en de bas- en gitaarpartijen speelt hij zelf in. In 2006 is Kvarforth enige tijd vermist en men vermoedt dat hij zelfmoord heeft gepleegd. Er wordt aangekondigd dat er een nieuwe zanger is, Ghoul, maar dit blijkt Kvarforth zelf te zijn. Hierdoor wordt duidelijk dat de zanger een aanleg voor drama heeft.
 
HET NUMMER:
Niet één nummer springt er echt uit, alles ligt in dezelfde lijn en is zwaar depressief. Ook worden titels veelal vermeden, de meeste hebben het woord ‘fuck’ er in. Tijdens het begin van de set wordt het publiek aangenaam verrast door een opmerkelijke heavy metal solo van gitarist Peter Huss. Naast het duistere gegrunt van Kvaforth is het een aangename verrassing en de gitarist is helemaal in zijn element.

HET MOMENT:
Kvaforth houdt er van om het publiek liefkozend ‘motherfuckers’ te noemen en steekt regelmatig zijn beide middelvingers op. Wanneer hij tegen het publiek ‘Fuck you, you fucking Frisians’ zegt, gaat er een zucht door het publiek. Waarschijnlijk hoort het bij zijn act, maar weinig mensen op het veld kunnen de act waarderen.

HET PUBLIEK:
De mensen voor het hoofdpodium lijken er niet veel aan te vinden. De frontman is dus voortdurend aan het schelden en krijgt hierdoor nul respons van het publiek. Tijdens de gitaarsolo's wordt er wel even instemmend geknikt, maar veel meer gebeurt er niet. Het is dan ook blackmetal en alles behalve energiek, maar Shining lijkt hierin wel wat door te schieten.
 

HET OORDEEL: 
Het optreden van Shining zal niet de boeken in gaan als een hoogtepunt van Dokk'em Open Air 2015, en dit komt voornamelijk door de arrogante frontman. Al blowend, whiskydrinkend en scheldend slaat hij zich door set. Er wordt absoluut niet slecht gespeeld en de meest merkwaardige oergeluiden in de vorm van grunts komen voorbij, maar de band weet het publiek niet voor zich te winnen. Het wordt niet helemaal duidelijk of het allemaal een act is van de frontman, maar hij lijkt onzeker door het gebrek aan respons van het publiek en dit slaat om in irritante arrogantie. 
 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland