#DOA15: Madball is de winnaar van de dag #DOA15: Madball is de winnaar van de dag

Al meer dan 20 jaar de link tussen metalheads en hardcore kids

, Tekst: Sannette de Groes | Foto's: Froukje Venema

#DOA15: Madball is de winnaar van de dag

Al meer dan 20 jaar de link tussen metalheads en hardcore kids

Tekst: Sannette de Groes | Foto's: Froukje Venema ,

De New Yorkse hardcoreband Madball ziet het levenslicht in 1989 en is opgericht als zijproject van Agnostic Front. Veel fans kunnen zich het optreden op Dynamo Open Air nog herinneren. De act is een graag geziene naam op bekende festivals in Nederland. Daarom is het meer dan logisch dat de band dit jaar Dokk'em aan doet. Het meest recente album Hardcore Lives brachten ze in 2014 uit. Bij aanvang van het optreden breekt in ieder geval al voorzichtig de zon door, dat blijkt een goed teken te zijn.

HET CONCERT:
Madball, Dokk'em Open Air, Rockhand Stage, 19 juni 2015

DE ACT:
De mannen van Madball draaien dus al een aantal jaar mee, 26 om precies te zijn. Maar de energie is er in al die tijd zeker niet minder op geworden. De band heeft in ieder geval vier ep's op zijn naam staan en maar liefst tien cd's. Na een korte stop in 2001 gaat de band vanaf dat moment verder in een nieuwe line-up met gitarist Bryan Daniels en drummer Rigg Ross die nu weer vervangen is door Mike Justian. De stijl van de band is dus oldskool hardcoremetal met hier en daar trash-invloeden.

HET NUMMER:
Het nummer Pride van het in 1996 uitgebrachte album Demonstrating My Style is een ware crowdpleaser. De meeste bezoekers kunnen het hele nummer woord voor woord mee zingen en dat zorgt voor een uitgelaten sfeer.  Binnen no time zweven er crowdsurfers door het publiek.

HET MOMENT:
Tijdens het eerder genoemde Pride worden de diehard fans, die gedurende het optreden de pit goed gaande houden, beloond door de band. Ze mogen het podium op, meezingen met de bandleden. De gezichten vanaf dit lucky view glunderen van puur geluk. Er wordt gesprongen, gedanst en zelfs door microfoons geschreeuwd.

HET PUBLIEK:
Het publiek is volop aanwezig, en het veld staat voor het eerst van vandaag goed vol. Bij aanvang van het concert begint de zon te schijnen. Zo voelt de sfeer ook aan. Iedereen lijkt een goed humeur te hebben en bijna direct ontstaat er al een pit voorin. Het wordt wel al snel duidelijk dat oordoppen noodzakelijk zijn. Daar waar het bij Threshold nog meeviel staat hier het volume voluit. Het publiek vindt dat mooi.

HET OORDEEL:
Het is nog vroeg op de dag en er komen nog veel meer iconen, maar het wordt lastig om dit optreden te overtreffen. Na de frisse ochtend schijnt gedurende het hele optreden volop de zon en het gevoel wat door het publiek gaat is enorm positief. Madball geeft het publiek enorm veel energie en de wisselwerking is erg mooi om te zien.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland