The Wailers houden de legende van Bob Marley in stand

Een overvol Iduna loopt warm voor exotische reggaeklanken

Tekst: Vincent Meininger | Foto's: Ranjani Roelfsema ,

Menigeen zal met de ogen hebben geknipperd toen hij of zij het zag. Niemand minder dan de legendarische The Wailers prijkten namelijk op het affiche van Poppodium Iduna. Pophistorie komt naar Drachten. Toegegeven: van de oorspronkelijke line-up is weinig meer over. Maar onder leiding van de originele Wailers-bassist Aston Barrett alias ‘Family Man’, weten ze met de vertrouwde Bob Marley-klassiekers een overvolle zaal op hun hand te krijgen.

Aan de lange wachtrij voor de kassa is duidelijk te zien dat we hier met The Wailers met een grote naam te maken hebben. Rastafari’s, mensen op klompen, kinderen, oude van dagen: een gemêleerd gezelschap loopt warm voor de exotische klanken van reggae. Dit zou Bob Marley vast goed hebben gedaan. Zijn gedachtengoed behelsde tenslotte dat iedereen gelijk is en er toe doet. De onderlinge sfeer is dan ook uitstekend. Zodra de leden een voor een het podium van Iduna betreden, valt hun dan ook een daverend applaus met fluitconcert van het enthousiaste publiek ten deel. Vooral de opkomst van Aston Barrett zorgt voor een enorme consternatie onder de toeschouwers. Hij is tenslotte - met zijn verleden - de held van de avond. Hij laat al deze commotie onverstoorbaar over zich heen komen en gaat kordaat voor zijn bass-stack zitten. We gaan beginnen, lijkt hij te willen zeggen! 


In een rustig tempo passeren klassiekers als No Woman No Cry, Could You Be Loved en Three Little Birds de revue. Het publiek deint zichtbaar gelukkig met de riddim van de nummers mee. De sologitarist weet op een inventieve manier langs de platgetreden paden van deze nummers toch wat interessante zijweggetjes in te slaan die de nummers een welkome frisheid geven. De aanstekelijk vrolijke solo’s in Is This Love verdienen zeker een pluim. Met een zanger en zangeres op het podium wordt ook het vocale aspect meer dan gedekt. De zanger mag dan geen Bob Marley zijn, maar zijn passie voor de man en zijn muziek laat zich raden. Fysiek is hij uiteraard niet aanwezig, maar de geest van Bob Marley waard vanavond zeker rond. 


Een van de meest betoverende nummers van Bob Marley is Redemption Song. Wanneer dit akoestische nummer als eerste nummer in de toegift wordt gespeeld, zingt het hele publiek tot diep achterin de zaal mee. Een bijzonder moment. De zanger laat hier en daar op vocaal gebied steekjes vallen, maar door de kwaliteit van het nummer blijft het geheel overeind. Als hij later weer door de band wordt vergezeld, wordt heel toepasselijk afgesloten met Exodus. Onze held Aston Barrett laat de toegift aan zich voorbijgaan. Gezien zijn leeftijd heel begrijpelijk. Maar ook zonder een van de architecten blijven deze goedgeschreven nummers staan als een huis. Slechts dat kleine sprankje van de originele Wailers-magie is vanavond al genoeg om het publiek met een brede grijs op het gezicht naar alle uithoeken van Friesland terug te voeren. "Exodus, movement off Jah people." 

---
Gezien: The Wailers
Waar: Poppodium Iduna, Drachten
Wanneer: Donderdag 10 december 2015
Opkomst: Uitverkocht